Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Významná výstava pri príležitosti storočnice BMW Motorrad otvorila svoje brány v múzeu BMW v Mníchove. Návštevníci sa môžu vydať na intenzívnu a vzrušujúcu cestu 100-ročnou históriou BMW Motorrad počas takmer ročného trvania expozície.

55 originálnych motocyklov BMW a tematické expozície

Na počesť motorizovaných dvojkolesových vozidiel, ktoré vždy podporovali športový a dynamický atribút značky Bayerische Motoren Werke a dnes výrazne prispievajú k jej ekonomickému úspechu, vystaví BMW Museum viac ako 55 originálnych motocyklov z ostatných desiatich dekád pôsobenia.  

Budova s ikonickým okrúhlym profilom, ktorá od  roku 1973 fascinuje návštevníkov, sa môže pochváliť tematickými prezentáciami na 15 stanovištiach. Päť väčších výstavných úrovní je venovaných najznámejším dizajnérom BMW Motorrad, rôznym záujmovým oblastiam fanúšikov, najpútavejším motocyklom a pozoruhodným modelom. Okrem toho sú vystavené unikátne poklady z historickej zbierky BMW Group Classic.

Napínavá cesta 100-ročnou históriou BMW Motorrad

V centre expozície je množstvo originálnych motocyklov zo 100 ročnej histórie, ktoré reprezentujú vývoj značky BMW Motorrad. Výstava tiež láka pozornosť na rôzne špecifické časti motocyklov – nádrže,  svetlá, rámy, či prilby jazdcov a technické detaily vývoja od minulosti až po súčasnosť. Poskytnutý je priestor aj na oblasti ako motor šport, elektro mobilita, výskum, vývoj či reklama, a nezabudlo sa ani na fascinujúci svet, ktorý zažívajú dvaja svetobežníci na svojich motocykloch BMW. Jednostopé vozidlá spoločnosti, ktoré sa doteraz vyvážali do viac ako 110 krajín sú súčasťou aj vládnych organizácii a zohrávajú dôležitú úlohu v medzinárodnom meradle. Výstava predstavuje taktiež  kluby BMW Motorrad organizované po celom svete.

Vzrušujúce „párovanie“ motocyklov z minulosti a súčasnosti a aj pretekári s vývojármi

Koncept jubilejnej výstavy vychádza z „motocyklových párov“ – vždy je jedno historické vozidlo umiestnené vedľa toho súčasného. To vytvára mnoho zaujímavých technických kontrastov. Najcennejšie kúsky nájdu návštevníci v expozícii na ceste z platformy 2 do sekcie motor športu. Predstavujú sa tu dva silné stroje, ktoré sú spojené s víťazstvom v legendárnej Tourist Trophy na ostrove Man. V týchto cestných pretekoch, ktoré sú asi najťažšie na svete, bol úspešný Schorsch Meier na svojom BMW R 255 Kompressor a o 75 rokov neskôr sa Michael Dunlop umiestnil na prvom mieste na BMW S 1000 RR.

Výstava pri príležitosti výročia oceňuje jazdcov, dizajnérov a vývojárov zo 100-ročnej histórie BMW Motorrad a zároveň odkazuje na fascinujúcu výrobu v závode BMW Group v Berlíne-Spandau.

Jedným z niekoľkých vrcholov výstavy je prehliadka modelov BMW R18, ktoré sú prezentované v rôznych modelových variantoch. Už len tie by stáli za samostatnú výstavu. To platí aj pre plne kapotované vozidlá od série BMW K1 až po R 1250 RT. Finálny nádych dodáva koncept BMW Motorrad VISION NEXT 100 z roku 2016, ktorý prináša pohľad do budúcnosti sveta motocyklov.

Interaktívne expozície aktívne zapájajú aj návštevníkov výstavy. Napríklad špeciálna fotografická sekcia zachytáva návštevníkov v nezabudnuteľných momentoch pri objavovaní histórie BMW Motorrad. Návštevníci majú možnosť naskočiť  na každý z dvoch originálnych motocyklov BMW zo súčasnosti a z minulosti a ujať sa tak môžu riadidiel napríklad na BMW R25 z 50. rokov a súčasnom BMW S 1000 RR.

A to zďaleka nie je všetko, čo môže záujemca očakávať.  Od znovuotvorenia v roku 2008  je v múzeu stála exhibícia s približne desiatimi miestnosťami  venovanými čisto histórii motocyklov BMW. Rôzne témy poskytujú širší prehľad, či už ide o úplne prvý motocykel BMW R 32, celkový prehľad zobrazujúci približne 25 míľnikov v histórii alebo pôsobivé príklady z motocyklových pretekov.

Otváracie hodiny múzea BMW:

Utorok až nedeľa, 10:00 až 18:00 (posledný vstup o 17:30 hod.).

Vstupenky na výstavy:

• Individuálna vstupenka: 10 €

• Zľavnené*: 7 €

• Skupina (min. 5 osôb): 9 € na osobu

• Rodina (max. 2 dospelí a 3 deti do 18 rokov): 24 €

Viac informácií a predaj lístkov: https://www.bmw-welt.com/de/index.html

Značky: