Externé disky SSD? Stretnete sa s nimi čoraz častejšie.

Verbatim známy svojimi dizajnovými externými diskami v rôznych farbách priniesol na trh model vo verzii SSD. Je z plastu, vďaka čomu takmer nič neváži a keby ste k nemu nepotrebovali USB 3.0 kábel, dokázali by ste ho nosiť vo vrecku.

47681-47681-global-no-packaging-angled47681-global-no-packaging-angled

Vyhotovenie a parametre

Telo je čierne so striebornými hranami a zvýrazneným lemovaním. Je len o trochu väčší ako dve tenké zápalkové škatuľky (86 × 47 × 10,5 mm) a váži len 45 gramov. Bude dostatočne nenápadný na prenášanie. Tým, že nemá pohyblivé časti, je výrazne odolnejší proti otrasom. Treba ho ale chrániť proti pádom, plastové telo nie je zosilnené. O aktivite disku informuje modrá dióda, ktorá bežne svieti a pri zápise alebo čítaní dát bliká. Menšou nevýhodou môže byť pre niekoho príliš jasné svetlo z tejto diódy. Nie je ale problém umiestniť disk napríklad za veko displeja na notebooku.

47681-47681-global-no-packaging-base-reflection

Disk používa na pripojenie k počítaču klasický USB 3.0 konektor a interné rozhranie je na rozhraní mSATA. Dostupné sú dve verzie – 128 a 256 GB. My sme testovali 256 GB verziu a pri zápise ISO obrazu s veľkosťou 7 GB bola rýchlosť 137 MB/s. Pri čítaní sme dosiahli rýchlosť v pirmere 200 MB/s. Disk sa príliš nezahrieval. Aj vďaka tomu, že plastové telo chráni vnútornú elektroniku väčšou vôľou. Teda prenos tepla z vnútorných súčastí na telo nie je tak silný.

47681-47681-global-no-packaging-flat

Výhody

  • Malé telo a hmotnosť
  • Stabilná prenosová rýchlosť pri veľkých súborov

Nevýhody

  • Plastové telo mohlo byť silnejšie

Verdikt touchIT.sk

Verbatim SSD Vx450 je veľmi dobrý doplnok k počítaču na zálohovanie dát. Nebude pre každého, keďže cena SSD diskov sa stále drží na „prémiovej“ hranici. Kto si tento disk kúpi, ocení rýchle zálohovanie dát napríklad z notebooku, ktorý má takisto SSD disk. Nám sa páčil najmä pre jeho rozmery a hmotnosť a fakt, že získavame k rýchlemu počítaču aj rýchly externý disk.

Cena: 200 EUR

Zapožičal: Verbatim

7.5 Rýchly SSD disk

Verbatim SSD Vx450 je veľmi dobrý doplnok k počítaču na zálohovanie dát. Nebude pre každého, keďže cena SSD diskov sa stále drží na „prémiovej“ hranici.

  • Vyhotovenie 7
  • Rýchlosť 8
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.