Z ponuky telefónov Moto Z je verzia Play lacnejšou, a tak aj bežnému používateľovi dostupnejšou alternatívou. Telefón má hrúbku 7 mm, čiže už má beztak super tenké telo, hoci Moto Z ide ešte ďalej a ponúka len 5,9 mm hrúbku.

Moto Z Play je vyhotovený z kovu v kombinácii s ochranným sklom na mieste zadného krytu. Zaujímavosťou telefónu je zadná strana, ktorá má jednak poriadne veľký a vypuklý fotoaparát a 16-pinový konektor. Ten slúži na pripojenie doplnkov Moto Modz. Zatiaľ podľa nášho testovania najpodarenejšej verzie modulárneho telefónu.

Telefón má na spodnej hrane skutočný USB-C konektor. V balení je aj nabíjačka s funkciou Turbo Power na rýchle nabíjanie. Tým, že má telefón 5,5″  displej, je aj väčší. Prekvapením teda boli pomerne malé tlačidlá na ovládanie hlasitosti alebo vypnutie telefónu. Ak máte väčšie ruky a takéto telefóny sa vám páčia, s ovládaním nebudete mať problémy. Špecialitou je, že aj predný 5 MPx fotoaparát má blesk. Zadný ich má hneď dva, ide o tzv. dvojtónový blesk.

Tlačidlo pod displejom má tentoraz o funkciu navyše. Okrem odomykania telefónu ho môžete aj zamknúť. Dlhším podržaním prsta na snímači sa vypne displej a zamkne telefón. Po vzore z Moto G4 Plus si tak treba zvyknúť na to, že tlačidlo neslúži ani len k návratu na domácu obrazovku. Ovládanie systému je možné cez virtuálne tlačidlá.

Na spodnej hrane je audiokonektor. Na hornej hrane je slot na dve Nano SIM karty a pamäťovú kartu. Ako sme už u Lenova zvyknutí, nijako neochudobňuje používateľov a netreba sa rozhodovať medzi kombináciami kariet. Aj pri plnom obsadení máte možnosť použiť dve karty od operátora a pamäťovú kartu.

Na telefóne sa nám páčila opäť stratégia vo forme čistého Androidu. Získavate teda telefón, ktorý je naozaj svižný a kto potrebuje, nahrá si vlastné rozhranie z Google Play. Výrobca nezabudol na svoje rozšírenie Moto. Je to aplikácia, ktorá využíva snímače telefónu a premieňa ich na užitočné funkcie. Tradične môžete zapnúť fotoaparát otočením zápästia, svetlo zatrasením telefónu alebo napríklad zobraziť Moto obrazovku, ak sa k telefónu priblížite rukou.

Moto má totiž špeciálnu obrazovku zobrazujúcu udalosti z aplikácií. V prípade, že dostanete email, SMS alebo napríklad zmeškáte hovor, zobrazí sa informácia na displeji. Podobá sa na Always On displej u iných výrobcov. Zároveň sa dá nastaviť časové rozmedzie, keď sa displej pri udalostiach nemá zapínať. V noci vás nebude rušiť.

Model telefónuLenovo Moto Z Play
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 625, 8-jadrový, max. frekvencia 2 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, ABGN, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video16 MPx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3510 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]156 × 76 × 7 / 165
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]499

Fotoaparát je ďalšia vec, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Miestami sa nám fotografie zdali príliš kontrastné, no inak je fotenie rýchle a najmä s dobrým výsledkom. Páčilo sa nám aj zaostrovanie a dynamické preostrenie scény podľa toho, kam ťukneme prstom. Zároveň je na zaostrovacom prvku možnosť korekcie jasu. Veľmi dobrá vec, kto fotí obrazovky, prednášky alebo rôzne prezentácie a potrebuje odfotiť údaje na plátne.

Spomenúť musíme ešte jednu vec. Ak bežne hovoríme o telefónoch, ktoré vydržia na batériu dva dni, tak toto je telefón ktorý vydrží takmer tri dni, a to je poriadne cítiť.

Hodnotenie
+ špičkové telo, Moto Modz, Super AMOLED displej, rýchly a čistý systém, rozšírenia senzorov Moto, extrémne dlhá výdrž
– žiadne

Cena: 499 EUR
Zapožičal: Lenovo

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

NAŠE HODNOTENIE

10.0 Špičkové telo

Lenovo Moto Z Play je podľa nás špičkový 5,5″ telefón. Nie je najrýchlejší a pri náročnejšom používaní je to mierne cítiť. No stále ide o rýchly telefón s veľmi dobrým fotoaparátom, špičkovým telom a najmä podporou pre rozšírenia Moto Modz.

  • Dizajn a konštrukcia 10
  • Hardvérová výbava 10
  • Rýchlosť 10
  • Výdrž 10

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.