Tetris je jedna z najznámejších videohier.

Filmy založené na motívoch hier nie sú ničím výnimočným, ale pripravovaná snímka Tetris do tohto radu nezapadne. Na rozdiel od nedávneho filmu Uncharted či seriálu Last of Us nie je inšpirovaná dejom hry, ale zobrazí príbeh uvedenia spomínanej sovietskej hry na celosvetové trhy. Informuje o tom portál CultOfMac.com.

Film Tetris bude vlastne dramatickým príbehom holandského vývojára hier Henka Rogersa (hrá ho Taron Egerton), ktorý v roku 1988 túto hru vyvinutú v Sovietskom zväze (ZSSR) objavil a rozhodol sa ju uviesť celosvetovo. Vo filme má byť priblížené, ako cestoval do ZSSR, aby získal práva portovať hru na príručnú konzolu Nintendo Game Boy.

Snímka bude dostupná od 31. marca na streamovacej platforme Apple TV+. Spoločnosť ju označuje za „thriller z čias studenej vojny na steroidoch“, pričom zdôrazňuje, že vychádza zo skutočného príbehu. Pochopiteľne, pre účely filmu bol zjednodušený, ale intenzívne rokovania o právach na hru sú skutočné.

Najviac portovaná hra

Tetris je logickou hrou založenou na jednoduchom princípe. Z vrchu obrazovky postupne padajú útvary viacerých tvarov, avšak vždy zložené zo štyroch štvorcov – odtiaľ je názov hry (tetra – Tetris). Úlohou hráča je otáčať, posúvať a následne ukladať tieto bloky na dolnú časť obrazovky tak, aby medzi nimi nezostávalo žiadne miesto. Keď sa mu podarí zaplniť celý rad, ten zmizne a uvoľní priestor na ďalšie ukladanie.

Hra bola v prvej verzii predstavená v roku 1984 a určená pre počítač Elektronika 60. Jej autorom bol programátor Alexej Pažitnov. V roku 1988 bola prevedená na množstvo osembitových a šesťnásťbitových počítačov, vrátane ZX Spectra, Commodore 64, Amigy, Atari ST, Apple II a ďalších.

Odvtedy sa objavila na desiatkach rôznych platforiem a ako uvádza anglická Wikipedia, v Guinessovej knihe rekordov je zapísaná ako najviac portovaná hra, ktorá sa dostala na vyše 65 rôznych platforiem. Vznikla dokonca i trojrozmerná verzia Tetrisu, vylepšený Supertetris či Tetris 2 v roku 1993.

Zaujímavosťou je, že v našich končinách vznikol v tom istom roku samostatný Tetris 2 na ZX Spectrum a Didaktik, vytvorený skupinou programátorov Golden Triangle, z ktorých najznámejší je asi František Fuka. Hru distribuovala spoločnosť Ultrasoft.

Zdroj: CultOfMac.com, Wikipedia.org

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.