Výskumníci z univerzity v Cincinnati prišli na jednoduchý spôsob, ako mať zdravotný stav vždy pod kontrolou.

Rozbor krvi je považovaný za štandard pre biometrickú analýzu. Sú však situácie, keď potrebujete sledovať svoj zdravotný stav nepretržite – z hodiny na hodinu, zo dňa na deň –  či už ste vrcholový športovec, diabetik, alebo pacient po nedávnom chirurgickom zákroku.

V takýchto prípadoch je lepším, praktickejším a zároveň menej invazívnym riešením využívanie biometrických senzorov monitorujúcich ľudský pot. Aj tento spôsob však má istú nevýhodu – musíte potiť.

Zdroj: University of Cincinnati

 

Vedci zo Cincinnati prišli na to, ako sa dá potiť len malom kúsku kože, a to bez akejkoľvek fyzickej záťaže či vysokých teplôt. Vyvinuli malý nenápadný biosenzor vo veľkosti náplasti, ktorý sa aplikuje na pokožku.

Na stimuláciu potných žliaz využíva biosenzor nízky elektrický prúd (0,2 mA) a chemickú látku karbachol (v géli), ktorá sa nachádza napríklad aj v očných kvapkách. Po tom, čo sa karbachol dostane do hornej vrstvy pokožky, je monitorovanie len otázkou merania elektrolytov koncentrovaných v pote. A to aj po dobu niekoľkých hodín, takže prípadné výkyvy a zmeny vášho zdravotného stavu si všimnete hneď.

V súčasnosti je biometrický snímač vo fáze dolaďovania a zdokonaľovania.

Zdroj: University of Cincinnati

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Značky: