Leto je jedno z období, keď vzniká najviac fotografií.

Neraz si ich chcete vytlačiť a previesť ich z digitálnej podoby na papier. Namiesto toho, aby ste museli niekam chodiť, teraz si ich môžete vytlačiť priamo doma. Šikovná tlačiareň nájde uplatnenie aj vo firemnom prostredí s dôrazom na tlač fotografií do formátu A4 bez okrajov.

Tlačiareň Epson L805 je pritom veľkokapacitná tlačiareň. Čo to znamená? Môžete na nej tlačiť fotografie a dokumenty bez toho, aby ste neustále počítali každý jeden výtlačok. Je priamo určená na tlač fotografií, no zároveň si na nej vytlačíte aj bežné kancelárske dokumenty. Používa tzv. tankové náplne, to znamená, že si ich „nalievate“ do zásobníkov atramentu a nepoužívajú sa štandardné kazety.

Atramenty

Napĺňanie zásobníkov atramentami

Napĺňanie zásobníkov atramentami

Tento systém má svojich priaznivcov aj odporcov. Niektorí sa obávajú manipulácie s atramentom, iní zase stability zásobníka na boku zariadenia. Sú aj firmy, ktoré sa vyjadrujú o potenciálnom riziku kvality výtlačkov. Faktom ale je, že mnohé už prešli na tento systém napĺňania. Je úspornejší pre výrobcu a tiež pre používateľa a je ekologickejší. Tento model používa náplne vo fľaštičkách s objemom 70 ml. To je zároveň množstvo, ktoré sa vojde do zásobníka pre každú farbu. Neexistujú tu XL náplne alebo inak označované náplne s väčším objemom. Strácali by totiž zmysel. Po otvorení sa počíta s tým, že celý objem fľaštičky vylejete do zásobníka. Prvé napĺňanie je teda jasné. Čo ale v prípade ďalšieho naplňovania? Ideálne je počkať, kým sa vyprázdni príslušný zásobník. Jeho objem je väčší, ako objem náplne, no nie o veľa. Výhodou celého procesu je, že sa vyhnete servisným pauzám pri výmene atramentových kaziet.

Naplnenie je otázkou niekoľkých minút. Je to čistá práca a pri dopĺňaní atramentu sa vôbec nezašpiníte. Celý systém je robený tak, aby vám nevytiekla jediná kvapôčka mimo zásobník.

Možnosti zariadenia

Tlačiareň podporuje rôzne formáty až do veľkosti A4. Spĺňa všetky náležitosti, ako bežné dokumentové tlačiarne. Môžete tlačiť na bežný papier, ale aj pohľadnice alebo fotky s rozmerom napríklad 10 × 15 cm. Ak použijete špecializovaný papier, bude možné tlačiť až do rozlíšenia 5760 × 1440 px. Odporúčame mať naozaj kvalitné fotografie, na výsledku tlače to bude poznať. Zariadenie má na pripojenie okrem USB portu aj Wi-Fi kartu. Takže nielen k počítaču, ale aj k smartfónu a tabletu sa pripojíte bezdrôtovo. Tlačiť sa dá cez cloudové služby alebo mobilnú aplikáciu. Kto potrebuje, má možnosť pripojiť špeciálny podávač na optické médiá a vytvoriť si potlač priamo na ne.

Epson L805 je vhodná aj na potlač optických diskov

Epson L805 je vhodná aj na potlač optických diskov

Tlačíme fotografie

Epson Easy Photo Print je vynikajúci nástroj na tlač fotiek. To, čo nastavíte, vidíte v náhľade ešte pred tlačou

Epson Easy Photo Print je vynikajúci nástroj na tlač fotiek. To, čo nastavíte, vidíte v náhľade ešte pred tlačou

Tlač fotografií sa dá cez softvér Epson Easy Photo Print. Je to špecializovaný nástroj zameraný na jednoduchú obsluhu a najmä aplikovanie zrozumiteľných nastavení. Nie je to aplikácia na profesionálnu úpravu obrázkov, ale na rýchle korektúry a jednoducho aplikovateľné úpravy. Silnou stránkou je najmä to, že ihneď po aplikovaní spôsobu vytlačenia vidíte, ako by mal vyzerať výtlačok na papieri. Popri výberu formátu sa dá nastaviť veľkosť a typ papiera, tiež aj režim kvality tlače. Priamo tu sa dajú opraviť detaily ako korekcia scény, aplikovanie PhotoEnhance na rozjasnenie farieb na fotografii alebo napríklad opraviť efekt červených očí. Špeciálne korekcie scény na nás urobili veľký dojem. Hodia sa na fotografie s objektom v popredí. Vyskúšali sme to na viacerých fotografiách tejto kompozície a zmena sa v náhľade premietla skutočne len na pozadie. Veľmi dobrá vec, ak vaše fotografie nie sú úplne najlepšie a chcete im vdýchnuť jasnejšie a výraznejšie farby. Nasledujú „hračky“ ako pridávanie rámikov, ozdobnej grafiky alebo koláže fotografií. Efektne vyzerá aj vytlačenie s oválnym prvkom a jemným tieňovaním fotografie do stratena po okrajoch oválu.

Vytlačenie jednej fotografie na rozmer A4 bez okrajov trvá do piatich minút. Rozmer 10 ×15 cm vytlačíte za 1.52 min. v najvyššej kvalite. Dosiahnete aj rýchlejšie časy, no oplatí sa vám ponechať nastavenia kvality na najvyššom stupni. Odmenou budú nádherné fotografie.

Bežné dokumenty vytlačíte rýchlosťou približne 25 str./min. Rýchlosť tu nie je až taká podstatná a nie je podstatná ani pre mnohých používateľov. Výrobca si totiž nedal za cieľ vyrobiť najrýchlejšiu tlačiareň ale skôr úsporný model, ktorý sa vám aj dlhodobo oplatí.

Ďalšou nespornou výhodou je atrament, ktorý rýchlo uschne. Podľa našich testov postačí zhruba 15 sekúnd a potom sa môžete fotografie pokojne dotknúť na strane výtlačku. To všetko ale v spojení s papiermi od výrobcu. Pri papieroch inej značky síce môžete dosiahnuť požadovanú kvalitu, no atrament môže zasychať dlhšie. V horšom prípade pri kontakte s vašimi prstami budete mať na fotke odtlačky vašich prstov.

Verdikt

Epson L805 je tlačiareň, pri ktorej nepotrebujete neustále prepočítavať náklady na tlač. Výrobca hovorí o výťažnosti 1800 fotografií v kombinovanej spotrebe všetkých atramentov. Vtedy by vás tlač fotografie stála 3,45 centa. Je to odhad, no ak aj pár centov pripočítate, stále sa dostanete na dobré čísla. Teda presne na také, aby ste mohli tlačiť toľko, koľko potrebujete a nemuseli sa obmedzovať.

Hodnotenie:

+ cena zariadenia a tlače fotografií, nadmieru jednoduchá obsluha, spôsob dopĺňania atramentu, kvalita tlače, softvér na zlepšenie obrázkov, Wi-Fi pripojenie a tlač z mobilu
– žiadne

Cena: 348,11 EUR
Cena atramentov: 10,36 EUR za každú náplň s objemom 70 ml
Zapožičal: Epson

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.