Používate operačný systém Windows 10 a stále ste na pochybách, ktoré údaje o vás zbiera a aké služby by ste mali radšej vypnúť?

AntiSpy pre Windows 10 vám pomôže zachovať súkromie. Zdôrazňujeme však, že Windows 10 o vás zbiera telemetriu, ale žiadne dáta, ktoré by s vami vedeli spojiť na jednoznačnú identifikáciu. Napriek tomu fandíme tomuto nástroju. Máte tu všetko na jednom mieste a funkcie sú zamerané na vaše súkromie.

Všeobecné nastavenia sú zamerané na systémové predvoľby. Tu je napríklad Senzor Wi-Fi, ktorý pravdepodobne nevyužívate, ak nemáte Windows Phone a kontakty, s ktorými ste informácie o vašej Wi-Fi zdieľali. Funkcia mala umožniť ostatným pripojenie do vašej siete bez toho, aby ste im dávali heslo a aby sa ho oni dozvedeli. Pre tých, čo majú pravidelne aktualizovaný Windows, už nie je funkcia zdieľania dostupná, no Wi-Fi senzor tu stále je na zdieľanie medzi svojimi zariadeniami. Zo strany používateľov nebol o túto funkciu záujem. V každom prípade, tu sa dá vypnúť úplne. Zakázať môžete aj to, aby aplikácie pre Windows mohli používať vašu reklamnú identifikáciu. Antivírus v systéme zároveň nahradí filter SmartScreen, ktorý sa inak dostáva cez prehliadač Internet Explorer k vami prehliadaným URL adresám.

AntiSpy na zablokovanie sledovacích predvolieb vo Windows 10

Ďalším problémom, ktorý môže byť pre niekoho neakceptovateľným, je zbieranie štýlu vášho písania na klávesnici a rukou. Vo firmách môže byť zase riziková automatická aktualizácia ovládačov. Ak radi robíte tieto veci sami, treba voľbu vypnúť.

Špeciálne upozorňujeme na sledovanie polohy zariadenia. Vo Windows nie je celkom jednoznačne určené, kde všade sú prepínače na záznam polohy. Preto sú tu dve možnosti na to, ako ju vypnúť. Ak ste aj vypli polohu pre aplikácie, stále ju bude môcť používať Windows. Odporúčame ju vypnúť. Pre tých, čo majú radi mapy a používajú ich, odporúčame nechať zapnuté.

Samostatnú sekciu má fotoaparát resp. webová kamera. Môžete ju kompletne vypnúť alebo vypnúť napríklad pre prehliadač Edge alebo Windows aplikáciu OneNote. Takisto môžete povoliť použitie mikrofónu pre diktafónovú aplikáciu Windows.

Skrátka a dobre, tu je veľa nastavení, všetko pod jednou strechou. Nemusíte ich hľadať po aplikáciách alebo v systémových nastaveniach. Práve preto odporúčame tento program spustiť. Neinštaluje sa a po nastavení vašich preferencií ho môžete vymazať alebo spustiť len pri potrebe niečo meniť. Pokojne skúšajte a nebojte sa, program má vždy funkciu na návrat k predvoleným nastaveniam.

Hlavné výhody:

  • Ochrana súkromia na jednom mieste, slovenská lokalizácia

Link na stiahnutie: tiny.cc/windowsas
Cena: zadarmo

Ashampoo ZIP FREE

Vytváranie nového archívu môžete aj cez toto okno. Všetko je ľahko dostupné

Program na komprimovanie súborov od Ashampoo je v tejto verzii ideálny pre tablety. Môžete si síce nainštalovať iný program, definitívne s viac funkciami, no nie takým dobrým ovládaním. Tu sú všetky podstatné funkcie, ktoré využijete. Vytvorenie nového archívu je na jednej obrazovke. Žiadne dialógové okná s množstvom predvolieb, ktoré väčšinou aj tak ignorujete, ale špecificky zamerané možnosti.

Archívy sa dajú vytvárať bez kompresie alebo vo formáte ZIP Deflate, čo je najnovšia metóda komprimovania tohto typu archívu. Niekoľko stupňov kompresie, spôsob uloženia súborov a možnosť použiť AES šifrovanie s 256-bitový šifrovacím kľúčom.

Ashampoo ZIP má kompletné prostredie, do ktorého môžete pridávať ďalšie súbory, podobne ako pri iných programoch. Súbory v archívoch sa dajú odstraňovať alebo premenovávať. Netreba ich rozbaľovať a vytvárať archív znova. Už tak je aplikácia dostatočne veľká na ovládanie cez dotykový displej, no dá sa zapnúť špeciálny dotykový režim.

Program podporuje viac ako 30 rôznych archívov na rozbalenie. V tejto verzii umožňuje komprimovať do už spomínaného ZIP súboru, 7-ZIP, CAB, TAR a jeho derivátov ako aj LHA. Výbava je teda na univerzálne použitie viac ako dostatočná.

Na to, aby ste neboli na tomto programe závislí, máte možnosť vytvoriť tzv. SFX archív. To je komprimovaný alebo nekomprimovaný archív, ktorý rozbalíte kdekoľvek na počítači s Windows. Nemusí tam byť nainštalovaný Ashampoo ZIP ani iný program.

Hlavné výhody:

  • Slovenská lokalizácia, šifrovanie, vhodné pre tablety a dotykové ovládanie

Link na stiahnutie: tiny.cc/zipfree
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu TOUCHIT

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.