Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hoci obyčajne nezaujmú svojim vzhľadom, transceivery hrajú kľúčovú rolu v každej sieti, a rozhodne si tak zaslúžia našu pozornosť a vďaku.

Stáva sa vám niekedy, že sa pri sledovaní alebo počúvaní prezentácií začnete nudiť a začnete myslieť na niečo úplne iné? Určite áno. A obzvlášť keď človek pracuje z domu a je kompletne odlúčený od svojich kolegov, ktorí by za normálnych okolností sedeli vedľa neho.

Strata koncentrácie nie je nič zvláštneho, a to najmä keď sa práve diskutuje nejaká extra nezáživná téma, napríklad keď čítate pozvánku na echnický workshop venovaný novým produktom v portfóliu prepínačov značky Zyxel. Prečo? Pretože predmetom prezentácie by nemalo byť nič iného než transceivery.

Ak ste si práve povedali: „A čo to vlastne je?“ prečítajte si prosím nasledujúci odstavec. Pokiaľ pre vás transceivery nie sú žiadnou novinkou, potom ho kľudne môžete preskočiť.

Úloha? Udržať dáta v pohybe!

Transceiver je malý konektor, ktorý slúži k zapojeniu optického káblu do prepínača. Vždy je nutné zvoliť správny transceiver s ohľadom na vzdialenosť medzi prepínačom a zariadením, ktoré je k nemu pripojené. Tým môže byť ďalší prepínač, server alebo aj koncové zariadenie, ako napr. bezdrôtový prístupový bod alebo tlačiareň – proste akékoľvek zariadenie s SFP (optickým) portom.

Transceivery nepatria medzi produkty, z ktorých by človeku spadla čeľusť. Jedná sa o jednoduché a nijak ohromujúce zariadenia. Napriek tomu však predstavujú nevyhnutný prvok k prepojeniu dvoch sieťových zariadení pomocou optických káblov, a ako také sú srdcom siete, pokiaľ už nie priamo jej životodarnou silou. Transceivery sú tým, čo udržuje dáta v pohybe naprieč sieťou, t.j. medzi servermi a prepínačmi, bránami a koncovými zariadeniami.

Recept na správne pripojenie

Voľba transceiveru je veľmi dôležitá, pretože aj keď vykonáva jednoduchú funkciu, potrebujete správny model s ohľadom na dané pripojenie. Pokiaľ chcete získať optimálny výkon z multigigabitového optického káblu s dĺžkou napríklad niekoľkých kilometrov (tu stojí za zmienku, že transceivery značky Zyxel podporujú vzdialenosť až 10 kilometrov), musíte bezpodmienečne zvoliť správne transceivery. Výsledkom inštalácie zlých modelov bude nedostatočná priepustnosť alebo priamo nefunkčné pripojenie. Spoločnosť Zyxel dokonca ponúka výhodné balenie 10 transceiverov pre väčšie inštalácie, takže užívateľ ich nemusí kupovať drahšie po jednom kuse.

Transceivery sú nevyhnutnou súčasťou sieťovej infraštruktúry a každý projektant, technik a správca sietí mal oboznámiť s tým, aký zásadný význam transceivery majú pre bezproblémové fungovanie a optimálny výkon siete.

Keď o nich začnete premýšlať, budete prekvapení, prečo ste im doposiaľ nevenoval viac pozornosti. Pokiaľ sa o nich chcete dozvedieť viac, kontaktujte prosím lokálne zastúpenie alebo partnera spoločnosti Zyxel.

https://www.zyxel.com/sk/sk/

Značky: