Multifunkčné atramentové zariadenie do domácnosti s extra veľkými náplňami na tisícky strán, to je Epson L365.

1234_0115_pictures_auxiliary_all_all_rufus2mdx-13-

(Multi)funkcie a možnosti

Zariadenie je kompaktné a to aj napriek tomu, že atramentové zásobníky sú umiestnené mimo hlavného tela. Používa zloženie štyroch atramentov CMYK. Má v sebe plochý skener, takže okrem režimu bežnej tlačiarne poslúži aj ako kopírka. Prvá súprava atramentov, ktorá sa dodáva spolu so zariadením umožní vytlačiť až 12 000 strán ČB6500 strán farebne.

1234_0115_pictures_auxiliary_all_all_rufus2mdx-14-

Ovládanie je na prednom paneli, ktorý sa dá v prípade potreby vyklopiť. Na ňom sú tlačidlá na ČB a farebné kopírovanie a tiež na zapnutie Wi-Fi. Okrem pripojenia cez USB sa dá zariadenie prepojiť s počítačom alebo smartfónom bezdrôtovo. V kancelárii alebo domácnosti tak získate sieťové zariadenie. Model L365 je určený všade tam, kde je treba tlačiť veľké objemy. Môže to byť v domácnosti, no pravdepodobnejšie využitie vidíme v kancelárii.

0000_0912_pictures_everyone_en_all_l110hires-13-

Pri tlači je maximálna veľkosť kvapky 3 pl a tlačí sa technológiou premenlivého objemu kvapky. Maximálne rozlíšenie tlačovej hlavy je 5760 × 1440 dpi a tlačová hlava má celkovo 180 trysiek. Maximálne rozlíšenie skenera je 1200 × 2400 dpi. Je teda vhodná aj na skenovanie fotografických príloh. Čo sa týka tlače, tu je vidieť jasné zacielenie na dokumentovú tlač.

1234_0115_pictures_auxiliary_all_all_rufus2mdx-12-

Praktické skúsenosti

Hneď úvodom tejto sekcie prezradíme, že sme boli s týmto modelom nadmieru spokojní. Inštalácia trvala pár sekúnd a to nainštalovaním ovládačov od výrobcu do systému. Rozpoznanie zariadenia bolo bezproblémové. Podstatné však je, že aj samotná tlač. Žiadne dlhé „hrkanie“ tlačovej hlavy a podávacieho mechanizmu na papier. Po zadaní úlohy do tlače cez USB pripojenie sa proces začal do 4 sekúnd. To je čas, kedy iné modely nestihnú vydať ani len zvuk prípravy. Tlačila konštantnou rýchlosťou, žiadne pauzy. A to ani pro PDF dokumentoch. Po dokončení úlohy zariadenie rovnako nevydávalo žiadne zbytočné zvuky. Bolo totiž opäť pripravené tlačiť. Vyskúšali sme ho pri tlači viacstranového dokumentu ale tiež aj v režime jednej strany ako dávky vo forme viacerých úloh. Žiadne dlhé prestoje ani pauzy, aj toto nás presvedčilo, že multifunkcia môže byť nasadená vo firme cez Wi-Fi ako sieťový stroj pre viacerých používateľov.

1234_0115_pictures_auxiliary_all_all_rufus2mdx-15-

Kvalita a rýchlosť tlače

Ovládače zariadenia majú niekoľko preddefinovaných profilov určujúce kvalitu a zároveň aj rýchlosť. Vyskúšali sme tlačiť v najrýchlejšom ale aj najkvalitnejšom režime. Pri tom najrýchlejšom sú občas vidno isté rezervy v presnosti čiar. No aj tak sme vo veľmi dobre kvalite vytlačili tabuľku s malým písmom. Až na niekoľko detailov, boli čiary rovné a počas svojej línie takmer bez presušenia poškodením línie o niekoľko pixelom. Navzdory dobre kvalite je však najrýchlejší režim určený viac na koncepty ako na komerčné materiály. Teda na emaily alebo texty, ktoré potrebujte pre seba. Normálny režim poskytne vyššiu kvalitu a najlepší režim je vhodný pre dokumenty PDF.

Zariadenie nie je podľa nás vhodné na fotografie. Jednak neumožňuje tlačiť bez okrajov a necháva na fotografickom papieri asi 5 mm čiary. Tie vidno pri odlesku svetla z papiera. Ďalší faktor je aj ten, že v ovládačoch nie je priama možnosť na tlač fotografických materiálov, hoci teda foto papiere v obmedzenej mierne podporované sú.

Prvá strana je vytlačená za 8 sekúnd vo farebnom režime a koncepte. 5-stranové PDF vytlačíte v najrýchlejšom režime za 1:09 min, čo je vynikajúci čas. Najkvalitnejší režim predĺžil tlač až na 7:20 min. Rolu tu hrá aj čas potrebný na uschnutie atramentu, kým sa na predchádzajúci papier položí ďalší. 25-stranový dokument vytlačíte za 2:32 min, takisto v najrýchlejšom a farebnom režime. ČB režim mierne skráti čas tlače, v našom prípade na 2:17 min.

1234_0115_pictures_auxiliary_all_all_rufus2mdx-15-

Prečo kúpiť:

  • Veľkokapacitné náplne, rýchlosť tlače, úsporné režimy, rýchle radenie úloh, rýchla tlač PDF, Wi-Fi, tiché a bezproblémové zariadenie

Verdikt touchIT.sk

Epson L365 je multifunkčné zariadenie, ktoré podporuje veľké objemy tlače. Náplne sa kupujú vo fľaštičkách a dolievate ich podľa potreby do externého zásobníka. Každá z farieb stojí 6,17 EUR. Farebné majú výťažnosť 6500 strán, čierna farba 4500 strán. Všetky atramenty sú v objeme 70 ml.

Prvotná cena nie je najnižšia. No toto je atramentová multifunkca, pri ktorej nebudete musieť každú chvíľu kupovať nové atramentové zásobníky a sami si dolejete toľko farby, koľko budete potrebovať. Navyše jej prevádzka je tichá a svoje úlohy vykonáva na prvý raz.

Cena: 300 EUR

Zapožičal: Epson

7.5 Veľkokapacitná tlač

Epson L365 je multifunkčné zariadenie, ktoré podporuje veľké objemy tlače. Náplne sa kupujú vo fľaštičkách a dolievate ich podľa potreby do externého zásobníka.
Prvotná cena nie je najnižšia. No toto je atramentová multifunkca, pri ktorej nebudete musieť každú chvíľu kupovať nové atramentové zásobníky a sami si dolejete toľko farby, koľko budete potrebovať.

  • Vyhotovenie 8
  • Možnosti 7
  • Kvalita tlače 7
  • Rýchlosť tlače 8
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.