Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota Prius opäť získala uznanie za svoj osobitý štýl. Odvážne navrhnutý model piatej generácie získal ocenenie World Car Design of the Year 2024. Cena za najlepší dizajn bola udelená počas medzinárodného autosalónu v New Yorku.

Prius bol vybraný až zo 70 modelov. Porota šiestich renomovaných osobností zo sveta dizajnu prezentovala svoje odporúčania a následne hlasovala skupina 100 porotcov z 29 krajín. Toyota Prius získala najviac bodov a tiež titul World Car Design of the Year 2024.

„Pri navrhovaní nového Priusu sme začali s čistým hárkom papiera. Rozmýšľali sme, či chceme vytvoriť niečo užitočné, napríklad taxík, alebo auto, ktoré nebude nikomu ľahostajné. Nakoniec sme sa rozhodli navrhnúť auto, ktoré budú ľudia milovať nielen pre chladnú vypočítavosť, ale aj pre emócie, ktoré bude poskytovať. Pre Prius je veľkou cťou získať ocenenie za dizajn roka. Je to vozidlo, ktoré vyzerá skvele zvnútra aj zvonku, no zároveň je veľká zábava s ním jazdiť,“ povedal Yasushi Ueda, hlavný inžinier Priusu.

Ide o druhé prestížne ocenenie dizajnérov Priusu piatej generácie. Jeho štýl bol ocenený už pri premiére v roku 2023. Nový Prius získal najvyššie ocenenie Best of the Best v medzinárodnej súťaži Red Dot Design Award. Porota zložená z odborníkov z dizajnérskeho priemyslu ho ocenila za modernú a odvážnu interpretáciu karosérie liftback, charakteristickú pre tento model, zvýraznenú elegantnými líniami a štylistickými riešeniami.

Prius zbiera ocenenia

Prius je jedným z najdôležitejších áut v histórii Toyoty. Tento model je lídrom v oblasti hybridnej technológie už 27 rokov a v súčasnosti ho poháňa hybridný systém piatej generácie. Práve pre elektrifikáciu automobilového sektora bolo ocenené v prestížnom britskom rebríčku TopGear.com Electric Awards. Najnovšiu verziu modelu ocenili aj za dizajn, spotrebu paliva a elektrický dojazd porotcovia z USA a Kanady, ktorí mu udelili titul North American Car of the Year™ (NACTOY).

Americká rada pre energeticky efektívnu ekonomiku (ACEEE) uznala Toyotu Prius Plug-in Hybrid za najekologickejšie auto, ktoré porazilo vyše 1 200 modelov. Prius s plug-in hybridným pohonom má celkový výkon 223 k, efektívnu batériu s kapacitou 13,6 kWh umožňujúcu prejsť 71 – 86 km (kombinovaný dojazd) v čisto elektrickom režime, aerodynamickú siluetu, ktorá uľahčuje prúdenie vzduchu, a technológie, ktoré vám umožnia maximálne využiť možnosti moderného hybridu. To sa premieta do najnižšej úrovne emisií v histórii modelu – v kombinovanom cykle WLTP je to 11 g CO2/km, ako aj do nízkej priemernej spotreby paliva 0,5 l/100 km.

Na Slovensku je model Prius Plug-in Hybrid k dispozícii v troch stupňoch výbav, pričom už základná výbava je bohato vybavená nielen všetkými bezpečnostnými prvkami, ale aj prvkami, ktoré zákazníkom zvýšia komfort. Cena modelu začína na sume 41 990 €.

Značky: