The Freestyle bola hlavná novinka od Samsungu na výstave CES 2022. Je to jednoznačne lifestylový produkt, ktorý bude populárny najmä v lete.

Dôvodom je to, že sa dá ľahko zobrať so sebou, ako príslušenstvo existuje aj vodeodolné puzdro a môže fungovať aj z powerbanky.

Premietacím plátnom môže byť aj strop

Samsung The Freestyle je zábavným zariadením určeným hlavne mladej generácii. Využiť ho môžete ako projektor, reproduktor alebo ako náladovú lampu.

Samsung The FreestyleZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Freestyle

Má kompaktný tvar a hmotnosť len 830 gramov. Zaujímavý je podstavec, ktorý umožňuje pohodlne nastavenie na konkrétne miesto. Vyskúšali sme si, že ako premietacie plátno sa dá použiť aj strop, pokojne to môže byť aj podlaha či stena. Premietacia plocha nemusí byť biela, dá sa prispôsobiť premietanie napr. na žltú alebo bledomodrú farbu.

Samsung The FreestyleZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Freestyle s pripojením pomocou externého napájacieho zdroja. Mikrofón je určený na hlasové ovládanie, máte možnosť pripojiť externé zariadenia pomocou microHDMI portu

Veľmi dobre funguje systém automatického vyrovnávania lichobežníkového skreslenia. Maximálna veľkosť vytvoreného obrazu má 100 palcov, ktorý dosiahnete pri prezentácii vo vzdialenosti 2,64 metra od premietacej plochy. Takýto obraz sa dá reálne použiť vtedy, ak sledujete film v hlbokej noci a máte pomerne kvalitnú premietaciu plochu. Ideálna veľkosť obrazu pri sledovaní obrazu vo dvojici je niekde okolo 80 palcov (vzdialenosť od premietacej plochy 2,1 metra). To plne postačuje v reálnej praxi.

Obraz má rozlíšenie FullHD. Samotný projektor je typu DLP a jeho maximálna svietivosť je 550 lúmenov. Súčasťou dodávky je diaľkové ovládanie, manuálne sa dá projektor ovládať dotykovými tlačidlami na čelnej strane. Spolu s projektorom dostanete aj USB napájací adaptér. Z pripojení je to len microHDMI a Bluetooth.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Freestyle a jeho diaľkové ovládanie

Zvuk a svetlo

Vo výbave je aj reproduktor, oceňujeme basovú zložku vytvoreného zvuku. Pritom je zvuk vyžarovaný do všetkých smerov okolo projektora. Zvukový výkon je 5 W, čo môže byť málo v prípade naozaj hlučného prostredia. My sme ho testovali aj v spojení s účtom na Spotify a ak zároveň využijete The Freestyle ako lampu, vytvorí veľmi príjemné prostredie. Je plné hudby a príjemného sveta a budete sa v ňom cítiť dobre.

Samsung The FreestyleZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Freestyle a jeho svetlo

Lampu z projektora urobíte tak, že na projektor nasadíte priesvitnú krytku objektívu. Práve tá rozptýli svetlo do okolia a vytvorí náladové osvetlenie. The Freestyle potom pri prehrávaní napr. cez Spotify dokáže analyzovať prehrávanú hudbu a synchronizovať vytvárané vizuálne efekty.

To všetko naozaj zrealizujete aj zo stanu

Naozaj sa toto všetko dá vytvoriť aj zo stanu a to bez dostupnosti elektrickej siete. The Freestyle sa dá napájať z externej powerbanky. Je to powerbanka, ktorá podporuje USB-PD s výkonom minimálne 50 W/20 V a Samsung bude takúto zariadenie predávať.

Samsung The FreestyleZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Freestyle a operačný systém Tizen

Páčilo sa nám aj prenosné puzdro, ktoré je naozaj vytvorené tak, že reálne ochráni projektor aj pri prípadnom páde.

Spojiť sa dá aj s televízorom

The Freestyle je vybavený rovnakým operačným systémom Tizen ako je to v prípade Samsung televízorov. Projektor nemá zabudovaný televízny tuner, samotné televízne vysielanie ale môžete dosiahnuť pomocou streamovacích aplikácií. Prepojenie so Samsung televízorom sa dá využiť napr. v domácnosti, kedy môžete pomocou The Freestyle sledovať televízne vysielanie v inej izbe ako má umiestnený televízor.

Samsung The FreestyleZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Freestyle s nasadeným lampovým vrchnákom a prepojenie s mobilným telefónom

Pripojený televízor pritom nemusí byť vôbec zapnutý (musí byť ale pripojený na elektrinu, môžete byť v spiacom režime). The Freestyle sa dá spojiť so smartfónom Android či iOS. So Samsung televízorom sa dá realizovať prenos obsahu zo smartfónu aj jeho poklepaním po tele projektora.

Cena: 999 eur

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.