Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od roku 1960, kedy spoločnosť Sony predstavila svoj prvý televízor s technológiou priameho prenosu obrazu, neustále rozvíja tento japonský výrobca svoj sortiment televízorov a jasne tak dokazuje, že zlepšovanie užívateľského komfortu je v popredí jeho záujmu.

Po uplynulých dvoch búrlivých rokoch, kedy muselo zostať mnoho ľudí doma, sa odhaduje, že v roku 2021 bolo na celom svete 1,72 miliardy domácností používajúcich televízor. S tým, ako sa prudko zvyšuje počet divákov sledujúcich televíziu, spotrebitelia sa stále častejšie snažia  vylepšovať svoje systémy určené na domácu zábavu tak, aby vyhovovali novému spôsobu sledovania obsahu. Spoločnosť Sony tento rok predstavila najnovší prírastok svojho radu BRAVIA XR, ktorý je nabitý funkciami, ktoré zlepšujú zážitok užívateľov a uľahčujú im každodenný život.

Nový modelový rad Sony BRAVIA XR 2022 zahŕňa televízory MASTER Series A95K QD-OLED, MASTER Series A90K a A80K 4K OLED, MASTER Series Z9K 8K a X95K 4K Mini LED a X90K 4K LED. Všetky sa pýšia radom funkcií, ako je napríklad kompletne prepracovaný diaľkový ovládač, Google TV a ovládanie inteligentnej domácnosti. Zároveň je k dispozícii úplne nová kamera BRAVIA CAM. Tento nový rad bol navrhnutý tak, aby nielen pozdvihol zážitok zo sledovania televízie, ale tiež aby boli tieto produkty prístupnejšie všetkým typom užívateľov so špecifickými potrebami, ako sú napríklad osoby so zrakovým a sluchovým postihnutím.

Nestrácajte čas hľadaním diaľkového ovládača

Spoločnosť Sony jasne ukazuje, že svoje produkty navrhuje tak, aby reagovali na životné potreby zákazníkov. Preto výrobca počas vývoja nového jednoduchého diaľkového ovládača zohľadnil rozsiahlu spätnú väzbu užívateľov, ktorá sa týkala veľkosti a kvality diaľkového ovládača.

Nový diaľkový ovládač sa vyznačuje jednoduchosťou a intuitívnejším dizajnom.  Zároveň umožňuje užívateľom ovládať televízor bezdotykovo vďaka vstavenému mikrofónu. Užitočnou novinkou je funkcia vyhľadávania – umožňuje užívateľom nájsť stratený diaľkový ovládač jednoduchým vyslovením pokynu: „Hey, Google, find my remote.“ (Teda: „Hej, Google, nájdi môj diaľkový ovládač“)[1], čo je skvelý spôsob, ako skrátiť čas strávený prehľadávaním obývačky. Podľa prieskumu dizajnérskeho tímu Sony bola táto funkcia pre užívateľov zásadná, pretože dostala veľa pozitívnych ohlasov.

Jednoduchý dizajn navyše ponúka aj prehľadné tlačidlá doplnené podsvietením[2], takže diaľkové ovládanie rýchlo nájdete, aj keď je v miestnosti tma. Pri stláčaní tlačidiel sa diaľkový ovládač nedá jednoducho prevrátiť a to ani keď leží naplocho na stole.

Dizajnéri zistili, že tieto nové vylepšenia boli kľúčom na vytvorenie inkluzívnejšieho produktu. Spätná väzba od užívateľov naznačovala, že kompaktný a intuitívny diaľkový ovládač je vhodnejší pre osoby so zrakovým postihnutím. Sanika Moharana, inžinierka a dizajnérka UX Human Factors spoločnosti Sony North America, uviedla: „Chceme pokračovať v odstraňovaní bariér v prospech ľudí s postihnutím a vytvoriť svet, kde budú mať všetci rovnaký prístup k mediálnemu obsahu.“ Zdá sa, že vývoj nového chytrého diaľkového ovládača je dobrým odrazovým mostíkom pri „vytváraní sveta bez hraníc“, o ktorý sa spoločnosť Sony usiluje.

BRAVIA CAM pre zážitok z televízie ako nikdy predtým

Spolu s novým modelovým radom televízorov Sony 2022 prichádza aj nová, elegantná kamera BRAVIA CAM. Vďaka tomuto doplnkovému prvku môžu užívatelia nielen pozdvihnúť svoj zážitok zo zábavy, ale nový televízor BRAVIA XR sa vďaka nej tiež stane stredobodom domáceho systému videokomunikácie. BRAVIA CAM umožňuje užívateľom udržiavať kontakt s rodinou a priateľmi prostredníctvom veľkej obrazovky. Ide tak o skvelý doplnok do domácnosti, pretože je čím ďalej tým dôležitejšie začleniť do nášho pracovného aj osobného života možnosť komunikácie na diaľku.

Spoločnosť Sony tiež vyvinula technológiu BRAVIA CAM spôsobom, aby vás zážitok zo sledovania dokonale uchvátil. Kamera je navrhnutá tak, aby spolupracovala s technológiou Ambient Optimization Pro[3]. Táto technológia optimalizuje nastavenie televízora tým, že upravuje hlasitosť a smeruje zvuk do miest, kde užívateľ sedí. Zároveň funkcia zabezpečí, že si film užijete naplno a vychutnáte si atmosféru akejkoľvek scény bez ohľadu na usporiadanie alebo veľkosť miestnosti.

BRAVIA CAM tiež ponúka množstvo funkcií, ktoré pomáhajú zabezpečiť bezproblémový zážitok zo sledovania. Funkcia ovládania gestami Gesture Control[4], upozornenie na blízkosť Proximity Alert[5] a funkcia automatickej úspory energie Auto Power Saving[6], boli navrhnuté s ohľadom na užívateľov a s cieľom, aby skvelý zážitok zo sledovania zahŕňal viac ako len obyčajné vylepšenie obsahu.

Funkcia ovládania gestami Gesture Control umožňuje rýchle ovládanie televízora jednoduchým zamávaním na televízor. Pri sledovaní filmu môžete jednoducho film zastaviť, pretáčať späť, pretáčať dopredu a podobne. Funkcia automatickej úspory energie Auto Power Saving dohliada na spotrebu energie tým, že stlmí obrazovku, keď zistí, že nie ste pred televízorom. Funkcia upozornenia na blízkosť Proximity Alert umožňuje nastaviť vhodnú vzdialenosť sledovania pre vaše dieťa. Na obrazovke sa objaví upozornenie, ak sa dieťa priblíži príliš blízko k obrazovke. S rastúcim významom domácej zábavy pomáhajú podobné funkcie vytvoriť zážitok zo sledovania, ktorý sa individuálne prispôsobí každej rodine. Zároveň dávajú pozor na maličkosti, aby ste sa o ne vy starať nemuseli.

Prepojte svoj domov pomocou jednej obrazovky

Predpokladá sa, že do roku 2024 budú spotrebitelia na celom svete komunikovať s viac ako 8,4 miliardami chytrých asistentov, čo znamená, že domácností bez chytrého zariadenia bude len málo. Spoločnosť Sony vytvorila nový rad BRAVIA XR s už zabudovaným asistentom Google, vďaka ktorému je ovládanie samotného televízora alebo vyhľadávanie obsahu jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Stačí povedať „Hey Google“ alebo „OK Google“ a vysloviť požadovanú úlohu.  Vzhľadom na to, že televízory sú často centrom vášho domova, integrácia asistenta Google znamená, že užívatelia môžu jednoducho nájsť odpovede na akúkoľvek otázku a ovládať pripojené zariadenia inteligentnej domácnosti. To všetko z jedného miesta, z pohodlia svojej pohovky.

Bezproblémová integrácia služieb

Spoločne s radom televízorov BRAVIA XR 2022 od spoločnosti Sony, pomáha vytvoriť dokonalý systém domácej zábavy aj aplikácia BRAVIA CORE. Vďaka technológiám BRAVIA XR, Pure Stream a IMAX Enhanced, majú užívatelia prístup k rozsiahlemu katalógu filmov prostredníctvom streamingu v tej najvyššej kvalite obrazu a so špičkovým, výrazným zvukom. „Spájame tých najlepších filmových tvorcov, najlepších hercov a prezentujeme ich našim užívateľom spôsobom, ktorý je pre nich najpríťažlivejší, a to vďaka vynikajúcej technológii Sony“, uviedol Keith Le Goy, predseda predstavenstva pre celosvetovú distribúciu a siete spoločnosti Sony Pictures Entertainment. Kombinácia technológií BRAVIA XR a BRAVIA CORE prináša zákazníkom spoločnosti Sony filmy, ktoré si môžu užiť v pohodlí domova a zároveň sa prispôsobuje novým formám sledovania obsahu.

Okrem vlastnej streamovacej služby ponúka spoločnosť Sony aj integráciu rôznych funkcií na zlepšenie zážitku zo sledovania ďalších streamovacích služieb. Adaptívny kalibrovaný režim pre Netflix je nový režim zobrazenia, ktorý využíva snímač okolitého svetla Sony BRAVIA XR. Táto funkcia zabezpečuje zachovanie umeleckého zámeru za všetkých svetelných podmienok. Pre väčšie pohodlie ponúka Google TV na BRAVIA XR naraz viac ako 700 000 filmov, programov, živých televíznych vysielaní a aplikácií a pomáha ich usporiadať tak, aby užívatelia mohli pomocou na mieru šitých odporúčaní ľahko nájsť program, ktorý chcú sledovať. 


[1] Dostupnosť funkcie závisí od modelu.

[2] Dostupnosť funkcie závisí od modelu.

[3] Nie je k dispozícii pri radoch X85K a X80K.

[4] Funkcia dostupná prostredníctvom aktualizácie softvéru v roku 2022.

[5] Funkcia dostupná pre rady X85K a X80K prostredníctvom aktualizácie softvéru v roku 2022.

[6] Funkcia dostupná prostredníctvom aktualizácie softvéru v roku 2022.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.