Tor je anonymizačná sieť, ktorá umožňuje surfovanie po internete skutočne anonymne. Môžete využívať jej služby rôznymi spôsobmi. My sa pozrieme na jeden z najjednoduchších, ktorý si navyše môžete nosiť stále so sebou a využívať tak aj na cudzích počítačoch.

Spôsoby využitia

Tor sa dá aktivovať pre celý systém tým, že si nainštalujete softvér, ktorý vás pripojí cez rozhranie protokolu SOCKS do internetu. Aby sme boli presnejší, k jednému z nespočetne veľa uzlov vyhradených na tento účet. Či už to bude celý server alebo router, na tom nezáleží. Všetko, čo urobíte v systéme bude prenášané cez internet v šifrovanej podobe. Potom je možnosť použiť plugin do prehliadača, ktorý vás pripojí do siete Tor anonymne, no platí len pre prehliadač.

Tretí spôsob je využitie špeciálneho prehliadača, ktorému sa práve budeme venovať viac v tomto článku. Ide o Tor browser založený na prehliadači Firefox. Je to prenosná verzia, čiže ho môžete používať na flash disku a mať ho vždy nakonfigurovaný na rýchle použitie. Štvrtý spôsob predstavuje samostatnú aplikáciu pre Androidové zariadenia. Volá sa Orbot.

Prehliadač

Výhodou tohto prehliadača je fakt, že Tor sieť sa neaplikuje na celý systém. Ak chcete byť anonymní a prechádzať internetovými stránkami, ktoré by vás mohli skompromitovať alebo poškodiť, je jeho použitie na mieste. Pozor, ak sa cez tento prehliadač prihlásite do emailovej schránky, ktorú používate aj v Chrome alebo inom „netorovom“ prehliadači, vaše aktivity si môžu administrátori (…vyšetrovatelia) spojiť.

To znamená, že v zásade nemá zmysel použiť Tor prehliadač na prihlasovanie sa do vášho skutočného profilu na Facebooku. Zmysel to má vtedy, ak ste v krajine, kde je Facebook zakázaný (napr. Čína). Vtedy Tor sieť použijete len na prístup k stránke, nesnažíte sa utajiť svoje konanie na Facebooku a internete.

Okno prehliadača

Okno prehliadača

Výhodou pre bežného používateľa je, že môže používať svoj druhý prehliadač, ktorý nie je pripojený do internetu cez šifrovaný protokol a fungujú v ňom všetky služby, ako je zvyknutý. Ak totiž zapnete Tor browser, čoskoro zistíte, že ste skutočne anonymní. Budete sa pravidelne stretávať s CAPTCHA systémom, ktorý sa vás bude snažiť odlíšiť od robota a budete musieť preukázať, že ste reálny človek.

Tor si môžete so sebou nosiť na USB kľúči a pristupovať tak na internet anonymne odkiaľkoľvek.
V praxi zaškrtnete na matici deviatich (alebo iného počtu) fotiek dopravné značky, alebo iný typ prvku. Je to najprv trochu nepohodlné, no za bezpečnosť to stojí. Prehliadač je zároveň nakonfigurovaný na nižší stupeň bezpečnosti, hoci tá už je sama o sebe poriadne vysoká. No aj tak vám nebudú fungovať rôzne skripty a napríklad nedokážete myšou stlačiť tlačidlo. Budete musieť trochu znížiť typ zabezpečenia, aby sa povolili skripty a mohli ste tak napríklad z nejakého úložiska stiahnuť požadovaný obsah.

Počítajte aj s nevýhodou pomalšieho spojenia. Smerujete cez niekoľko uzlov a všetky dáta sú šifrované. To zaberie nejaký čas. Síce v milisekundách, ale postupne sa to nazbiera a odozvy sú pomalšie. Preložené do konkrétnych čísiel: za bežných okolností sťahujete rýchlosťou 4 MB/s, v šifrovanej sieti pokojne klesnete na 100 kB/s. Neraz môže spojenie spadnúť. Rozhodne to nie je spôsob na porušovanie autorských práv a sťahovanie objemných balíkov nelegálnych hier alebo filmov a takto tento článok ani nemožno chápať. Sieť je vhodná na prácu a graficko-textový obsah, ktorý potrebujete zobraziť.

Súkromie

Prehliadač neukladá históriu navštívených stránok alebo stiahnutých súborov. Môžete prejsť do nastavení a povoliť si ich. Odporúčame držať sa základných nastavení prehliadača. Počas surfovania vás navyše upozorní, že niektoré HTML5 prvky môžete povoliť pre lepšiu funkčnosť stránky. No zároveň hovorí o tom, že práve tieto prvky sú rizikové najmä z dôvodu, že sa môžete stať identifikovateľnými pre daný server. Súčasťou výbavy prehliadača je plugin NoScript, ktorý môžete použiť aj v „normálnom Firefoxe“. Tiež je tu pridaný plugin Disconnect, ktorý blokuje skripty sociálnych sietí. Priamo v prehliadači si môžete vymeniť jednu identitu za inú. Prehliadač sa automaticky ukončí a znova spustí.

Panel zobrazuje, cez ktoré uzly ste pripojení

Panel zobrazuje, cez ktoré uzly ste pripojení

Tiež môžete počas surfovania meniť okruh krajín, na ktoré ste uzlami prepojení. Otázka bezpečnosti ide až do takých detailov, že dostanete špeciálne hlásenie pri maximalizovaní jeho okna. Dozviete sa, že je lepšie použiť predvolené nastavenie alebo akékoľvek iné mimo maximalizovaného režimu. Identifikačné služby servera nebudú môcť potom zistiť rozlíšenie vašej obrazovky. Detail, ale súhlasíme s takýmto postupom. Špeciálne nastavený Firefox od Toru si môžete stiahnuť aj v Google Play – volá sa Orfox.

Orbot pre Android

Toto je doplnok priamo do systému, ktorý môže štartovať automaticky aj po reštarte telefónu. Vždy budete pripojený na sieť Tor. Aplikácia má na úvodnej obrazovke veľký obrázok cibule a po dlhšom podržaní sa zapne spojenie.

Klient VPN do siete Tor pre androidové zariadenia

Klient VPN do siete Tor pre androidové zariadenia

Po opätovnom dlhšom podržaní sa zase vypne. Taká špeciálna VPN-ka na využitie siete Tor. Môžete za chodu meniť identitu podobne ako v prehliadači a máte tu množstvo predvolieb, ktorými si prispôsobíte spôsob spojenia alebo napríklad vynútenie smerovania cez túto VPN pre všetky aplikácie v telefóne.

Nie je nepriestrelný

Otázkou bezpečnosti sa treba zaoberať v dvoch smeroch. Za prvé, môže byť a v minulosti aj bola, zneužitá slabina priamo v prehliadači alebo plugine. Za druhé, boli preukázané útoky na sieť Tor, ktoré dokázali identifikovať tisíce skutočných IP adries. Sami autori siete na ňu útočili a analyzovali dátové prenosy. Po 23 dňoch získali 10 000 IP adries aktívnych používateľov. Pokus a štúdia zároveň boli vykonané práve vďaka torrentovým sieťam, kde sú prenášané nezabezpečené pakety používateľov. Riziko je o to väčšie, že práve 40 % komunikácie v sieti Tor je vytvárané torrentovými klientmi.

Verdikt TOUCHIT

Tor browser aj iné spôsoby, ako byť na internete ukrytí, je výborná vec. Nie je to pravdepodobne na denné používanie pre bežného používateľa. No ako poriadne bezpečná VPN, ak ste na verejnej Wi-Fi sieti, to nemusí byť zlý nápad. Využitiu sa medze nekladú a odporúčame mať takýto prehliadač vždy po ruke. Tým, že je v prenosnej verzii, dáva to jeho používaniu ešte väčší zmysel.

Cena: zadarmo
Link: www.torproject.org

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.