Zvyčajne si o nás čitatelia myslia, že fungujeme na najnovších a najrevolučnejších produktoch, keďže ich v redakcii dennodenne testujeme. Opak je však pravdou.

Máme svoje obľúbené veci, ktoré používame, napriek tomu, že nejde práve o najlepšie vychytávky. Preto sme teraz rubriku TOUCHIT BEST venovali našim obľúbeným technologickým miláčikom.

Ondrej

Strihací počítač

Počítač, na ktorom strihám videá som dostal pred štyrmi rokmi výmenou za sériu prednášok na konferencii jednej firmy. V tej dobe to bol fakt pán počítač a pokojne som na ňom strihal všetko čo som mal. Aj dnes mi v pohode stíha, vymenil som mu grafickú kartu a bežíme spolu ďalej. Ale keď si občas nakrútim video v 4K rozlíšení, už začne poriadne „pokašliavať“.

Ale zatiaľ ešte vydržím, keď ho budem meniť, bude to radikálna zmena, len teraz sa bojím toho, ako všetok ten softvér prenesiem z jedného počítača na druhý. Otvorene povedané, hlavne to ma odrádza od poriadneho upgradu, kde by ostala vlastne len skrinka z počítača.

Vek: 4 roky
Cena: asi 900 EUR

Videokamera

Videokamera Sony HDR-PJ740 prešla so mnou doslova celý svet. Asi aj niekoľkokrát. Mam ju dobrých 7 rokov a stále slúži. Pritom si toho zažila fakt veľa. Pamätám sa, že mi spadla z držiaka z idúceho auta a vtedy som sa s ňou lúčil. Neveril som vlastným očiam, keď som zistil, že až na pár odrenín jej nič nie je. A má veľmi dobrú optickú stabilizáciu, pričom sa fyzicky pohybuje jej objektív.

Kúpil som si k nej úplne najväčšiu batériu, akú Sony predáva a v tejto kombinácii je to neporaziteľná zostava. Vydrží na celý deň nakrúcania, ten obraz je veľmi dobrý a stále nemám ešte ten rozhodujúci bod na to, aby som ju vymenil. Ak sa raz pokazí, prejdem opäť na niečo podobné ale už so 4K rozlíšením.

Vek: 7 rokov
Cena: asi 1200 EUR

Fero

Genius SW-5.1 Home Theatre

Tieto pekné drevené reproduktory som si kúpil pred 13 rokmi k svojmu PC. Stáli hrozitánskych 4500 Sk (150 €), čo som si nemohol dovoliť. V tom čase som bol ešte študent a z narodeninových obálok som mal našetrenú zhruba polovicu. Keď som však vošiel do obchodu a zbadal ich vyložené na pulte, ihneď som sa do nich zamiloval. Na druhý deň som si na školskom internete prečítal recenziu, kde som zistil, o koľko sú lepšie ako tie čo som si plánoval kúpiť a vrátil som sa rozladený domov.

Bol som sklamaný, že zostanú len snom a trpko som sa chystal kúpiť tie, na ktoré som mal peniaze. Zatrpknutosti si všimla moja staršia sestra a zvyšné peniaze mi skrátka darovala. Neviem či to o pár dní neoľutovala. Vážia 17 kg, pričom subwoofer je veľký ako desktop a keď som na nich prvýkrát pustil na „plné pecky“ DVD záznam koncertu Iron Maiden, v izbe sa vlnili záclony.

Viem, že nejde o ultrakvalitné Hi-Fi za tisíce eur. V tom čase však boli niečím, čo som si nemohol dovoliť a predsa boli moje. Používam ich dodnes. Pred pár mesiacmi som po 13 rokoch po prvýkrát vymenil batérie v ovládači.

Vek: 13 rokov
Cena: 150 EUR

Klávesnica Connect IT

Aj napriek tomu, že klávesnica je zdrojom mojej obživy, nepoužívam žiadny špeciálny mechanický model, ale jednu z tých najobyčajnejších za pár eur. Jediné, na čom mi záleží je rozloženie kláves. Od doby svojho prvého počítača používam rozloženie 2-krát veľký Shift, 2-krát malé Ctrl, veľký Enter typu zrkadlové L a hlavne maličký backspace. Pred troma rokmi sa mi pokazila mnohoročná stará klávesnica tohto typu a s hrôzou som zistil, že toto rozloženie je dnes už raritou. Skúsil som kúpiť inú, ale bola to katastrofa.

Po desiatich rokoch profesionálnej žurnalistiky, s viac ako 150 000 údermi mesačne, je už skrátka svalová pamäť priveľká. Manželka sa smiala, keď som nervózne dva dni preklikával e-shopy a lietal po fyzických predajniach, ale nakoniec sa podarilo a moje rozloženie som našiel na súprave myši a klávesnice CI-440 od Connect IT (myš letela do zásuvky). Kúpil som si hneď tri a dve mám odložené v skrini ako poistku do budúcnosti.

Vek: nová
Cena: 9 EUR

Roman

ASUS ZenWatch 2

Tieto inteligentné hodinky som si kúpil pred takmer 2 rokmi na služobnej ceste v Amerike. Potreboval som nejaké zariadenie, pomocou ktorého budem môcť sledovať evolúciu operačného systému Android Wear a aj s dôrazom na cenu som vybral práve tento model. V prepočte za necelých 150 eur išlo o výbornú kúpu, pretože dobre vyzerajú a majú v jadre rovnakú funkcionalitu ako v tej dobe 2-násobne drahšie hodinky.

Vek: 2 roky
Cena: 150 EUR

Jabra Revo Wireless

Ďalší z výborných nákupov. Pred 4 rokmi som zistil, že mi vadia káblové slúchadlá a hľadal som bezdrôtové riešenie. V tej dobe bola ponuka trhu oveľa chudobnejšia ako dnes a väčšina Bluetooth slúchadiel bola drahá. Jabra v tej dobe uviedla na trh slúchadlá Revo a Revo Wireless, pričom bezdrôtovú verziu sa mi podarilo kúpiť cez taliansky Amazon za 150 eur, čo bolo o 100 eur menej ako oficiálna predajná cena. Slúchadlá zvládli každodenné používanie a prenášanie a používam ich dodnes.

Vek: 4 roky
Cena: 150 EUR

Mišo

Inteligentný náramok

Na sledovanie aktivít používam stále náramok a handsfree v jednom Huawei TalkBand B2. Zvykol som si naň a už má viac ako dva roky. Je to na ňom vidno. Kožený remienok nakoniec povolil, keďže bicyklovanie a vlhká ruka mu nerobili dobre.

Trochu sa ošúchal a plastový remienok, ktorý bol v balení sa mi po druhom nasadení natrhol. Dá sa ale stále dobre používať a ja som si naň zvykol. Kroky meria presne, a to je pre mňa podstatné. Viem, že už je ďalšia verzia náramku, ktorá dokáže zase o trochu viac, ale na počítanie krokov mi tento náramok stačí.

Cena: 119 EUR
Vek: 2 roky

Staručký televízor

Staručký CRT televízor stále slúži v našej domácnosti. Keďže je zapnutý maximálne 20-krát za rok, bohato to postačuje. Stále sa naň môže dať dečka. Tie nové LCD TV stratili túto vábnu možnosť. Nefunguje na ňom ladenie kanálov, keďže niečo vo vnútri potenciometra vypadlo, diaľkové ovládanie tiež nie je spoľahlivé. Po napojení na set-top-box od UPC slúži ako zobrazovacia jednotka a všetko sa dá prepínať cez mašinku od UPC.

Nemám najväčšiu ani najnovšiu telku, táto bohato postačuje. Všetko ostatné zvládam pozerať na mobile alebo na notebooku. Nehovorím, mať veľký televízor by bolo pekné, neraz aj užitočné. Napríklad na hranie hier, no toto je u mňa momentálne až za poslednou prioritou. 🙂

Cena: 100 EUR
Vek: viac ako 15 rokov

Tomáš

Notebook od Samsungu

V redakcii fungujem na ultrabooku, ktorý som zdedil ešte po Xénii. Je to parádny stroj, dakedy najvýkonnejší čo Samsung mal, rad 9. Má už nejaký svoj vek, predpokladám, že to je aj viac ako 5 rokov a nemám ho absolútne dôvod meniť. Samsung už notebooky na Slovensku aj prestal predávať, čo je určite škoda. Na tento ultrabook nedám dopustiť, hoci si niekedy zanadávam na USB port, ktorý nefunguje vždy tak ako má, kompenzuje to svojou svižnosťou a tým, že keď ho prenášam, je ultratenký a ľahký.

Vek: zhruba 5 rokov

Ruksak od ABBYY

Spomínam si, ako nám firma ABBYY raz na Vianoce poslala reklamný ruksak ako darčekový predmet. Keďže môj starý ruksak už naozaj dosluhoval, tento mi padol úplne vhod. Mám ho už druhý rok a tiež by som ho zatiaľ nevymenil. Jednak má pre mňa osobitý štýl a je veľmi praktický. Funkčne nie je ničím výnimočný, neobsahuje žiadne ergonomické prvky ani nič špeciálne. Obsahuje len priehradku na notebook a tri malé vrecúška. Pre mňa absolútne postačujúce a úplne top.

Vek: 2 roky
Cena: darčekový predmet

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: