Rozhranie

Každému je jasné, že nadstavba operačného systému nie je len o grafike a pár widgetoch. Platí to aj pre UX 4.0, kde je okrem iného aj zaujímavý multifunkčný widget s funkciou Smart Notice. Na prvý pohľad ide o bežný „hodinový“ widget s počasím. Na tne druhý je to práce Smart Notice. Náš deň sa začal hlásením „Bude jasno, bez mráčika na oblohe“. Ak by to malo byť len o počasí a upozornení, kedy si zobrať dáždnik, bolo by to trochu málo. V LG to vedia a funkcia poskytuje tipy na čistenie dočasných a iných nepotrebných súborov, tipy na používanie telefónu, správy aplikácie LG Health, odporúčania pre nový kontakt zo zoznamu hovorov, ak číslo nie je uložené. Tieto a ďalšie voľby si vyberáte podľa vlastných preferencií, no previazanosť jednotlivých funkcií tu je cítiť.

Smart Bulletin

Nám sa páčila aj funkcia Smart Bulletin. Iste mnohí poznáte bočný panel HTC Sense. Tu ide o obdobu panela, ktorý sa zobrazuje ako súčasť domácich obrazoviek. Takisto je uložená úplne vľavo. Má však podstatne zvýšenú funkcionalitu. Začnime hneď možnosťou Smart Settings. Na základe vašej polohy (doma alebo mimo domácej lokality) môžete prepnúť zvukový profil, Bluetooth alebo Wi-Fi. Zároveň je tu integrovaná aplikácia LG Health. Neprekvapí, že ide o krokomer s možnosťou napojenia na hardvérové snímače tlaku, tepla alebo váhy.

Nechýba tu kalendár, zobrazovanie prehrávača hudby, QuickRemote a tipy na používanie. Aj keď nemáme príliš radi rôzne panely tohto typu, tento sa nám páčil. Je previazaný so systémom a nejde len o RSS čítačku s naskladanými widgetmi. Mimochodom, aj tu je rozdiel oproti iným panelom, RSS čítačka tu nie je. Pri aplikáciách ako Flipboard je to to najmenej.

Ďalšie funkcie

Kalendár má vylepšenie s názvom Event Pocket, pričom umožňuje premiestňovanie udalostí medzi rôznymi kalendármi. Tiež podporuje Drag&Drop. Stačí podržať prst na udalosti potiahnuť ju napríklad o pár hodín neskôr v dennom zobrazení alebo premiestňovať ich v rámci týždenného zobrazenia. Táto funkcia sa nám páčila a Drag&Drop si v prípade aplikácií tretích strán potrebujete priplatiť. Ide totiž o prémiovú funkciu.

Galéria obrázkov a videí zobrazuje aj režim s názvom Spomienky. Ide o časovú os vašich snímok a videí aj podľa miesta. Potrebujete ale povoliť priraďovanie GPS značky k fotkám, inak, pochopiteľne, funkcia nebude dostupná.

UX 4.0 podporuje pri vybraných aplikáciách možnosť používať ich na polovici displeja.

Fotoaparát

LG G4 je zároveň fotosmartfón. Fotoaparát so 16 MPix môžete spustiť dvojitým stlačením spodného tlačidla na zadnej strane. Výrobca hovorí o šestine sekundy, teda o 166 ms, ktorých potrebuje foťák na svoje spustenie. Objektívne tvrdíme, že toto sme zmerať nemohli. Spustenie pod sekundu? Rozhodne áno. A funguje to dobre, aj keď máte na telefóne otvorených viac aplikácií. Samozrejme, funkcia sa zapína zo stavu vypnutého displeja.

scr (2)

Poďme ale na to najpodstatnejšie a tým je samotné fotografovanie. Začiatočníci využijú automatický režim s možnosťou pridania automatiky aj na HDR. Toto odporúčame ponechať zapnuté. Výsledné fotky stoja za to. Hlavný podiel má na tom objektív so svetelnosťou F1.8. V praxi to znamená o 80% viac svetla ako v prípade modelu G3. Špecialitou je potom vyváženie bielej v rozsahu 2400 ÷ 7400 K. Takisto môžete využiť manuálne zaostrovanie, voľbu ISO a podstatné pre pokročilých aj voľbu ukladania do RAW formátu. V tomto prípade ide o súbory DNG. Približná veľkosť súboru JPG je po kompresii 9,88 MB. Ak máte zároveň nastavené ukladanie do DNG, súbor bez kompresie bude mať veľkosť 19 MB. Podľa fotiek, ktoré sme s týmto telefónom spravili ho hodnotíme ako skutočný fotosmartfón.

Predný fotoaparát má snímač s rozlíšením 8 MPix a hodí sa na selfie aj groupie, teda skupinové fotky. O tom, že ani tu výrobca nič nepodcenil sme sa presvedčili sami. A povedzme si, skrášľujúci efekt využijú nielen ženy. Na fotografovanie sa dá použiť gesto, ktoré vytvorí štyri fotografie naraz. Používateľ si potom vyberie tú, ktorá sa mu najviac páči. Tiež ale môžete využiť režim, ktorý vám pripravím po sebe idúce štyri fotografie. Mnohí ste už videli foto prezentáciu, kedy mal používateľ v jednom súbore všetky fotky a výsledok vyzerá efektne a spontánne. Samozrejme, je tu aktivácia hlasom a okrem klasického „syru po anglicky“ reaguje aj na iné slová, napríklad LG. 🙂

Výhody

  • Odolnejšie telo ako u modelu G3
  • Jemne zaoblený predný displej
  • Super vysoké rozlíšenie displeja
  • Vynikajúca funkcia Smart Bulletin
  • Vysoký herný výkon
  • Dve aplikácie v „split screen“ režime
  • Adept na foto smartfón roka 2015
  • Fotenie do RAWu

Nevýhody

  • Pre niekoho robustnejšie telo

Verdikt touchIT.sk

LG G4 je špičkový foto mobil. Nám sa páčilo aj to, že výrobca pridáva opäť funkcie, ktoré idú svojou cestou a nesnažia sa kopírovať konkurenciu. Na druhú stranu je ale telefón presne v duchu tejto série. Fanúšikovia LG dostanú presne to, na čo sú pri sérii G zvyknutí a niečo navyše. Niečo, čo odpovedá aktuálnemu trendu, v podobe prepracovaných funkcií, kvality konštrukcie, kvality fotoaparátu a celkového výkonu.

Nemusí byť ale vhodný pre každého. Tým, že je mierne zaoblený na zadnom kryte, bude pôsobiť robustnejšie. No G4 sa nehrá na najtenší telefón na trhu, preto porovnanie napríklad s vlajkovou loďou Huawei P8 by nebolo celkom správne.

A pripravte sa na poriadnu nálož cloudových dát. Aktiváciu 100 GB dát v službe Google Disk získate na dva roky zadarmo.

Cena: 657 EUR

Zapožičal: LG Electronics

8.4 Foto smartfón roka

LG G4 je špičkový foto mobil. Nám sa páčilo aj to, že výrobca pridáva opäť funkcie, ktoré idú svojou cestou a nesnažia sa kopírovať konkurenciu. Pripravte sa ale na možnostiam odpovedajúcu cenu.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Výbava / cena 8
  • Fotografovanie 10
  • Rýchlosť 9
  • Výdrž 7
Značky:
1 2

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.