SSD sú na trhu už pomerne dlhú dobu a po postupnom zlacňovaní v posledných dvoch rokoch sa stali cenovo dostupným komponentom, ktorého benefity dokážete spozorovať okamžite. Séria UV od Kingston je zameraná na cenovo najvýhodnejšie modely a pri testovanom UV400 zaplatíte za 1 GB len 25 centov.

Časy, kedy si najlacnejšie SSD účtovali euro za gigabajt sú už dávno za nami a každý si tak môže dopriať rýchly, úsporný a tichý disk bez toho, aby musel robiť kompromisy s kapacitou. Kingston UV300 bol obľúbený najmä pre svoju nízku cenu, no čo sa týka výkonu, nebolo to nič oslnivé. Tak či onak, bol to prvý disk od tohto výrobcu s pamäťovými čipmi postavenými na TLC NAND a zároveň základný kameň dnes testovaného UV400. Vylepšený radič, vylepšená technológia čipov, vyššie kapacity. UV400 začína byť zaujímavý nielen čo sa týka ceny, ale aj z hľadiska výkonu.

SSD už nie sú žiadnou novinkou a písať o ich výhodách v porovnaní s klasickým pevným diskom by už bolo azda aj zbytočné. Iste, má to aj svoje nevýhody, lenže to dobré výrazne prevažuje a kúpou SSD disku nikdy neurobíte chybu. Prechod z klasického, prípadne aj silne fragmentovaného HDD na SSD urobí divy s akoukoľvek konfiguráciou. Aj starý notebook sa preberie k životu a budete za ním čakať menej, jednoducho, SSD vám ušetrí nejaký ten čas. A nebude ho málo.

kingston-uv400-2

Pri lacnom SSD sa dá ušetriť na niekoľkých veciach, jednou z nich je napríklad obal. UV400 je balený v jednoduchom blistri, vlastne rovnakom, ako aj predchádzajúca verzia UV300 či novšia KC400. Má to svoju logiku, čo iné potrebujete mať pribalené k SSD? Pri takom notebooku vôbec nič, možno tak dištančný rámček v prípade, že šachta pre disk má 9,5 mm. No ak plánujte doplniť o SSD napríklad svoj desktop, môžete si priplatiť 10 EUR za verziu rozšírenú o 3,5“ redukčný rámček, 2,5“ USB box, spomínaný dištančný rámček, káble a skrutky.

Oproti UV300 sa novšia verzia opticky výrazne zmenila. Klasické čierne puzdro, na ktoré sme boli pri Kingston zvyknutí nahradilo jednoduchšie a aspoň podľa nás dizajnovo vydarenejšie strieborné kovové puzdro. V notebooku to môže byť jedno, no v desktope s priehľadnou bočnicou bude na pohľad krajšie. Veľký informačný štítok sa presunul na zadnú stranu puzdra a na tej prednej sa nachádza len veľké logo výrobcu. Disk je dostupný len v 2,5“ formáte s výškou 7 mm, k doske sa pripája cez S-ATA 6 Gb/s rozhranie.

Disk sme testovali vo verzii s kapacitou 480 GB, na výber sú aj 120, 240 a 960 GB verzie, pričom tá najmenšia začína s cenou tesne nad hranicou 40 EUR. Naša testovacia vzorka stojí zhruba 120 EUR  a predstavuje vhodnú voľbu pre notebooky, kde je v drvivej väčšine len jedna šachta pre disk a úložného priestoru nie je nikdy dostatok.

Vo vnútri kovového puzdra sa nachádza plošný spoj plnej veľkosti a osadený z oboch strán čipmi. Kingston siahol po kombinácii štvorkanálového radiča Marvell 88SS1074 a pamäťových čipov Toshiba vyrábaných 15 nm technológiou. Radič je chladený o puzdro disku a k dispozícii má 512 MB cache od Nanya. Výrobca udáva životnosť disku na 200 TB TBW (total bytes written) a túto hodnotu podporuje trojročnou zárukou. Na lacný disk to rozhodne nie je zlé, v širokom spektre SSD diskov je výdrž 200 TB niekde v strede.

Disk sme testovali na základnej doske Gigabyte Z97X-UD5H, osadenej procesorom Intel Core i7-5775C a 8 GB DDR3 pamätí Corsair taktovaných na 2133 MHz. Nainštalovaný Windows 10 Pro 64 bit bežal z SSD Intel 320 s kapacitou 160 GB. Výsledky testov nájdete v tabuľke.

kingston-uv400-tabulka

Kingston píše o rýchlostiach 550 MB/s pre čítanie a 500 MB/s pre zápis a v našich testoch sa nám tieto hodnoty podarilo dosiahnuť. V reálnom svete sa k takýmto hodnotám dostanete pri kopírovaní ozaj veľkých súborov a disku tu výrazne pomáha SLC cache. Disky s TLC NAND sú dobré v prípadoch, kedy sa na ne zapisuje relatívne malý objem dát, pretože vtedy majú nižší výkon ako klasické MLC či SLC NAND disky. Výrobcovia preto siahajú po jednoduchom riešení, doplnia do disku SLC NAND cache, alebo ešte častejšie, vyčlenia časť TLC buniek, ktoré sa budú ako SLC správať. Pri kopírovaní dát na disk sa primárne využije táto cache a v čase, keď je disk nečinný sa dáta presunú do TLC buniek. Táto vyrovnávacia pamäť má samozrejme obmedzenú kapacitu, po jej vyčerpaní sa začnú dáta zapisovať priamo na disk a vtedy sa dá pozorovať výrazný úbytok rýchlosti. V prípade našej 480 GB verzie to je zhruba 8 GB, potom nastane prepad v rýchlosti niekam na hranicu 150 MB/s.

kingston-uv400-3

Verdikt TOUCHIT

Kingston UV400 je séria lacných SSD diskov a vo svojej triede dokáže podávať celkom slušný výkon, ktorý bude bohato stačiť menej náročným používateľom. Ako upgrade pre starší notebook i desktop ide o cenovo veľmi výhodné riešenie so skvelou cenou za gigabajt, bez ohľadu na kapacitu. Výkon je veľmi dobrý, aspoň pokiaľ stačí kapacita SLC cache, no pri bežnom používaní ju prekročíte len málokedy. V porovnaní s pomalými 5400 otáčkovými diskami v notebookoch ponúkne UV400 veľa muziky za málo peňazí. Odporúčame najmä testovanú 480 GB verziu, prípadne lacnejší model s 240 GB kapacitou, ktorý nebude mať oveľa nižší výkon. Trh s lacnými SSD je aktuálne široký a TLC NAND pomohli stlačiť ceny nadol, takže je možné že drobného zlacnenia UV400 sa ešte v budúcnosti dočkáme. Zaujímavou voľbou je i o 10 EUR drahšia verzia s príslušenstvom, kde nájdete aj dištančný rámček a externý box, ktorý sa hodí napríklad pre pôvodný disk, ktorý bude novým SSD nahradený.

 

Hodnotenie:

+ slušné rýchlosti čítania i zápisu, nízka cena

– v tejto cene nič

Zapožičal: Kingston

Značky: