Slúchadlá s prívlastkom Bass v nás obyčajne príliš mnoho dôvery nevzbudzujú. O to viac sme boli zvedaví na tento model. Z minulosti máme dobré skúsenosti s basovými slúchadlami od Sony, tieto sú však trochu iné. Konštrukčne sa spoliehajú na izoláciu a vytvorenie zvukovej izolácie cez nadštandardne polstrované náušníky. Nová technológia sa nazýva Beat Response Control a ide o elektronické vylepšenie nízkych tónov. Hneď na začiatok konštatujeme, že sme boli s ich reprodukciou spokojní. Pritom sa táto technológia dá vypnúť. Na jej aktiváciu je určené samostatné tlačidlo na ľavej mušli.

Slúchadlá ako celok pôsobia technologicky, nakoľko majú kompletné ovládanie rozložené na obvode oboch mušlí. Ľavá obsahuje konektor na audiokábel, microUSB konektor na nabíjanie, tlačidlo na zapnutie a párovanie Bluetooth, Bass tlačidlo a mikrofón. Pravá mušľa zase ovládanie hlasitosti a multifunkčný prvok na ovládanie skladieb a hovoru. Pohybuje sa s ním do strán a dá sa aj zatlačiť. Napríklad, ak chcete pozastaviť prehrávanie hudby.

Slúchadlá majú oceľový spojovací most a sú veľmi pohodlné na nosenie. Uchytenie mušlí je rozšírené, preto slúchadlá netlačia na uši a zároveň držia stabilne. Silné basy výrobca dosiahol aj zvukovým tunelom, ktorého otvory sú na hornej strane mušlí.

Názov modelu / Technické parametreSony MDR-XB950BT 
Typdrôtové, Bluetooth
Veľkosť meniča [mm]40
Odhlučnenie od okoliakonštrukciou
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]3 ÷ 28 000
Typ konektoraL konektor
Skutočná hmotnosť [g]275

Po zvukovej stránke sme so slúchadlami spokojní, no majú svoje rezervy. Technológia na zvýšenie intenzity basov sa nám páčila. Vlastne sme počúvali hudbu hlavne v tomto režime. Prvotná aktivácia basov bola prekvapením a občas sme sa vracali k reprodukcii bez tohto rozšírenia, aby sme oba typy prejavov mohli porovnať. Basy pri ich aktivácii pôsobia prirodzene a dynamicky. Len mierne ustúpia do pozadia výšky, stredy zostali zreteľné.

Zdôrazňujeme však nielen dobrý zvuk, ale aj párovanie cez NFC. Všetko fungovalo bez problémov. Samozrejmosť? Ani zďaleka, a preto nás pripájanie k počítaču aj telefónu bez komplikácií potešilo.

Hodnotenie
+ technológia zvýraznenia basov, nadštandardné polstrovanie, pohodlné nosenie bez veľkého tlaku, kompletné ovládanie na slúchadlách, handsfree
– len mierne zastreté výšky v basovom režime

Zapožičal: Sony Slovakia
Cena: 202 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, ako súčasť testu slúchadiel, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

NAŠE HODNOTENIE

8.8 Dynamický zvuk

Sony MDR-XB950BT sú slúchadlá pre milovníkov dunivých tónov. Výrobca vyladil zvuk tak, aby bol dynamický. Nemusíte sa obávať žiadnych extrémov. Na priame porovnanie s referenčnými slúchadlami to nie je, ale ak máte radi dobrý zvuk so zvýraznenými basmi, tu ho dostanete. Zároveň vlastne kompletné handsfree a dobrú ovládateľnosť.

  • Vlastné odhlučnenie 10
  • Odhlučnenie od okolia 9
  • Kvalita reprodukcie 9
  • Pomer cena/výkon 7
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.