Vlajková loď na rok 2016 od Huawei je model P9.

To je stručná, no výstižná charakteristika toho najlepšieho, čo Huawei aktuálne ponúka. Je tu síce model Mate 8, ten však so svojím 6″ displejom patrí skôr do rodiny phabletov. Pre toho, kto chce super fotomobil s prijateľnými rozmermi a nízkou hmotnosťou, je toto správna voľba.

Prémiové spracovanie pozostáva z jedného kusu hliníkového tela. Má jemne vyfrézované a zaoblené hrany. Ani nie príliš ostré, ani príliš oválne. Vynikajúco sa drží v ruke a nebudete mať pocit, že by sa vám telefón vyšmykoval z ruky. Ovládacie tlačidlá sú na displeji a hlavná zmena oproti modelu P8 je v umiestnení audiokonektora. Ten je na spodnej hrane vedľa USB-C konektora. Oceňujeme, že je tu ďalší mobil s týmto univerzálnym obojstranným konektorom. Má budúcnosť a jednoducho s ním musia výrobcovia začať. Aj za cenu, že to bude s príslušenstvom zo začiatku náročnejšie. Na boku sú úzke tlačidlá na ovládanie hlasitosti a jemne šrafované tlačidlo na vypnutie. Veľmi dobre sa s nimi telefón ovláda. Reproduktor je však len jeden, a to na spodnej hrane. Z pohľadu konštrukcie sú tu ešte dva moderné a povedzme nevyhnutné prvky. Nevyhnutné, aby telefón spĺňal najvyššie požiadavky používateľov a modernej doby. V prvom rade je to 2.5D displej, so sklom Gorilla Glass zahnutým po hranách. Výborne to pôsobí a s takýmto displejom sa aj dobre pracuje. Najmä, keď gestami pohybujete prstami zo strany na stranu alebo premiestňujete ikony na inú domácu obrazovku. Rozdiel pocítite a dotyk je nielen príjemný, ale aj spoľahlivo funguje.

Ďalšou súčasťou, ktorá funguje bezchybne, je snímač odtlačkov prstov. P9 už má takýto snímač a ten je navyše vylepšený. Stále podporuje gestá, takže s ním môžete prijať telefonický hovor, prechádzať galériu obrázkov alebo definovať inú činnosť. Okrem zosnímania „obrázku“ odtlačku sa teraz sústreďuje aj na tretí rozmer a teda silu prítlaku, keď sníma aj „vrúbkovanie“ vašich odtlačkov. Je to teda 3D snímač odtlačku prsta.

Telefón má vylepšenú funkciu Wi-Fi 2.0, ktorá zabezpečuje pripájanie k čo najkvalitnejšej Wi-Fi sieti v dosahu. Vytvára si zoznam podľa ich rýchlosti a kvality signálu a manažuje pripojenie medzi nimi úplne automaticky. Toto je funkcia, ktorá by mala zamedziť tomu, aby bol telefón za každú cenu na pripojenej Wi-Fi sieti, hoci je v dosahu druhá a lepšia. Aj za cenu malého výpadku spojenia medzi prepnutím. Trojica antén zase slúži na lepšie zachytenie signálu nech už držíte telefón akokoľvek. V miestach so slabým pokrytím sa nemusíte obávať výpadku, ak telefón otočíte na ležato, napríklad pri hraní hier alebo pozeraní filmov. A toto sa bežne stáva, pravdepodobne ste sa s tým už stretli.

P9_Dual_Cam_web2016_3_nowat

Dva fotoaparáty Leica na zadnej strane smartfónu Huawei P9

Fotenie, to je funkcia, ktorou P9 zaujme azda najviac. Výrobca na nej spolupracoval s firmou Leica. Dva fotoaparáty na fotenie bežných aj čiernobielych fotiek. Oba majú rozlíšenie 12 MPix a nechýba laserové zaostrovanie ani duálny LED blesk. Telefón podporuje plne automatický režim, no aj ten profesionálny. S ním môžete zaostriť na objekty vpredu a mierne rozostriť scenériu. Skutočne to funguje výborne a bez toho, aby ste museli byť profi fotograf. Funkcia prevzatá zo zrkadloviek a vložená do mobilu so všetkým, čo tu má byť. Teda hlavne s nadmieru jednoduchým ovládaním. Nechýba samostatná kategória fotenia ČB fotografie, možnosť využiť efektové filtre, fotiť nočné zábery, panoramatické fotenie alebo vytvárať video. Na video je tento telefón slabší, najmä ak ho porovnáme s výborným fotovýkonom. Chýba tu hlavne optická stabilizácia.

P9_Dual_Cam2_web2016_3_nowat

Kapacita akumulátora je 3000 mAh a telefón vydrží celý deň náročnejšieho používania. V prípade, že ponecháte zapnutý šetriaci režim a vypínanie nepotrebných aplikácií na pozadí, dostanete sa na klasické dva dni. No je treba rátať s tým, že fotenie bude spotrebovávať viac energie. Inak je procesor Huawei Kirin 955 veľmi dobre navrhnutý a systém manažmentu spotreby poznáme už z modelu Huawei P8.

No a keďže Huawei ide trochu inou cestou, cena je veľmi priaznivá. A nie je to kompromis. Telefónu naozaj nechýba nič podstatné, či už v rámci hardvérovej výbavy alebo softvérových rozšírení.

Hodnotenie

+ kvalita spracovania a tvar, prínos dvoch fotoaparátov, celková rýchlosť telefónu, tri antény na lepšie zachytenie signálu, USB-C konektor
– rezervy v kvalite videa

Cena: 549 EUR
Zapožičal: Huawei

Verdikt TOUCHIT

Huawei P9 je nový top telefón. Kto má model P8, môže smelo zvažovať upgrade na tento model. Získa totiž fototelefón, ktorý má vynikajúcu konštrukciu, je super rýchly a má veľmi dobrý displej. Je to skrátka telefón, ktorý patrí medzi vlajkové lode a Huawei atakuje konkurenciu cenou.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHuawei P9
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 32 000
Procesor4 × 2,5 GHz + 4 × 1,8, 8-jadrový, Huawei Kirin 955
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video2 × 12 MPx, autofocus / Full HD, 60 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]145 × 71 × 7 / 144
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]549
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score95792
PCMark for Android – Work performance6968
3DMark Sling Shot – Total score973
Graphic827
Physics2552
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.