Koľkokrát ste už počuli o novej myške od niektorého zo známych výrobcov, že je to najlepšia myš na svete? Na Kickstarteri nedávno skončila kampaň pre myšku The Z od firmy Swiftpoint a tentokrát sme naozaj so záujmom pozdvihli obočie.

V čom spočíva inovatívnosť The Z? Na rozdiel od konkurencie, ktorá sa preteká v počte tlačidiel, rozlíšení snímača a jeho rýchlosti, The Z stavia na využití tretej osi pohybu, ktorá sa zvyčajne označuje ako Z – odtiaľ názov. Myška teda má reagovať aj na úplne nové typy pohybu – otáčanie okolo osi, naklápanie do bokov, dopredu či dozadu, ale aj na dvíhanie od podložky. Výrobca k nej pridáva rôzne príslušenstvo, aby ste nové funkcie mohli využiť – v podobe súpravy špeciálnych „nožičiek“, ktoré vám umožnia si nové typy pohybov nastaviť podľa vlastných preferencií.

Ako sa to dá v praxi využiť? Najlepšie je predstaviť si The Z ako joystick. Napríklad v Battlefielde skočíte do helikoptéry, nadvihnete myšku a odlepíte sa od zeme – vo vzduchu potom môžete otáčaním myšky okolo vlastnej osi otáčať helikoptéru na mieste, naklopenie do boku docielite naklopením myšky naľavo alebo napravo. V bežnej strieľačke napríklad môžete naklápaciu funkciu využiť na vykúkanie spoza rohov.69b72d37e99bd104f71f0703cbc4a878_original

Samozrejme, nájdete tu aj množstvo tlačidiel, pričom štyri z nich podporujú funkciu Deep Click. Všetko je programovateľné, ale výrobca na Kickstarteri ukazuje šikovné využitie – v strieľačke, podobne ako na fotoaparáte, najprv kliknete ľahko, aby ste začali pozerať cez teleskop na puške. Stále držíte tlačidlo, trochu pritlačíte a teleskopom si nazoomujete na nepriateľa. Dokliknete až na doraz a stlačíte spúšť.

18936e226252d7edd5da294b958672b1_original

Na papieri to všetko znie výborne, otázkou je, či sa to všetko podarí výrobcovi pretransformovať do dobre použiteľného produktu s prehľadným používateľským prostredím pre nastavenia všetkých funkcií. Tak či tak ale predpokladáme, že pri cene vyše 200 dolárov táto super-myš reálne zaujme len veľmi úzku skupinu užívateľov, ktorým vyrieši niektoré unikátne problémy v hrách alebo pri práci. V prípade, že by ste si chceli The Z predobjednať, zavítajte na Kickstarter, kde výrobca ešte stále ponúka 50 dolárov zľavu.
1173babf8acdec5b4d58082aeb41de06_original
Zdroj: Kickstarter
Autor: Pavol Ondruška

Značky: