Snapdragon 820 sa svojím výkonom blíži k čipu Exynos 7420.

Nový 64-bitový CPU od Qualcommu, ktorý by mal byť čoskoro dostupný v najnovších smartfónoch, bol odhalený v teste Geekbench 3. Vyrobený bude 14 nm technológiou a bude mať frekvenciu 3 GHz na jadro. Podľa doterajších informácií pôjde o 4-jadrový CPU.

Je zaujímavé, že výrobca zvolil stratégiu zvýšenia frekvencie na jadro, kým ostatný sa predháňajú v počte jadier. Masívne rozširovanie zažívajú aj telefóny strednej triedy, kde nie je problém nájsť 8-jadrový procesor. Či už kombinovaný 4+4 alebo tzv. True8Core procesor so všetkými ôsmimi jadrami na rovnakej maximálnej frekvencii.

graf_nowat

V rámci objektivity a obhajoby Qualcommu uvádzame, že počet jadier nie je všetko. To inak môžete vidieť spomenuté aj v našich redakčných testoch smartfónov. Napríklad Apple má jednu z najvýkonnejších čipových súprav aj keď má len dve jadrá, podobne je to aj s čipovou súpravou Nvidia Tegra K1.

Spolu s uvedením novej 820-tky by mal byť predstavený aj nový GPU Adreno. Špecializované texty grafiky zatiaľ neboli odhalené, takže na informáciu o výkone si ešte budeme musieť počkať.

Zdroj: GSM Arena

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.