Vlajková loď v podaní HTC je opäť pojatá vlastnou stratégiou toho, ako má telefón vyzerať.

Je to teda originálny kúsok, ktorý sa nepotrebuje podobať na ostatné vlajkové lode. Dizajnovo sa trochu upravil. Aj keď sa podobá na minuloročný model, nebije to toľko do očí. Najmä tým, že výrobca zrezal hrany na zadnej strane.

V tmavosivej farbe nazvanej ako Carbon Gray vyzerá telefón veľmi dobre. Toto je jeden z mála prípadov, keď tmavý telefón vyzerá pomerne dobre a najmä na ňom vyniknú dizajnové prvky. Chvíľu sme si na jeho držanie museli zvykať, až tak úplne nám do ruky nepadol. Po dvoch dňoch sme sa s telefónom zžili a zvykli sme si aj na dotykový snímač pod displejom. Ten by sme prijali radšej na zadnej strane a je iba dotykový. Našťastie telefón je taký výkonný, že dotykové tlačidlo okamžite reaguje a zobrazí úvodnú obrazovku. Ovládanie hlasitosti naboku je štandardné, silne zvýraznené je tlačidlo na vypnutie. Má citeľné zárezy a dokonale dopĺňa celkovo masívny dojem z telefónu. Nano SIM karta a pamäťová karta sa vkladajú zboku telefónu. Každá má slot na svojej bočnej hrane. Zamrzela nás absencia stereo reproduktorov, ktorú si One nieslo v minulosti ako charakteristický znak. Teraz je reproduktor na spodnej hrane vedľa USB-C konektora, no podľa nás už to nie je celkom ono. Stereo reproduktory mali svoj význam pri hraní hier aj sledovaní filmov práve v tom, že boli nad a pod displejom na prednej strane. Vzhľadom na to, že je tu procesor Snapdragon 820, je tu podpora Quick Charge 3.0. Audiokonektor sa nachádza na hornej hrane.

HTC 10 zboku. Všimnite si ryhované tlačidlo na vypnutie

HTC 10 zboku. Všimnite si ryhované tlačidlo na vypnutie

Rozhranie

Telefón má zjednodušené rozhranie HTC Sense. Výrobca vypočul námietky používateľov a zakomponoval nadstavbu tak, aby neobsahovala množstvo duplicitných aplikácií a balastu navyše. Stále tu zostali unikátne prvky prispôsobenia a špeciálny režim voľných tém. Tie vyzerajú podstatne inak, než bežná domovská obrazovka. Môžete si vlastne vytvoriť príbeh, a tak napríklad na plochu s tematikou ulice pridať aplikácie na charakteristické prvky. Napríklad lampa bude spúšťať Facebook, pes na ulici zase inú aplikáciu. Závisí od návrhu, niekde sú tapety s plávajúcimi widgetmi voľnejšie, ide máte preddefinované miesto na ich umiestnenie. Rozhranie systému sa dá prispôsobovať aj podľa toho, či je deň alebo noc a stále je tu dostatok možností na prispôsobenia rôznych prvkov. V tomto smere sa nám Sense zapáčil a rozhodnutie výrobcu zjednodušiť a priniesť unikátne prvky bolo správne.

Softvérovú výbavu tvorí technológia Boost+. Je to vlastne akýsi čistič a správca aplikácií. Takých je na Google Play veľké množstvo. Tu sme ale ocenili tesnú integráciu so systémom a jednoduché použitie. Aj keď nie sme fanúšikovia uvoľňovania pamäte, ktorá sa potom spustením aplikácie znova zaplní, Boost+ je užitočná funkcia. Najmä automatickým čistením nepotrebného zvyšku balastu po aplikáciách a optimalizovaním aplikácií. S telefónom získavate aj 100 GB dát na Google Disk na dva roky.

Fotoaparát

Špecialitou je fotoaparát. Ide o UltraPixel a podľa fotiek, ktoré sme s HTC 10 spravili, ho hodnotíme ako špičkový. Nielen, že má rýchle laserové zaostrovanie a duálny blesk, ale fotografie sú skutočne takmer verné. Vidno, že UltraPixel technológia, ktorá sa zameriava viac na plochu snímača ako honbou za pixelmi, sa oplatila. Aj po priblížení sú fotografie nádherné a ostré bez rozmazania. Pri umelom osvetlení sme len málokedy dosiahli s mobilným telefónom takú farebnú presnosť. Skutočne, fotoaparát je vynikajúci. Treba ale dodať, že za chôdze si veľa neodfotíte. Je to celkom pochopiteľné, ak laserový snímač nedokáže pevne v danej chvíli zaostriť, nebude tlačidlo na fotenie reagovať a fotiť. Pomôže profesionálny režim, kde si nastavíte všetky parametre a fotoaparát vám nechá slobodnú vôľu pri fotení. Video v 4K je samozrejmosťou. Viac vás možno bude zaujímať HD video v spomalenom režime pri snímkovaní až 120 sn./s. No a keď už sme pri technických parametroch, za pozornosť stojí aj selfie fotoaparát. Má totiž optickú stabilizáciu a HDR. Vyskúšali sme a aj tu sme boli výsledkom príjemne prekvapení.

Zvuk

Od obrazu prechádzame ku zvuku. Telefón síce nemá stereo reproduktory, no BoomSound technológiu si ponechal a pribalil Hi-Res slúchadlá. Hrajú dobre, no sú podľa nás príliš „prebasované“. Vyskúšali sme ich s notebookom, telefónom inej značky, no najlepšie si rozumeli s HTC 10. Aj to ale až po nastavení zvukového profilu. Ten prispôsobí celkovú reprodukciu do slúchadiel v rámci systému. Kvalita a štýl reprodukcie teda nie je viazaná na jednu aplikáciu. Jednoducho povedané, so slúchadlami budete spokojní, za „audiofilské“ ich však označiť nemôžeme.

Výkon a výdrž

Baviť sa o výkone pri takomto stroji je ako nosiť drevo do lesa. Je to skutočne rýchly smartfón. Počiatočný pocit z ťažkopádneho zariadenia po dizajnovej stránke vás po dvoch dňoch opustí a prídete mu na chuť. Má skutočne odolné telo. Nie na priame pády, ale voči škrabancom. Skúšali sme s ním všeličo od posúvania po stole po nosenie kľúčov v jednom vrecku s telefónom, no nenašli sme ani jeden škrabanec.

V tomto prípade je situácia rovnaká ako pri všetkých vlajkových lodiach alebo smartfónoch s kapacitou akumulátora 3000 mAh. Dostanete sa pokojne aj na dva dni, no baterku viete „vytrieskať“ aj za pol dňa. Nám vydržal od rána do večera, povedzme tých 10 hodín, a to sme využívali aj fotoaparát, počúvanie hudby a telefón namiesto počítača.

Hodnotenie

+ kvalita tela, fotoaparát, špičkový výkon, HTC Sense, hudobné slúchadlá v balení, celkový dojem, Quick Charge 3.0
– vyššia cena

Cena: 699 EUR
Zapožičal: HTC

 

HTC 10_PerLeft_CarbonGray_web2016_3_nowat

Verdikt

HTC 10 je smartfón, ktorý je skutočne „nadupaný“. Podaril sa, o tom niet žiadnych pochýb. Je to technologická špička. Možno mu vytknúť snáď len menej skutočných inovácií. No keď vezmete do úvahy, že má jeden z najlepších fotoaparátov, aké sme v telefóne videli a po zvukovej stránke takisto, je to prakticky gro potrebných funkcií. Odolné telo a efektný dizajn robia z tohto telefónu dravca na trhu.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHTC 10
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]4000 / 32 000
Procesor4 × 2,2 GHz, 4-jadrový,  Snapdragon 820
Displej, počet fariebSuper LCD 5, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video12 MPx, UltraPixel, autofocus / 4K, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]27 / 456
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]146 × 72 × 9 / 161
ZapožičalHTC
Cena [EUR s DPH]699
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score123614
PCMark for Android – Work performance6133
3DMark Sling Shot – Total score2364
Graphic2902
Physics1434
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: Gsmart Classic Pro

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.