HP Omen je značka herných zariadení od HP. Omen nie je úplne nová značka na trhu a mnohí ste možno zaregistrovali predchádzajúci model.

Ten mal lichobežníkový dizajn a bol skutočne veľmi ťažký, keďže bol z kovu. Omen X je zároveň novou hernou stanicou, pričom je postavená akoby na hrane kocky. My sme vyskúšali notebook tejto hernej série a po stránke výkonu je to skutočné delo. Nehovoriac o tom, že výrobca ponúka konfigurácie až do grafickej karty NVIDIA GeForce GTX 1070.

Telo je tentoraz plastové a nemáme k nemu výhrady. Konštrukciou sa podobá na Paviliony. V časti opierky na ruku sa plast mierne prehýba. To však vidíme ako výhodu pri náruživom hraní alebo práci na počítači. Celkovo vďaka tomu notebook pôsobí mäkšie. Inak je dostatočne pevný, pokojne ho môžete chytiť aj za okraj základne a zdvihnúť. Nikde sa nič neprehne ani nebude vydávať podozrivé deštrukčné zvuky.

hp_omen_laptop_5_vyd2016_7_nowat

Klávesnica je podsvietená načerveno, jej zdrsnený povrch je stabilný a tvorí zároveň príjemný kontrast s vyleštenou opierkou na ruky. Herný notebook by mal podľa nás vyzerať trochu inak. Chýbali nám tu makro klávesy a minimálne klasické veľkosti šípok nahor/nadol. Tie sú len polovičné oproti veľkosti ostatných šípok. Herné zameranie sa teda ukrýva len v integrácii výkonných komponentov, nie v premyslenosti notebooku ako celku.

Model/ParameterHP Omen
PCMark 83540
Home accelerated score3540
Work accelerated score4825
3DMark 117474
3DMark score7474
Graphics score8135
Physics score5945
Combined score6109
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]803,8
Access time [ms]0,047
Batériové testy4:53
Powermark, Productivity test [hh:mm]4:53
Video Playback Time [hh:mm]1:25
Spotreba
Priemerná spotreba [W]60
Cena za rok [EUR]45,30
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]42,8

Body ale musíme pripísať za chladenie. Maximálna teplota, ktorú sme namerali je len v úzkom pruhu zadnej časti. Ostatné časti sú veľmi dobre chladené. Najmä ak počítame s tým, že je tu skutočne výkonná grafika. Výkonný štvorjadrový procesor takisto nie je na zahodenie, no špeciálne nás prekvapil SSD disk. Ten má priemernú rýchlosť čítania dát viac ako 800 MB/s. S takýmto údajom sa vo väčšine notebookov s SSD diskom nestretnete.

Model notebooku / ParameterHP Omen
ProcesorIntel Core i7-6700HQ 2,6 ÷ 3,5 GHz, 6 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSamsung 256 GB SSD + 1 TB HDD, 7200. ot./min.
Displej15,6″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 pixelov
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 965M, 4 GB VRAM
Porty3 × USB 3.0, HDMI, LAN, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]382 × 253 × 25
Skutočná hmotnosť [kg]2,234
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalHP Inc
Cena (EUR s DPH)1299

Naša konfigurácia zvládne s prehľadom hry ako Rise of Tomb Raider alebo napríklad Mirror’s Edge Catalyst či Doom. Vo všetkých prípadoch sa dostanete takmer na 40 fps pri vysokých detailoch na Full HD rozlíšení. Tento notebook má Full HD displej a z pohľadu hráča a výkonnosti grafiky sa nám javí toto rozlíšenie ako optimálne. Vyššie by bolo na danej uhlopriečke aj prakticky zbytočné.

Hodnotenie
+ silný výkon, minimálne zahrievanie,
– žiadne špeciálne dizajnové prvky pre hráčov

Cena: 1299 EUR
Zapožičal: HP Inc.

6.3 Multimediálno - herný hybrid

HP Omen je herný stroj, ktorý má herné zameranie vo vnútri. Konfigurácia je silná, no inak hráčom neponúka nič špecifické. Ocenili by sme makro klávesy a lepšie šípky. Viac ako herne na nás pôsobil multimediálne. Preto ho odporúčame tým, ktorí sa radi hrajú a tvoria video. Na tomto sa veru dá dobre strihať.

  • Dizajn 8
  • Faktor mobility 2
  • Komfort 9
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.