Televízor FZ950 prichádza s úplne novým OLED panelom a tiež videoprocesorom HCX. A je to základ pre naozaj kvalitný obraz. A mali sme k dispozícii 65-palcovú verziu (164 cm), čo je skutočné kino u vás doma.

Keď k tomu pripočítate podporu pre nový formát HDR10+, máte televízor, ktorý k vám do obývačky prinesie obraz podobný tomu vo filmovom štúdiu. Rad Panasonic FZ950 navyše obsahuje aj ozvučenie reprosústavami Blade, ktoré vznikli v spolupráci so značkou Technics.

Prepojenie s Hollywoodom ostalo

Panasonic už dávanejšie založil úspech svojich OLED televízorov na skúsenostiach, ktoré mal ešte s výrobou plazmových modelov.  Aktuálne spolupracuje s hollywoodskymi štúdiami ako je Deluxe a tiež postprodukčnými štúdiami Company 3, EFILM a Encore. OLED televízor FZ950 má aj certifikáciu Ultra HD Premium a THX 4K.

To, že Panasonic do svojho televízora použil výkonný procesor a nový OLED displej, prináša pre diváka lepšie podanie čiernej farby a farebný rozsah jednej miliardy odtieňov. Farebná škála teraz pokrýva 100 % farebného priestoru DCI. Aj v tmavých častiach obrazu tak odhalíte jemné detaily. Rovnako prirodzene vyzerajú aj scény so strednou úrovňou jasu. Pritom FZ950 využíva dynamickú vyhľadávaciu tabuľku prispôsobenú konkrétnej zobrazovanej scéne. Do farebnej palety vyhľadávacej tabuľky Panasonic pridal viac tmavších odtieňov a uvidíte to na jemnejšom prechode zo sýto čiernej na takmer čiernu.

Televízor Panasonic FZ950 používajú režiséri v štúdiu na to, aby si pozreli, ako bude vyzerať obraz ich filmu tak, ako ho môžete uvidieť vy u vás doma. Práve preto je tu rozšírený rozsah a skrátený interval medzi kalibračnými krokmi na najtmavšom konci RGB a gamma palety. Na displeji má FZ950 nanesený filter označený ako Absolute Black, ktorý do istej miery zabraňuje odleskom na ploche displeja. To býva nepríjemné hlavne pri zobrazení tmavých scén počas slnečného dňa.

Podporu HDR sme vyskúšali na službe Netflix, mimo YouTube je to zatiaľ jeden z mála zdrojov, pri ktorom to v slovenských podmienkach môžete využiť. A s takýmto televízorom je asi Netflix nevyhnutnosťou, Panasonic má aplikáciu pre tento zdroj priamo vo svojej výbave. Podobne aj Amazon Prime Video. Súčasťou FZ950 sú aj dva satelitné tunery a šachty pre dekódovacie karty. Z ďalších prepojení sú to dve šachty na SD kartu, štyri HDMI, tri USB porty, LAN, Bluetooth a Wi-Fi. Televízor disponuje aj podporou HLG. Priemernú elektrickú spotrebu sme namerali na hodnote 162 W.

Časť aplikačnej výbavy televízora Panasonic FZ950

Nielen obraz, ale aj zvuk

Konštatujeme, že televízor FZ950 ponúkne kvalitný obraz, ale ten zvuk vám doslova vyrazí dych. Dynamická reprosústava Blade ako samostatný blok pod televízorom má na sebe napísané „Tuned by Technics“ a naozaj využíva Hi-Fi komponenty tejto značky. Takýto zvuk priamo z televízora len-tak nepočujete. Niečo podobné sa dá dosiahnuť skôr externým sound-barom umiestneným pod televízorom. Reprosústavy v sústave Blade majú celkom desať meničov (štyri väčšie basové reproduktory, štyri stredové a dva výškové reproduktory a navyše štyri pasívne membrány na posilnenie basov) a FZ950 má o 40 % vyšší výkon ako televízor minulej generácie. S poriadnym ozvučením tu určite nebudete mať problém.

Televízor ako herná konzola

OLED televízor FZ950 sa dá použiť aj na hry, je na to dostatočne rýchly aj pri rozlíšení 4K a v HDR. Práve preto je tu aj špeciálny herný režim, ktorý zobrazuje ostrý, jemne prekreslený obraz, a to aj pri rýchlych dynamických scénach.

Dizajn

Doba, kedy televízory Panasonic boli skôr jednoduchou škatuľou, je našťastie preč. Dizajn OLED televízorov Panasonic sa vyznačuje jemnou, nevtieravou eleganciou, zvýraznenou využitím prémiových materiálov najvyššieho štandardu. Tmavé tóny dizajnového spracovania modelových radov FZ950 a FZ850 odkazujú na firemnú kultúru značky. Sofistikované prevedenie stojanov vyvoláva dojem, že sa obrazovka ľahko vznáša nad povrchom a zároveň šikovne ukrýva výkonný zvukový systém.

Panasonic FZ950 je veľmi tenký pri pohľade zboku

V celkovom hodnotení je Panasonic FZ950 televízor s výborným obrazom a tiež efektným dizajnom. Veľmi sa nám pozdával zvuk, ktorý je ladený špecialistami. Nadobúdacia cena je vyššia, je jasné, že toto je televízor pre znalcov.

Cena: 3899 €

Zapožičal: Panasonic

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.