Western Digital vyrába svoju svetoznámu sériu externých diskov My Passport a my testujeme novú edíciu série Ultra.

Rozdiely na prvý pohľad nenájdete žiadne. WD už v minulosti zmenšil disky, ako len mohol a priniesol tak najmenšie telo externého 2,5“ HDD na trhu. Aby aktualizované vydanie diskov Ultra rozpoznali používatelia, je tu niekoľko faktorov.

wdsfMP_Ultra (2)

Dizajn a vyhotovenie

Prvý z nich je farebná škála. K dispozícii sú štyri farebné vyhotovenia, pričom čierna a biela zostali z minulej série. Pribudli modro-fialová a tmavočervená farba. Zmenou je aj nárast kapacity a to až na 3 TB. Čiže ak vynecháme informáciu na obale, disk novej série s pôvodnými farbami rozpoznáte aj podľa kapacity. Uvedená je zároveň najvyššia poskytovaná a tento disk je o 5 mm vyšší. Dostupné sú v rozmedzí 500 ÷ 3000 GB a s rozhraním USB 3.0. Vedľa konektora je aj malá LED dióda v bielej farbe a oceňujeme, že nepôsobí rušivo. Najmä preto, že je na kratšej hrane a nie napríklad na hornej strane, ktorú výrobcovia veľmi obľubujú, no zvykne pôsobiť rušivo.

Telo je plastové, takže toto je kancelársky disk a nie odolný disk. Hádzať ho na zem rozhodne neodporúčame. Na spodnej strane sú malé gumové nožičky tlmiace vibrácie z otáčajúcich sa platí. Pevný je však dosť a plast nepruží tak ako pri iných modeloch z plastu a rozhodne pri zvýšení tlaku na šasi nič nepraská ani nevydáva nežiaduce zvuky.

Parametre

Vo vnútri šasi je pevný disk s 5400 otáčkami platní za minútu. Tým, že je telo zmenšené, je použitý aj iný disk. Radič je priamo na ňom a tak tento disk nemôžete použiť ako klasický SATA disk. To však nevidíme ako prekážku. Ak by ste hľadali takéto využitie, nekupovali by ste si externý disk. Naopak, chválime výrobcu, že z externého disku spravil viac ako spojenie obal – radič – interný HDD. Rýchlosť čítania a zápisu sa pohybuje okolo 130 MB/s pri 10%-tnom zaplnení disku. Plne využíva rozhranie USB 3.0.

Softvér

Western Digital sa odlišuje od niektorých výrobcov aj v tom, že poskytuje špecializovaný softvér. Tu si nekupujete len pevný disk ale aj služby navyše. Základnou, ktorá nie je inde príliš k videniu, je šifrovanie pevného disku. WD Security využíva sa 256-bitové AES šifrovanie. Je hardvérové a tak nedochádza k spomaleniu prenosu dát. Používateľ nemá s diskom žiadne starosti, pretože na vlastnom počítači môže nastaviť automatické odomykanie. Na iných sa po zapojení do portu USB zobrazí partícia so softvérom na zadanie hesla a odomknutie disku.

WD_backup

Špeciálnym softvérom je aj zálohovanie. To sa teraz nazýva WD Backup a na rozdiel od WD SmartWare Pro sa nám javilo zjednodušené a prehľadnejšie. Môžete zálohovať aj na cloudové úložisko Dropbox.

Program je veľmi dobrý pre tých, ktorým stačí jedna kópia. Vždy sa prepisujú aktuálne dáta novými alebo pridávajú ďalšie. Prvá záloha trvá dlhšie, no potom sú napríklad hodinové zálohy výborná vec, ako mať čo najaktuálnejšiu zálohu. Manuálne spustenie je možné kedykoľvek. V poriadku, vieme, že toto nie je profesionálny zálohovací softvér. Nám sa však páčil a v zásade takéto niečo sme hľadali.

Výhody

  • Pevné plastové telo
  • Dostupný až v 3 TB kapacite
  • Rozmery (110 × 81,5 × 15,8 mm)
  • Hardvérové šifrovanie
  • Naozaj užitočný softvér
  • Rýchly zápis aj čítanie

Nevýhody

  • Plastové telo nemusí zvládnuť pády na zem

Verdikt touchIT.sk

Western Digital MyPassport Ultra je prepracovaný externý disk. WD ukazuje, ako sa majú robiť pevné disky, že to popri kúpe HW znamená aj niečo navyše. Celkovo sa nám tento disk páčil a oceňujeme aj rôzne farebné kombinácie. Kto vyžaduje maximálnu kapacitu v malom balení, bude pre neho dostupný až 3 TB model.

Cena 1 TB modelu: 79 EUR

Zapožičal: Western Digital

8.3 Externý disk so šifrovaním dát

Western Digital MyPassport Ultra je prepracovaný externý disk. WD ukazuje, ako sa majú robiť pevné disky, že to popri kúpe HW znamená aj niečo navyše. Celkovo sa nám tento disk páčil a oceňujeme aj rôzne farebné kombinácie. Kto vyžaduje maximálnu kapacitu v malom balení, bude pre neho dostupný až 3 TB model.

  • Vyhotovenie 7
  • Rýchlosť 8
  • Šifrovanie a zálohovanie 10

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.