Založenie emailového klienta na báze K-9 Mail je rozhodne dobrý krok. Asi najlepší, aký mohli v Mozille urobiť.

Už v máji potvrdil produktový manažér Thunderbirdu, Ryan Lee Sipes, že klient bude dostupný aj pre Android. Toto zatiaľ chýbalo a hoci pre počítače bol na všetkých podstatných platformách, vo svete smartfónov ste museli vyberať z iných aplikácií. Open source K-9 Mail využijú v Mozille a pripravia aplikáciu, ktorá by mala byť prepojená aj na desktopovú verziu. Ohľadne nápadu nejde o úplnú novinku, myšlienka postaviť emailového klienta na K-9 sa objavila už v roku 2018.

Čo nové by aplikácia mohla priniesť, keď už K-9 je značne pokročilý klient? Ide hlavne o zjednotenie funkcií s verziou pre počítače. To prinesie vylepšenú správu priečinkov, filtrovanie správ a synchronizáciu dát medzi desktopom a mobilom.

K-9 Mail bude dostupná v pôvodnej forme aj niekoľko mesiacov po uvoľnení Thunderbird pre Android. Plány sú ale také, že K-9 následne zanikne a štafetu preberie Mozilla so svojou upravenou aplikáciou.

Mozilla pred niekoľkými mesiacmi preskočila pôvodné číslovanie verzií a z čísla nad 70 sa blíži k číslu 100. To v prípade beta verzie už dosiahlo a vyzerá veľmi dobre. Inovované rozhranie je určite prínosom, navyše máte teraz zjednotenie vzhľadu. Adresár tak už nevyskakuje vo vlastnom okne ale zobrazuje sa na vlastnej karte. Či je to prínosom alebo nie, nechávame na vaše posúdenie. Stiahnite si finálnu verziu alebo beta verziu.

Je pravdepodobné, že tento emailový klient by mohol rozvíriť vody v zabehnutých emailových aplikáciách. Konkurentom pre Outlook sa nestane, ak naň máte naviazané ďalšie aplikácie. Vynikajúca aplikácia na správu pošty pre desktopy s Windows, je eM Client z dielne českých vývojárov. Má špičkové previazanie na Gmailové úšty, rovnako ale poslúži aj pri bežných POP, IMAP účtoch.

Zdroj: Blog Thunderbird

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.