Jeho základná cena je 77 290 eur s DPH, testovacie vozidlo malo cenovku 104 598 eur. Len aby sme vedeli, s kým máme tú česť.

Dizajn a cvičenie počas jazdy

Je to rozmerné SUV, v ktorom sa určite nebudete tlačiť. Farba sa volá briliantová modrá, vo vnútri je kombinácie napa a čierna koža. K tomu sú vo vnútri drevené prvky z antracitu a s otvorenými pórmi, navyše parfumovaným ovzduším a systémom na bezpečné cvičenie priamo počas jazdy. Toto cvičenie vám Mercedes-Benz 350 de ponúkne vtedy, keď rozpozná únavu. Môžete si vybrať medzi cvičením hornou časťou tela, predovšetkým ramien, hlavy a krku alebo sa nechať prebrať dynamickou hudbou s výrazne chladným vzduchom nielen z klimatizácie ale aj s odvetrávaním sedadiel. Ak chcete teda klasiku, potom zastanete a dáte si kávu. Tú vám Mercedes zatiaľ nepripraví.

Asistenti a mobilná aplikácia

Sedíte v aute obklopení všemožnými asistentami a pred vami je na čelnom skle obrovská plocha premietania údajov z head-up displeja. V takto rozmernom vyhotovení sme to ešte nevideli, v podstate sa nemáte prečo pozerať na prístrojovú dosku, čo by bola ale škoda, lebo je úžasná.

Mercedes GLE 350 de

Mercedes GLE 350 de

Záruka auta je 6 rokov alebo 160 000 km. Pripočítajte k tomu 20- palcové disky AMG, priestorový zvuk zo systému  Burmester, bezdrôtovú nabíjačku a vzadu 230 V zásuvku. Auto je neustále pripojené na internet a pomocou aplikácie Mercedes me ho môžete na diaľku otvoriť, zatvoriť, predklimatizovať, zistiť stav nabitia akumulátora a palivovej nádrže.

Jazdíme

Z hľadiska jazdy máte podvozok s adaptívnym systémom tlmenia a osobným nastavením, aktívny asistent riadenia a excelentný systém svietenia, aký vám dnes môže dať len Mercedes. Po motorickej stránke je to spojenie elektrického auta s deklarovaným dojazdom až 91 km (v našej praxi tak 80 km) a naftového motora s dojazdom na plnú nádrž cez 500 km.

Mercedes EQC 350 de - 90 km na plnú batériu

Mercedes EQC 350 de – 90 km na plnú batériu

Nabíjanie akumulátora vo vozidle je buď striedavým prúdom z 230 V zásuvky alebo  nabíjacej skrinky. Ale Mercedes tu zabudoval aj nabíjačku na jednosmerný prúd, teda auto nabijete za pár minút na rýchlonabíjačke. My sme na rýchlonabíjačke nabíjali efektívne – tak 15 až 20 minút. Práve týmto sa Mercedes líši napr. od BMW – teda, že v hybridných vozidlách ako je GLE 350 de môžete využiť rýchlonabíjačku a akumulátor v aute si môžete veľmi rýchlo nabiť.

Mercedes GLE 350 de

Mercedes GLE 350 de

Ako hybridné vozidlo dobíjateľné zo siete môže GLE ťahať príves s hmotnosťou až 3 500 kg, rovnako ako modelový variant so spaľovacím motorom. S asistentom manévrovania s prívesom je manévrovanie s jazdnou súpravou jednoduché aj pre neskúseného vodiča. Tento asistent automatizovane upravuje uhol natočenia kolies ťažného vozidla.

Nabíjame

Úplne vybitý akumulátor nabíjate na 100 % cez 230 V zásuvku viac ako 10 hodín. Je to jednoznačne myslené tak, že prídete domov a auto dáte v garáži na zásuvku a ráno už jazdíte. Ak ale nemáte toľko času, máte výhodnú zmluvu so ZSE alebo Greenway, potom radi využijete rýchlonabíjačku. Do budúcna to pôjde aj s kartou Mercedes me Charge, ktorá by mala združovať  väčšinu poskytovateľov nabíjacej infraštruktúry na Slovensku a platiť by sme mali jedinou faktúrou na konci mesiaca.

Nabíjanie s kartou Mercedes me Charge

Nabíjanie s kartou Mercedes me Charge

Technické údaje

Objem motora je 1950 cm3, menovitý výkon 143 kW/193 koní. Maximálna konštrukčná rýchlosť tohto vozidla je 210 km/h, na čisto elektrický motor je to maximálna rýchlosť 140 km/h – to sme aj v praxi overili. Vzhľadom na to, aké je GLE 350 de veľké a ťažké auto, je až prekvapivé jeho zrýchlenie: z 0 na 100 km/h je to za 6,8 sekundy. Predovka je automatická, 9-stupňová a výhodou je, že batožinový priestor v tomto aute nie je nijako limitovaný. Naopak, je to auto pre 5 ľudí a to aj s batožinou. V batožinovom priestore sa nenachádza žiadne vyvýšenie, objem až 1915 litrov.

Mercedes GLE 350 de

Mercedes GLE 350 de

Vyhodnotenie

Celkovo ide o vozidlo, ktoré jasne ukazuje, kam sa posúva vývoj. Dnes je už čas na elektrinu, ale tak, aby ste neboli závislí od nabíjacej infraštrukúry. To je na Slovensku zatiaľ kľúčový faktor. Ešte podstatnejšie bude rozbehnúť systém platby jednou kartou u väčšiny nabíjačiek. Rovnako je tu výborné prepojenie auta a mobilnej aplikácie a toto považujeme za užitočné, ak chcete na diaľku auto monitorovať, ale aj sprístupniť ho niekomu inému. Dobre vyzerá ale stojí tak, ako Mercedes 🙂 Jednoducho, životná investícia.

Viac o nabíjaní elekrických áut

Hybridný Mercedes A250e môžete využiť ako čistý elektromobil (VIDEO TOUCHIT)

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu