Nová verzia e mailového klienta sa dá používať už dnes a vyzerá moderne.

Thunderbird prešiel počas svojej histórie niekoľkými zmenami, no posledné roky sú jeho vylepšenia prakticky minimálne alebo len v rámci opravy chýb. Verzia 115, ktorá je prelomovým krokom oproti pôvodnej verzii 102, prináša viacero moderných prvkov. Jedným z nich je plná konfigurovateľnosť hlavného panela a používateľ si tak bude môcť plne prispôsobiť to, ako má hlavný panel vyzerať. Pokojne na ňom nemusí mať nič alebo len vyhľadávacie pole, prípadne ďalšie tlačidlá.

Už na prvý pohľad je však zrejmé, že sa zmenila najmä skladba hlavnej obrazovky. Rozloženie správ je teraz modernejšie a je prispôsobené s ohľadom na veľkosť okna. Ak je okno veľké, zobrazí sa viac detailov. Tento štýl dizajnu by sa dal prirovnať k responzívnemu webu. Stránky sa takisto prispôsobujú rozložením podľa toho, aký široký je okraj stránky. Zmenami prešli aj ikony alebo adresár, ktorý teraz naozaj pôsobí modernejšie a nie ako adresár spred 10 až 20 rokmi.

Thunderbird 115 nove rozhranieZdroj: Mozilla
Thunderbird 115 a nový panel adresára

Dobrou správou je, že aj majitelia obrazoviek s vysokým rozlíšením si budú môcť prispôsobiť to, ako budú správy alebo zoznam správ vyzerať. Ide o takzvané nastavenie hustoty a to sa dá urobiť v troch krokoch. Po novom ponúka aj takzvané unifikované adresáre, ktoré budú môcť obsahovať vaše správy z lokálnych adresárov, a to vo výsledku znamená viac prehľadnosti. Ideálne je to vtedy, keď združujete viacero emailových účtov alebo si vytvárate adresáre so špecifickým zobrazením správ.

Ak ste doteraz považovali tohto emailového klienta za zastaraného mali ste pravdu. Tentoraz je tu však nová verzia, ktorá stojí za vyskúšanie alebo minimálne za prechod na novšiu verziu. Je potrebné si dať pozor aj na tvorbu záloh, pretože so staršími verziami nemusia byť kompatibilné.

Ak totiž dokončíte prechod na novšiu verziu, odporúčame vykonať zálohu vašich emailov priamo v novej verzii. Na zálohovanie už nepotrebujete externý nástroj. Funkcia exportovania správ a niektorých nastavení je dostupná priamo ako integrálna súčasť. Samozrejmosťou je aj inovovaný kalendár, ktorý má novú formu zobrazenia a dá sa používať ako plnohodnotná alternatíva voči ostatným kalendárom.

Zdroj: Mozilla

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.