Jednoduchý názov, jednoduché ovládanie – jednoducho si telefón so skvelým fotoaparátom a modernými technológiami obľúbite.

G4_Genuine Leather

 

Pozrite si aj naše video z predstavenia tohto telefónu.

Priaznivci značky LG a špeciálne vlajkových lodí vedia, že tento model je dostupný v dvoch verziách. Vyskúšali sme lacnejší model, ktorý má plastové telo. Jeho cena je 657 EUR, zatiaľ čo verzia v koži je o 50 EUR drahšia. Stojí teda 707 EUR a prekonala tak cenovú hranicu 700 EUR. Rozhodne nejde o lacný telefón, no tomu LG ani tak váhu neprikladá. Pointou bolo vytvoriť pokračovateľa úspešnej série G a predstaviť najnáročnejším používateľom

G4_Genuine Leather1

Dizajn a vyhotovenie

LG-G4-cz-p-gray

Verziu v koži sme videli, no aj tak nemáme pocit, že plastový kryt s diamantovým vzorom a vystúpeným povrchom je menej hodnotný. Vyzerá inak a nám sa napríklad takáto kombinácia páči. Je to o vkuse a pre technologicky špičkovo vybavený nám viac „sedí“ plast, ako koža. Na celkovej hmotnosti sa pozitívne prejavilo použitie plastov. Hliník nám vôbec nechýba a aj napriek tomu je telefón podstatne odolnejší. Treba však počítať, že plastové telo je náchylné na pošmyknutie. Ľahko teda telefón posuniete zo stola, no z praxe vieme, že pády mu príliš neublížia. Má totiž mierne prehnutý displej, hoci Flex 2 to nie je. Ten ho chráni pri páde prednou stranou. Zadná zaoblená zase pri dopade opačnou stranou. Zošikmené sú aj hrany. Dobre sa drží v ruke a výrobca zaoblenie prezentuje ako dôvod, prečo by sa mal lepšie nosiť v nohaviciach. Nám sa to až tak nepotvrdilo, keďže telefón sám o sebe je rozmernejší.

Ovládanie je zadnej strane. Klasická trojica tlačidiel je prítomná aj v modeli G4 a fanúšikovia tejto značky si na tlačidlá určite zvykli. Mnohí sa zdajú zo začiatku vyslovene divné. Na druhý deň však budete takéto tlačidlá hľadať aj na iných telefónoch. Fotoaparát je neprehliadnuteľný a používa laserové zaostrovanie známe už z minulej verzie tohto modelu. Tiež je tu LED blesk a ako doplnok slúži CSS snímač, ktorý analyzuje a vyhodnocuje viditeľné svetlo na zabezpečenie prirodzene vyzerajúcich fotiek.

Bočné hrany nemajú žiadne tlačidlá a konektory microUSB a audio sú na spodnej hrane.

Technické parametre + benchmarky

Model telefónuLG G4
Operačný systémAndroid 5.1
Formát SIM kartyMicro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 32 000 / –
Procesor1,8, 6-jadrový, 64-bitový, Snapdragon 808
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 2560 × 1440
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video16 Mpix, Laser autofocus / 3840 × 2160, VBR fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 3000 mAh, Li-Ion
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]149,1 × 75,3 × 8,9 / 157
Benchmarky Výsledky
Smartbench 2012 – Productivity / Gaming index9130 / 3993
Quadrant Standard – Total score24723
AnTuTu Benchmark – Total score50289
A2 Benchmark HQ test – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performance4634
3DMark Extreme – Total score18595
Graphic23213
Physics19962

Technológie a používanie

Hlavným prvkom, ktorému sa pri používaní nevyhnete, je displej. Výrobca ho nazval Quantum IPS a má rozmer 5,5“. Podstatná je aj informácia o jeho rozlíšení. To je 2560 × 1440 pixelov a povieme to úprimne. Na štandardne nastavenom rozhraní od LG to rozhodne nepoznáte. Ak by sme nepoznali technické parametre, zhodnotili by sme ho ako štandardný Full HD displej. Rozdiel spoznáte pri prezeraní fotografií, no aj tak si myslíme, že implementovať Quad HD displej nebola nevyhnutnosť. V telefóne je odnímateľný 3000 mAh akumulátor. Výrobca vyhovel používateľom, ktorí majú potrebu aspoň mať možnosť vymeniť akumulátor, hoci to zrejme nikdy neurobia. Na pohľad má síce vyššiu kapacitu, než býva zvykom, no má aj energeticky náročnejší displej. Ani argument, že je tu 6-jadrový CPU a grafický čip so zníženou spotrebou pri zobrazovaní statického obsahu, až tak neobstojí. LG G4 ale bez problémov vydrží celý deň.

Tým, že má telefón 3 GB RAM, je dostatočne pohotový na simultánne používanie viacerých aplikácií. Nerobíme si však žiadne ilúzie a nové aplikácie vedia RAM využiť. Intenzívne používanie vie vyťažiť aj CPU, ten sa zahrieval viac pri hrách a fotení. Stále je tu dostatočná rezerva a kde iné telefóny veľmi ťažko zvládajú uchovať v RAM štyri otvorené karty prehliadača Chrome, tu ich môžete pokojne otvoriť dvojnásobný počet a smartfón bude dostatočne rýchly a stránky sa nebudú načítať znova. Skrátka a dobre, po stránke výkonu ide o telefón na silnejšie pracovné zaťaženie. A vzápätí podotýkame, že rozhranie UX 4.0 nie je tak náročné, ako pri iných rozhraniach. Najmä pri prechode z fotoaparátu po fotení do RAW alebo hraní hier sa úvodná obrazovka neprekresľovala. A to je práve neduh aj iných super smartfónov no zároveň so „super náročným“ / neoptimalizovaným??? rozhraním.
(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

8.4 Foto smartfón roka

LG G4 je špičkový foto mobil. Nám sa páčilo aj to, že výrobca pridáva opäť funkcie, ktoré idú svojou cestou a nesnažia sa kopírovať konkurenciu. Pripravte sa ale na možnostiam odpovedajúcu cenu.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Výbava / cena 8
  • Fotografovanie 10
  • Rýchlosť 9
  • Výdrž 7
Značky:
1 2

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.