Ak máte k filmu skutočne poriadny zvuk, užijete si to dvojnásobne. Podobne to platí aj pre hry, dobrý zvuk s poriadnymi basami je vždy výhodou.

JBL je značka, ktorá stojí aj za zariadeniami pre kvalitný zvuk a ideálnymi zariadeniami sú tzv. soundbary. Ich typické umiestnenie je pod televízor v obývačke, využívať sa však dajú aj so spojením so smartfónom alebo inými zdrojmi zvuku.

JBL Bar 500 – priestorový zvuk vo formáte 5.1 so subwooferom

Toto je presne súprava, ktorá sa výborne osvedčí pri prehrávaní filmov, hraní hier alebo hudbe a to s výbornými basmi. Tie vás doslova nútia viac sa ponoriť do deja alebo vás vyzvú k tancu. Reprodukcia zvuku je s využitím formátu Dolby Atmos, čo je priestorový zvuk a v domácnosti sa využíva napr. pri prehrávaní filmov zo streamovacích služieb ako je Netflix alebo Disney+. Celkový výkon JBL Bar 500 je až neuveriteľných 590 W. Buďte preto ohľaduplní k vašim susedom.

JBL soundbarZdroj: TOUCHIT.sk
JBL Bar 500 so základnou časťou a subwooferom

S JBL Bar 500 a s Dolby Atmos potom doslova počujete ako sa postavy vo filme pohybujú. Rovnako je to pri prehrávaní hudby napr. zo služby Spotify či Tidal. Na priestorové prehrávanie zvuku nepotrebujete žiadne ďalšie reproduktory. Okrem toho JBL Bar 500 podporuje aj formát MultiBeam a PureVoice, čo zase optimalizuje prednes hlasových monológov a budete teda dobre rozumieť reči postáv, aj keď tá bude vo filme zarušená inými zvukmi.

JBL soundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie pre JBL Bar 500

Súčasťou dodávky je aj diaľkové ovládanie, ktorým sa nastavuje hlasitosť, úroveň basov, režim zvuku a sú tu aj ďalšie možnosti.

Dunivé basy

O spomínané prenikavé basy sa stará 10-palcový subwoofer, ktorý je k hlavnému baru pripojený bezdrôtovo. Jeho rozmer je veľmi dobre vidieť vtedy, keď sa pozriete na sobwoofer zospodu. V zadnej časti subwoofera je ešte tlačidlo na nadviazanie spojenia so základnou časťou a signalizácia úspešného pripojenia.

JBL soundbarZdroj: TOUCHIT.sk
10-palcový basový reproduktor v spodnej časti subwoofera

Základná časť obsahuje jednak reproduktory nasmerované dopredu, ale reproduktor je aj na oboch hranách baru. To je základ skutočne priestorového zvuku.

Bezdrôtové ale aj drôtové prepojenie

Život bez káblov je v génoch Bar 500 od JBL. Je tu totiž podpora Apple AirPlay na spojenie s iPhone, Chromecast na spojenie primárne s Android telefónmi a tiež Alexa Multi-Room Music na prehrávanie hudby z jedného zdroja v rôznych miestnostiach.

JBL soundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty soundbaru JBL Bar 500

JBL Bar 500 vás tak naozaj prevedie svetom tanca alebo relaxu a robí to používateľsky jednoduchou formou. Na spojenie s televízorom je tu primárne HDMI eARC pripojenie, využiť sa dá ale aj optický prenos zvuku. Cez HDMI port sa dá JBL Bar 500 prepojiť aj na hernú konzolu alebo zdroj videa (BluRay prehrávač). Vstupné pripojenie ponúka aj kvalitu videa 4K z kompatibilného video prehrávača alebo hernej konzoly.

Jab Bar 300Zdroj: TOUCHIT.sk
Podpora Dolby Atmos pri službe Netflix

Stačí jediná aplikácia na rôzne zdroje zvuku

Na prehrávanie hudby zo smartfónu je ideálna aplikácia JBL One s podporou pre iOS a Android. Tá okrem prehrávania hudby zaistí aj aktualizáciu softvéru celej zostavy a tú sme aj pred testom vykonali. K dispozícii v aplikácii máte aj možnosť zvukovej priestorovej kalibrácie, ktoré trvá pár sekúnd a pritom sa zisťuje aktuálne rozmiestnenie zostavy v priestore a následná optimalizácia na správne prehrávanie 3D zvuku.

JBL soundbarZdroj: TOUCHIT.sk
Priestorová kalibrácia JBL Bar 500 pomocou aplikácie JBL One

Táto aplikácia tiež umožňuje pridať viaceré hudobné služby a prehrávať želanú hudbu z jedinej aplikácie. Je to veľmi pohodlné, stačí len vedieť, aká hudba sa vám páči.

Podpora hlasového ovládania

Ak chcete hlasové ovládanie, dá sa to. Prepojíte JBL Bar 500 s vaším zariadením s podporou hlasového asistenta (napr. smartfón) a odvtedy môžete požiadať o prehrávanie vašej obľúbenej hudby zo soundbaru aj asistentov Alexa, Google Assistant alebo Siri.

JBL soundbarZdroj: TOUCHIT.sk
JBL Bar 500 pripojený pomocou eARC k televízoru

Teraz lacnejšie

JBL BAR 500 si môžete teraz kúpiť na www.jbl.sk alebo autorizovaných predajcov JBL v ponuke Black Friday za výnimočnú cenu 487,49 eur. Bežne je totiž jeho cena 649,99 eur a teraz sa dá kúpiť so zľavou až 25 %.

Jab Bar 500
Usporiadanie reproduktorov vo vnútri JBL Bar 500

Potrebujete ešte lacnejšie? Potom je tu JBL Bar 300

Áno, dá sa ísť ešte lacnejšie a to s produktom JBL Bar 300. Používa podobnú technológiu ako Bar 500, ale vo výbave nie je samostatný basový subwoofer. Basy teda nebudú tak prenikavé, ale podľa nášho testu je ich dosť. Na dobrý zážitok z domáceho kina v prípade JBL Bar 300 dodá basy vstavaný basový port. Hrá to naozaj dobre a celá zostava je navyše mimoriadne kompaktná.

Jab Bar 300Zdroj: TOUCHIT.sk
JBL Bar 300 pripojený k televízoru

A JBL Bar 300 má všetky skvelé technológie z Bar 500. Teda MultiBeam, Dolby Atmos na priestorový zvuk, PureVoice na čisté dialógy, na pripojenie je tu AirPlay, Alexa Multi-Room Music alebo Chromecast, ale je tu aj možnosť hlasového ovládania. Vo výbave je rovnaké diaľkové ovládanie a aj tu sú reproduktory na oboch stranách baru. Celkový výstupný výkon je 260 W a to pohodlne stačí na bežný byt alebo dom.

Jab Bar 300Zdroj: TOUCHIT.sk
Reproduktory sú aj na stranách baru a to dáva priestorových charakter zvuku

JBL BAR 300 si môžete teraz kúpiť na www.jbl.sk alebo autorizovaných predajcov JBL za cenu 399,99 eur.

Zdroje: vlastné, JBL

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.