Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Regióny, mestá a obce budú môcť od roku 2021 čerpať prostriedky z Európskej únie už po novom. Odzvonilo štátu a ministerstvám ako hlavným rozdeľovačom samosprávnych peňazí. Nakoľko blízko sa dostanú financie z eurofondov k ľuďom – obyvateľom? Kto bude napokon o nich rozhodovať? Budú to priamo zástupcovia samospráv alebo socio-ekonomickí partneri, Únia miest a obcí či ZMOS? Ako sa dohodnú na rozdelení právomocí? Sú vôbec regióny, mestá a obce pripravené na takúto zmenu? Diskutovať k téme a odpovedať na otázky budú už zajtra na pokračovaní online konferencie Jarná ITAPA tí najpovolanejší.

„Budeme hľadať poučenia z doterajšieho nastavenia Integrovaného operačného programu a diskutovať o tom, ako lepšie nastaviť ciele a mechanizmus čerpania európskych fondov pre regióny, mestá a obce v budúcom období tak, aby sme dosiahli naozaj integrovaný rozvoj územia,“ uviedol Milan Ftáčnik  zo Slovenskej informatickej spoločnosti a moderátor panelu Jarnej ITAPA Ako financovať rozvoj miest, obcí a regiónov po roku 2020. Diskusiu spolu s ním budú rozvíjať šéf Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko, kompetentní z ÚPVII, ÚM, ZMOS, ako aj aktívni zástupcovia samosprávnych krajov. Aký bude nový model financovania? Ako zabezpečíme prípravu projektov na regionálnej úrovni a kto bude za ňu zodpovedať? Čo robil doteraz štát vo vzťahu k financovaniu miest zle a čo chceme robiť inak? Pripojte sa a klaďte otázky už vo štvrtok o 9.30 h.

A ako majú vyzerať mestá blízkej budúcnosti, do ktorých chceme investovať, sa dozviete v poobednej časti Jarnej ITAPA od 14.00 h. Svetové metropoly, hlavné mestá, ale aj malé mestečká a dediny po celom svete sa dnes snažia o premenu, ktorá z nich urobí nie rýchlo rastúce chaotické celky, prinášajúce silnejúcou urbanizáciou viac problémov ako riešení, ale o zmenu miest na inteligentné organizmy. Ich hlavnou úlohou má byť zabezpečenie udržateľného rastu a kvalitného životného prostredia pre svojich obyvateľov. Čo si o samotnom rozvoji miest myslia ich reprezentanti a ľudia zodpovední za ich plánovanie?  Aké problémy riešia práve teraz? Aké sú ich plány a inšpirácie? A čo bude transformácia znamenať pre nás obyvateľov?  „Slovenské mestá potrebujú pracovať na svojej transformácii na moderné európske mestá. Úlohou štátu je vytvoriť prostredie a pripraviť zdroje na takúto transformáciu – to sa doteraz dialo len  obmedzene,“ povedal pre ITAPA Samuel Arbe, expert na eurofondy a regionálny rozvoj a moderátor panelu Jarnej ITAPA Mestá budúcnosti.

Značky: