Prehliadače s Chromium posielajú údaje do Googlu.

Google sa bráni, že údaje používa na zlepšenie používateľského zážitku. Problém s odosielaním dát má viacero aplikácií, je to súčasť dnešnej doby. Nemusel by to byť problém, no z nášho pohľadu by sa firmy zaobišli aj bez toho. Pri výbere prehliadača treba byť opatrní, no nemáte veľmi na výber. Každý si môže vybrať viacero prehliadačov, no veľká časť z nich má práve zmienené jadro.

Chromium používa nielen Google Chrome, ale aj Vivaldi, Opera alebo napríklad Brave. Informácie, ktoré toto jadro cez doplnok odosiela, sa viažu na technické zázemie počítača, kde je prehliadač nainštalovaný. Ide o informácie o využití vášho procesora, grafickej karty, ale aj iné údaje, a to pri návšteve niektorej z domén Googlu. Nejde o vyslovene kritickú záležitosť, no Európska komisia môže mať s týmto problém. Mohlo by ísť o porušenie zákona o digitálnych trhoch.

Luca Casonato informoval o odosielaní údajov na sieti X prostredníctvom rozšírenia „hangout_services“. Dopĺňa, že medzi posielanými informáciami je aj informácia o využití pamäte konkrétnou kartou. Je možné, že tieto informácie poskytnú Googlu nepravodlivú výhodu. Napríklad pri optimalizácii náročnejších webov, ako napríklad Meet a videokonferenciách.

Hovorca Googlu sa pre web The Register vyjadril, že v súčasnosti používajú toto rozšírenie na optimalizáciu zážitku pri používaní videa a zvuku. Pomáha to firme ladiť svoje produkty a zmierňovať problémy používateľov.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.