Fotoaparát Panasonic Lumix DC-GH5 bol mimoriadne očakávaný každým fanúšikom videa, od amatéra po profesionála. Niektorí v ňom videli spasiteľa, ďalší sa tešili na evolúciu takmer dokonalého predchodcu – GH4. Dočkali sa všetci – GH5 je na papieri skvelá voľba ako pre majiteľov predošlého modelu premýšľajúcich o upgrade, tak pre každého filmára, čo doteraz plánoval prejsť na 4K tvorbu ale čakal, s čím príde Panasonic.

Umožňuje nakrúcať 60 FPS video so 4K rozlíšením, do vienka dostal asi najlepší OLED hľadáčik na trhu, veľký rozmermi aj rozlíšením. A k tomu tradične výborná dotyková obrazovka s voľne nastaviteľnou polohou, aj na realizáciu selfie fotografií.

GH5 oceníte hlavne, ak chcete robiť ostré video, a to bez orezania. Používa pomer strán snímača 4 : 3, CMOS snímač má rozlíšenie 20 Mpx. Procesor Venus Engine si veľmi dobre poradí s prípadným šumom. Novinkou je stabilizácia aj vo fotoaparáte, snímač sa pohybuje v 5 osiach.

Tento systém spolupracuje aj so stabilizáciou v objektíve. Telo odolá búrke, mrazu a prachu. Využiť môžete HDMI port v plnej veľkosti, ale aj Bluetooth a Wi-Fi. Nadviazanie spojenia je možné aj pomocou NFC. Za doplatok je k dispozícii aj XLR modul, ktorý umožňuje pripojenie audio zariadení a priame manuálne nastavenia pre vstup zvuku. Veľkou výhodou je dlhá doba práve na batériu.

Režim 6K Photo pri fotografovaní vám umožní vybrať si pri sériovom fotení presne ten okamih, ktorý je najzaujímavejší. Fotky budú v 6K rozlíšení, čo odpovedá rozlíšeniu 18 Mpx. Ak ste fanúšikovia časozberného videa (Timelapse) využiť môžete zrýchlené zábery a tieto sa dajú previesť priamo do videa.

Celkovo je to asi najlepšia kombinácia pre človeka, ktorý fotografuje a tiež robí video. Ak plánujete robiť 4K video s relatívne kompaktným zariadením, lepšiu voľbu v súčasnosti nenájdete.

Cena: 2099 EUR
Zapožičal: Panasonic

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.