Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy uplynulého týždňa.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká dôležitá téma počas ostatných dní unikla, určite ju nájdete v našom redakčnom výbere.

1. Čo keď vám banka zablokuje kreditnú kartu?

Na pohľad situácia, ktorá nikoho veľmi nepoteší, až do momentu, kedy sa snažíte zistiť, čo sa stalo. Tak to bolo aj v našom prípade, kedy sme zavčasu ráno dostali informáciu o tom, že nám banka zablokovala kreditnú kartu.

Viete, čo to znamená. Prestane vám fungovať všetko, čo ste mali na ňu naviazané. Automatické predplatné, ak je mesačné neodíde a daná služba sa ozve. Áno, nezabudnite, že tiež bude treba splatiť dlžný zostatok podľa nastavených pravidiel, ako keby ste kartu mali funkčnú. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

2. LG ukázalo jedinečný displej, ktorý je možné roztiahnuť o 5 centimetrov

Výraznú zmenu v technológii displejov sme mohli zaznamenať už pri skladacích zariadeniach, ktoré nám celkom zmenili pohľad na používanie smartfónov. Flexibilné displeje nielenže odštartovali revolúciu, ale umožnili aj vytvoreniu ďalších príbuzných technológií, ktoré sú vytvorené na ich základoch.

Nový trend chcú nastoliť aj rozťahovateľné displeje. Práve za takýmto panelom stojí jeden z najväčších inovátorov, spoločnosť LG Display, ktorá ukázala roztiahnuteľný 12-palcový displej. Ten svoje rozmery dokáže zväčšiť až na 14-palcov, po čom sa dokáže bez poškodenia stiahnuť späť na 12-palcov. Ide tak o prvý veľký panel, ktorý dokáže svoje rozmery meniť v rozsahu až 20 %. Viac o novej technológii spoločnosti LG Display sa dočítate v článku nižšie.

3. Nové O2 pods: Najlepšie bezdrôtové slúchadlá za 20 eur?

Slovenské O2 zaradilo prvú generáciu svojich slúchadiel O2 pods do predaja začiatkom roka 2022 a v rámci narodeninovej akcie ich ponúkalo za 15 eur. Išlo o totožné slúchadlá, ktoré predávalo aj české O2 od konca roka 2021, a ktoré sa (najmä) v českých recenziách netešili veľkej chvále.

Operátora to však neodradilo a súčasťou jeho vianočnej kampane sú tzv. nové O2 pods. Ťažko povedať, či ich možno definovať ako druhú generáciu, každopádne nové O2 pods prinášajú niekoľko zmien a zlepšení. A čo je dôležité spomenúť hneď v úvode recenzie – nové O2 pods v ponuke slovenského O2 sú odlišné od vynovených O2 pods, ktoré ponúka české O2. Celú recenziu nájdete v článku nižšie.

4. Ani vŕtačka od Bosch už nebude taká ako kedysi. Zapracuje na nej kvantový počítač

Bosch na svojom výročnom stretnutí Bosch Connected World 2022 predstavil spoluprácu so spoločnosťou IBM.

Týkať sa bude predovšetkým spolupráce v oblasti kvantovej technológie a ovplyvní takmer všetky budúce produkty tejto firmy. Bosch je napr. významný dodávateľ komponentov pre autonómnu jazdu, tiež intenzívne vyvíja elektrické motory vrátane vodíkového pohonu. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

5. Ministerka Remišová chce zákonom regulovať sociálne siete, rozdeľujú podľa nej spoločnosť

Legislatívna regulácia sociálnych sietí je jedným z aktuálnych zámerov podpredsedníčky vlády a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí). Uviedla to v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo s tým, že sociálne siete sa podieľajú na zbytočnom rozdeľovaní spoločnosti.

„V nadväznosti na nenávistné prejavy na sociálnych sieťach som predložila na koaličnú radu nový návrh zákona na prísnejšiu reguláciu platforiem. Sociálne siete zarábajú miliardy eur na šírení nenávisti – čím nenávistnejší príspevok, tým viac lajkov a zdieľaní – a nenesú za to absolútne žiadnu zodpovednosť,“ konštatovala Remišová. Viac o tejto problematike sa dočítate v článku nižšie.

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.