Spoločnosť to však poprela.

Z času na čas sa aj veľkým platformám stane, že útočníci sa nekalými praktikami dostanú k citlivým údajom ich používateľov. Neraz sa tak však stane aj z nedbanlivosti samotnej spoločnosti, ktorá tieto údaje spravuje. Portál TechRadar najnovšie informoval o skupine hackerov, ktorá tvrdí, že sa jej podarilo ukradnúť viac ako dve miliardy citlivých záznamov z databázy TikToku vrátane údajov o používateľoch a zdrojového kódu platformy.

Skupina o tom informovala na hackerskom fóre, pričom uviedla, že sa jej vďaka zraniteľnosti servera podarilo získať prístup k 790 GB údajov. Po okamžitej kontrole zo strany TikToku však samotná spoločnosť toto tvrdenie poprela, pretože nenašla „žiadne dôkazy o narušení bezpečnosti„. Zároveň dodala, že záznamy boli získané z verejných zdrojov. Toto tvrdenie spoločnosti TikTok potvrdili aj odborníci na kybernetickú bezpečnosť.

Nie je pritom až tak veľkým prekvapením, že sieť TikTok je pod drobnohľadom aj hackerov, odkedy je populárnejšia ako Facebook a Instagram dohromady. Dokazuje to aj samotná aplikácia, ktorá bola v uplynulých piatich štvrťrokoch celosvetovo najsťahovanejšia.

TikTok

Spoločnosť TikTok ďalej tvrdí, že údaje zverejnené online neboli odhalené v dôsledku nedostatkov v jej bezpečnostných opatreniach a ani sa netýkajú zdrojového kódu aktívne nasadeného v backende platformy.

Aj keď TikTok vo svojom vyhlásení je veľmi mierny, a tvrdí, že používatelia nemusia podniknúť žiadne aktívne kroky na zabezpečenie svojho účtu, tak nie je na škodu si raz za čas zmeniť heslo na sociálnych sieťach, alebo iných dôležitých účtoch.

Používate dostatočne silné heslo?

Pokiaľ však chcete vykonať kontrolu zabezpečenia aj na svojich ďalších účtoch, tak k tomu môžete použiť napríklad aj Správcu účtov od spoločnosti Google. Vo väčšine prípadov sú “kradnuté” iba jednoduché heslá. Pokiaľ však použijete heslo v kombinácii veľké, malé písmená + čísla, a majú spolu aspoň 8 znakov, tak tým výrazne znížite riziko napadnutia svojho účtu.

Avšak až skutočne silné heslo je kombináciou čísel, písmen a symbolov a určite by nemalo byť kratšie ako 10 znakov. Hackeri sú pomocou dnešných technológií schopní jednoduché heslo, ktoré napríklad obsahuje 9 čísel, prelomiť zhruba za 4 sekundy. O sile hesiel sa viac dočítate v článku nižšie.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.