Rýchlosť dátového prenosu dosahuje až 3,8-násobok externých pevných diskov, navyše je tento disk odolný proti pádu z dvoch metrov.

Samsung predstavil T5 EVO, malý a ľahký SSD disk s kapacitou až 8 terabajtov (TB). Viac úložného priestoru neponúka žiadny prenosný SSD disk na súčasnom trhu. Okrem kapacity patrí medzi hlavné prednosti T5 EVO veľmi rýchly dátový prenos a kompaktné odolné vyhotovenie.

Disk T5 EVO sa hodí predovšetkým pre ľudí, ktorí hľadajú náhradu tradičných externých diskov, ale s naozaj vysokou rýchlosťou ukladania a čítania dát. A to aj v náročných podmienkach.

SSD disk s portom USB 3.2 Gen 1 prenáša dáta až 3,8-krát rýchlejšie ako štandardné externé pevné disky, maximálna rýchlosť sekvenčného čítania a zápisu dosahuje až 460 MB/s. To oceníte pri prenose veľkých súborov.

Elegantný a pritom robustný dizajn

Tento externý SSD disk sa vyznačuje ergonomickým prevedením – na rozdiel od predchádzajúcich verzií nemá veľkosť vizitky, ale stále je dosť kompaktný a ľahko sa prenáša. Na šírku meria 95 mm, na dĺžku 40 a hrúbka je 17 mm. Pohodlne sa zmestí do dlane. Kombinácia malých rozmerov a veľkej pamäte znamená rýchle dátové prenosy v menšom a ľahšom tele v porovnaní s tradičným externým pevným diskom.

Dizajn Samsung T5 EVO
Dizajn Samsung T5 EVO

T5 EVO navyše v čiernom vyhotovení s titánovo šedým krúžkom vyzerá elegantne a dobre sa vizuálne hodí k iným strieborným či šedým zariadeniam. Má aj prichytávací krúžok, dá sa ľahko pripevniť na tašku či inú batožinu.

Pád z výšky dvoch metrov

Okrem toho kovová pogumovaná konštrukcia chráni disk pred vonkajšími vplyvmi, okrem iného pred pádom až z dvoch metrov. Disk bol pritom skúšaný pádom z výšky dvoch metrov na kovovú podložku. Disk sa môže pri takýchto pádoch poškodiť na vonkajšej strane, nie je garantované, že dáta zostanú zachované, ale samotný disk takýto pád prežije a dá sa použiť ďalej na ukladanie dát. Medzi poškodenia, ktoré môžu pri takomto páde vzniknúť, patrí aj ohnutie alebo deformácia prstenca disku.

Ľahko a rýchlo uloží milióny fotografií alebo piesní

Na disk sa zmestí až 8 TB dát – veľké súbory, videozáznamy vo vysokom rozlíšení, fotografie, hry a ďalší obsah. Na T5 EVO s 8 TB môžete uložiť až 2 milióny bežných fotografií s priemernou veľkosťou 3,5 MB, 1,8 milióna piesní so 4 MB alebo 3500 videozáznamov s veľkosťou 2 GB.

Bezpečnosť dát a ochrana proti extrémnym teplotám

T5 EVO zvláda teplotné extrémy vďaka technológii Samsung Dynamic Thermal Guard. Tá udržuje vhodnú prevádzkovú teplotu v súlade s medzinárodnou bezpečnostnou normou IEC 62368-1. O ochranu dát sa zase stará šifrovací systém Advanced Encryption Standard (AES) v štandarde 256 bitov.

Ďalšia softvérová výbava

T5 EVO je kompatibilný s počítačmi s macOS i Windows, so smart telefónmi, tabletmi aj hernými konzolami. K dispozícii je aj softvér Samsung Magician s rôznymi nástrojmi na správu disku. Medzi ne patrí napríklad kontrola stavu disku v reálnom čase, autentifikácia, hodnotenie výkonu, aktualizácia firmvéru a pod.

Kapacity a ceny

Disk T5 EVO je k dispozícii vo verziách s kapacitou 2 TB, 4 TB a 8 TB. V základnom balení sa nachádza kábel USB Type-C-to-C, výrobca poskytuje trojročnú limitovanú záruku. Ceny sú 164,90 € za verziu s 2 TB, 324,90 € za 4 TB a 609,90 € za 8 TB. Disk T5 EVO sa už predáva na slovenskom trhu.

Samsung Portable SSD T5 EVO – Technické špecifikácie
RozhranieUSB 3.2 Gen 1 (5Gb/s)
HardvérKapacita2 TB4 TB8 TB
Rozmery40 x 95 x 17 mm
Hmotnosť102 g
PerformanceSekvenčné čítanieAž 460 Mb/s
Sekvenčný zápisAž 460 Mb/s
OdolnosťOdolnosť proti páduZ výšky až 2 m (bez záruky za dáta či poškodenie disku)
ZabezpečenieŠifrovanieHardvérové šifrovanie AES 256-bit
SoftvérSamsung Magician Software
KompatibilitaOperačný systémWindows, macOS, Android
ZariadeniaPC, notebooky, tablety, smart telefóny
SpoľahlivosťTeplotaPrevádzková0 – 60 °C
Neprevádzková-40 – 85 °C
Vlhkosť5 % až 95 % bez kondenzácie
OtrasyNeprevádzkové1,500 G, trvanie 0,5 ms, 3 osy
VibrácieNeprevádzkové20 ~ 2000 Hz, 20 G
CertifikátyCE, BSMI, KC, VCCI, RCM, FCC, IC, UL, TUV, CB, EAC, UKCA, BIS
RoHSRoHS 2
Záruka3 roky, limitovaná

Zdroje: Samsung

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.