Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Toyota investuje do regionálnej výroby hybridných pohonov pre svoje americké autá. Štyri továrne japonského výrobcu dostanú nové linky na výrobu motorov a dielov. Celková výška investície predstavuje 383 miliónov dolárov.

Hoci Severná Amerika v predaji hybridov zatiaľ len ťažko konkuruje Európe, rastie obľuba týchto áut aj v zámorí. Toyota preto v americkom regióne investuje aj do výroby hybridných pohonov. Japonského výrobcu to bude stáť 383 miliónov dolárov.

„Zákazníci Toyoty k nám prichádzajú kvôli úsporným elektrifikovaným autám. Nové investície do našich amerických tovární nám umožnia reagovať na potreby zákazníkov a rýchlo reagovať na meniaci sa trh. Záleží nám na investíciách v Spojených štátoch a naše tímy sú pripravené prijať túto novú výzvu,“ povedal Norm Bafunno, viceprezident spoločnosti Toyota Production and Engineering v USA.

Investície do amerických závodov

Závody v Alabame, Kentucky, Missouri a Tennessee budú vyrábať 4-valcové motory TNGA, ktoré môžu byť rovnako srdcom hybridného systému, alebo aj poháňať auto samostatne. Najväčšia časť investície – 222 miliónov dolárov – smeruje do závodu Toyota Alabama v Huntsville, ktorý bude výrazne rozšírený. V súčasnosti v ňom vyrobia 900-tisíc motorov za rok. Závod Toyota Kentucky v Georgetowne dostane ďalších 16 miliónov dolárov. Ide o najväčší závod japonského výrobcu na svete, ktorý vyrába 4- a 6-valcové motory a celkovo sedem modelov značiek Toyota a Lexus.

Ďalších 109 miliónov dolárov, ktoré sú určené pre závod Toyota Missouri v meste Troy, umožní výstavbu výrobných liniek na hlavy valcov pre motory. Továreň v Missouri je schopná vyrobiť viac ako 3 milióny hláv ročne. Bloky motorov sa zasa budú vyrábať v Toyota Tennessee v Jacksone s investíciou 36 miliónov dolárov. V súčasnosti tu ročne vyrobia viac ako 2 milióny blokov motorov.

Nová továreň na batérie

Ide o ďalšiu fázu investície Toyoty do výroby elektrifikovaných pohonov v USA. Minulý rok značka oznámila, že do svojich závodov v USA investuje celkovo 5,1 miliardy dolárov v rámci posilnenia ponuky elektrifikovaných áut. Po tejto deklarácii okamžite nasledovali konkrétne investície – 3,4 miliardy dolárov Toyota vynaložila na spustenie novej továrne na autobatérie v USA a na organizáciu dodávateľských reťazcov.

Polovica všetkých áut, ktoré značka predáva na tomto trhu, sa vyrába v Spojených štátoch a severoamerické továrne spoločne pokrývajú 76 % potrieb amerických zákazníkov Toyoty. Každé štvrté auto, ktoré si vyberú zákazníci na tomto trhu, má elektrifikovaný pohon. V showroomoch na nich čaká osem hybridných modelov, dva plug-in hybridy, ako aj vodíkový Mirai. Môžu si už takisto začať objednávať elektrické SUV Toyota bZ4X.

Značky: