Ak práve hľadáte nový smartfón, zameraný hlavne na zvuk, určite ste si všimli, že na trh prišiel Alcatel IDOL 4 a jeho drahšia verzia Idol 4S.

V tomto článku sa zameriame na Idol 4 a budeme ho porovnávať po zvukovej stránke s jeho predchodcom s názvom Alcatel OneTouch IDOL 3.

Minulý rok na výstave MWC v Barcelone bol predstavený Alcatel Idol 3 v dvoch verziách. Vynikali predovšetkým svojimi stereo reproduktormi s výkonom 1,2 W. Reproduktory vyrobila renomovaná firma JBL. Nakoľko som nevidiaci, pri kúpe nového smartfónu ma vždy zaujíma zvuk.

img2_1_nowat

Tento smartfón ma zaujal, nielen kvalitným zvukom, ale aj pridanými slúchadlami, taktiež od firmy JBL. Telefón som si kúpil a môžem povedať, že nesklamal. Stereo reproduktory sú kvalitné a zvuk je na vysokej úrovni. Porovnávať však výkon reproduktorov v telefóne s Hi-Fi vežou je nemožné. Telefón je vždy len telefón, nie je jeho primárnym účelom púšťanie hudby, ale telefonovanie.

Tento rok ma potešila správa, že na trh príde nástupca IDOLu 3 s názvom IDOL 4.

Ihneď, ako bol dostupný som ho kúpil, pretože som bol zvedavý na vylepšenia zvuku. IDOL 4  má výkonnejšie reproduktory s výkonom 3,6 W. Novinkou v porovnaní s Idolom 3 je aj tlačidlo Boom, po jeho stlačení sa aktivuje funkcia MaxxAudio, ktorú využijete predovšetkým na slúchadlách. Pri reproduktoroch je táto funkcia užitočná hlavne pri pozeraní filmu, pri hudbe som ju nevyužíval, nakoľko zvuk sa mi zdal neprirodzený a nevedel som si to ani upraviť podľa seba. Pri slúchadlách je zvuk  živší, stereo efekt je väčší a basy sú mohutnejšie. V menu sa nachádza aj aplikácia Wave MaxxAudio pomocou ktorej si zvuk môžete prispôsobiť podľa vašich potrieb. Jedná sa vlastne o equalizér. Aplikácia je rozdelená na 3 profily: hudba, film a všeobecné. Každý z týchto profilov si môžete zvukovo upraviť. Ak napríklad počúvate hudbu, stlačíte tlačidlo Boom, tak systém aktivuje profil hudba.

Ako som už napísal, IDOL 3 mal reproduktory 2 × 1,2 W a IDOL 4 má 2 × 3,6 W. Na papieri to vyzerá pekne, ale realita je taká, že Idol 4 je zhruba o 15% hlasnejší ako IDOL 3. Obidva tieto modely majú však niečo spoločné, pri hudbe bohatej na zvuky a pri hovorenom slove reproduktory trochu chrčia.  IDOL 3 má reproduktory zamerané predovšetkým na stredy a výšky a IDOL 4 sa snaží aj o basy. Môžem povedať, že je to aj počuť, takže reproduktory sú naozaj silnejšie a zvukovo majú čistejší prednes. Novinkou u IDOLu 4 sú aj prieduchy reproduktorov na zadnej strane, ktoré by mali hrať rovnako vpredu, tak aj vzadu. Označil by som to skôr ako dizajnový prvok, v praxi to veľký význam nemá, keďže reproduktory mieria dopredu.

img10_1_2_nowat

Alcatel IDOL 4 má taktiež v balení kvalitné slúchadlá ako IDOL 3, ide o tie isté slúchadlá od firmy JBL. Považujem to za kladné gesto od Alcatelu. Zvuk je veľmi pekný, basy sú dunivé, stredy a výšky čisté. Výhradu mám  k váhe a konštrukcii. Slúchadlá sú dosť ťažké a pri chôdzi sa mi veľakrát stalo, že mi vypadli z uší. Kábel je plochý, takže sa nezamotá, ale je pogumovaný a to spôsobuje prenos zvukov trenia káblu o oblečenie. Celkovo sa však jedná o kvalitné slúchadlá.

Alcatel IDOL 4 je po zvukovej stránke jeden z najlepších mobilov na trhu a ak zvažujete jeho kúpu môžem ho len odporučiť. Ak ste už vlastníkom IDOLu 3 a uvažujete o kúpe novšieho modelu, po zvukovej stránke sú zmeny nie až tak výrazné, aby ste nevyhnutne museli kupovať nový mobil. Jedná sa tu skôr o evolúciu, ako technickú revolúciu.

Autor: Filip Szalay

Značky: