Sú prázdniny a s nimi spojený čas dovoleniek a výletov nielen k vode, ale aj do hôr.

Naši chalani tentokrát vybrali niekoľko gadgetov, ktorých hlavnou výhodou je vodeodolnosť, ktorá je práve pri takýchto výletoch nezanedbateľná.

Ondrej

Vodeodolná power banka

ZeroLemon SolarJuice Power Bank som videl na letisku vo Viedni a hneď sa zapáčila. Je to powerbanka, ktorá sa nezľakne vody, dá sa dobíjať aj na slnku a jej deklarovaná kapacita je 10000 mAh. Batériu tvoria Li-Po články, solárny panel dodá 1,2 W na priamom slnku a okrem odolnosti voči vode môže táto powerbanka aj poriadne spadnúť na zem.

Hmotnosť je 254 gramov a na výstupe poskytne prúd 2 A. Pritom môžete naraz nabíjať dve zariadenia a na boku je aj signalizácia ostávajúcej kapacity batérie. Tiež funguje ako LED lampa s možnosťou vysielania SOS signálu. Jednoducho, je to univerzálny alternatívny napájací zdroj na dovolenku pri vode.

Cena: okolo 30 Eur

Tablet čo sa nebojí vody

Samsung Galaxy Tab Active je jeden z tabletov, ktorý sme osobne vyskúšali priamo vo vode. Má uhlopriečku 8 palca a je dobre prenosný. Využiť ho môžete na čítanie kníh alebo sledovanie filmov pri vode.

Pripojenie na internet je samozrejme 4G/LTE a pripravený je aj na to, aby ste sa s ním zahrali hry. Batéria s kapacitou 4450 mAh je v tomto prípade vymeniteľná a na jednu batériu môžete baviť s tabletom okolo 8 hodín.

Cena: okolo 460 Eur

Fero

Vodotesný plavák BornToSwim

Tento rok sa vydal na dovolenku na okružnú jazdu po Peloponézskom polostrove, pričom som sa zakaždým zastavoval na plážach v inom kúte Grécka. V požičanom aute si človek ale nikdy nie je moc istý a keďže sa mi nechcelo vrátiť k rozbitému okienku a zalamovať ruky nad zmiznutými cennosťami, kúpil som si skvelý vodotesný vak/plavák BornToSwim.

Je rozdelený na dve vnútorné časti a jednoducho do neho vložíte bez problémov dve peňaženky, dva telefóny, kľúče od auta, či v mojom prípade aj dva obaly s okuliarmi. Následne ho zavriete a troma nadýchnutiami kompletne nafúknete (samostatná nafukovacia časť vo vnútri sa zväčší a vaše veci tak neskáču). Potom ho už len pripnete popruhom okolo svojho pásu a o viac sa nestaráte.

Pláva stále pri vašej hlave aj s vašimi cennosťami. Vyzeráte s ním síce trochu ako David Hasselhoff v seriály Baywatch, avšak účel svätí prostriedky. A ak by vás postihol v mori nepríjemný kŕč, aspoň sa máte čoho chytiť.

Cena: 45 eur

Intex Seehawk 3

Pred rokom som si kúpil tento lacný a pritom skvelý nafukovací čln pre tri osoby, ktorý vrelo odporúčam. Je pevný a pohodlný a elektrickou pumpou zapojenou do auta sa nafúkne za pár sekúnd. Používam ho len v našich končinách, pričom naposledy to bolo na Liptovskej Mare.

Myslel som si, že je na more nevhodný, ale minulý mesiac som zistil, že to bol omyl. Na pláži Stredozemného mora som narazil na chlapa ako horu, čo ho mal priviazaný lanom okolo ramien a niekoľko hodín plávaním ťahal svoje tri deti, ktoré na ňom sedeli. Nuž, som už múdrejší.

Cena: 80 eur

Roman

Odolný smartfón

K vode by som si so sebou zobral niektorý z telefónov, ktoré majú zvýšenú odolnosť voči vode a prachu. Nie kvôli tomu, aby som sa s telefónom ponáral, ale kvôli tomu, aby prežil bez ujmy neočakávané stretnutie s vodou. A nemuselo by to byť iba pri mori, ale napr. počas letnej búrky – Huawei Mate 9 mal s takouto situáciu na Bali celkom problém, ale nakoniec to zvládol.

Pravdepodobne by som vyberal z trojice telefónov Samsung Galaxy S8, HTC U11 alebo Sony Xperia XZ Premium, ktoré majú odolnosť IP68, resp. IP67 v prípade HTC. Nová Xperia XZ Premium by bola atraktívna najmä kvôli super spomalenému videu. Táto funkcia sa dá na dovolenke pri vode dokonale využiť.

Cena: Xperia XZ Premium – 740 Eur

Akčná kamera

Akčná kamera sa počas dovolenky určite zíde. GoPro HERO5 Black je vhodná voľba aj kvôli tomu, že jej konštrukcia je odolnejšia voči pádom a nárazom a takisto odolná voči prachu a vode až do hĺbky 10 metrov – bez nutnosti ďalšieho obalu.

To je veľká výhoda, netreba so sebou nosiť hŕbu príslušenstva. Kamera umožňuje nahrávať 4K videá, fotiť 12 Mpx fotky aj v režime RAW a zaznamenáva stereo zvuk ako aj GPS lokalitu.

Cena: 429 Eur

 

Mišo

Model športovej lode

Na more alebo skôr na nejakú Liptovskú Maru či priehradu by som zvolil RC model športovej lodi. Proboat React 17 Self-Righting Brushed Deep-V dobre vyzerá a jej balenie nevyžaduje žiadne skladanie. Má viac ako 40 cm na dĺžku a dodáva sa s ňou aj diaľkové ovládanie.

Netreba teda nič dokupovať. Funguje na 4 batérie AA, no jej jedinou slabšou stránkou je výdrž napájania len do 15 minút. Budete si musieť priniesť väčšiu zásobu batérií. Maximálna rýchlosť je 30 km/h a to na pokojnej hladine, nie na rozbúrenej mori. Ak sa necháte inšpirovať týmto tipom, tak pamätajte. Nie je dôležité vyplávať s jednu súpravou batérií. Dôležité je sa s loďkou aj vrátiť. 😊

 Cena: 119 EUR

Odolné slúchadlá

Ponoriť sa do svojej hudby môžete doslova. So slúchadlami Surge Sportwrap+, ktoré sú skutočne vodeodolné. Žiadne chvály výrobcu o tom, ako „prežijú“ ošpliechanie. Tieto zvládnu ponorenie do vody až do hĺbky 3,6 m a majú certifikáciu IPX8. Toto je trochu iný segment a aby vám dobre držali v ušiach, výrobca pribalil päť veľkostí elastických návlekov do uší.

Dizajn nie je náhodný a mal byť hydrodynamický. Nebude vás teda nijako spomaľovať v dosahovaní vašich rekordov. Umiestňujú sa za krk, čo je zatiaľ jeden z najistejších spôsobov, aby slúchadlá držali. Nestratíte ich a na rozdiel od obyčajného kábla je tu krútený, podobne ako stolných telefónoch. Bude sa prispôsobovať dĺžkou podľa toho, kde máte pripevnený prehrávač hudby.

Cena: 69 EUR

Tomáš

Športové hodinky

Som vcelku maniak na gadgety a mám veľmi rád pohyb. Nedá sa povedať, že šport, ale pohyb určite áno. A tak si každý pohyb rád zaznamenávam – chôdzu či beh. No chcel by som zaradiť plávanie. A pri ňom by mi dobre poslúžili práve Garmin fénix 3. Tie dokážu zaznamenávať a analyzovať plavecký výkon.

Vďaka zabudovanému akcelerometru dokážu zaznamenávať údaje na otvorenej vode aj v krytých bazénoch. V reálnom čase si tak dokážete vyhodnocovať index efektivity či rozoznávať 5 plaveckých štýlov. To, čo brzdí mňa, je cena, ale k tomu čo ponúkajú, je adekvátna.

Cena: 529 eur

Vodeodolné puzdro

Ak by som sa chystal k moru, rozhodne si kúpim vodeodolné puzdro na mobil, napr. od firmy Aquapack. Nie preto, že by som s mobilom chcel plávať v mori, no neviete kedy a ako sa vám mobil pošmykne a riziko že spadne do piesku či vody práve na dovolenke je vysoká. Žiadny výrobca smartfónu negarantuje vodeodolnosť voči slanej morskej vode, taká pri smartfónoch jednoducho neexistuje.

Puzdro dobre ochráni telefón nielen pred vodou, ale aj jemným pieskom či prachom a využijú ho aj turisti, veď nie vždy je v horách sucho a poškodiť drahý telefón chce len málokto. Navyše sa cez priehľadnú vrstvu puzdra dá mobil ovládať a fotografovať.

Cena: 18 eur

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj: 

TOUCHIT BEST: Aké produkty schladili našich redaktorov?