Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

TP-Link predstavuje novú generáciu nástenného prístupového bodu EAP225 splňujúceho najnovší štandard 802.11ac wave 2.

Spoločnosť TP-Link, popredný svetový dodávateľ sieťových produktov, uvádza na slovenský trh novú generáciu dvojpásmového gigabitového stropného access pointu TP-EAP225, ktorý je vhodný pre inštaláciu do malých a stredných firiem, do hotelových priestorov, penziónov, reštaurácií, nemocníc či iných verejných priestorov ponúkajúcich pripojenie k internetu cez Wi-Fi.

Stropný prístupový bod EAP prináša riešenie pre plošné šírenie Wi-Fi signálu vo verejných priestoroch alebo vo firmách, kde je vyžadovaná jednoduchá a centralizovaná administrácia. Preto je súčasťou prístupového bodu EAP Controller Software, cez ktorý môžu správcovia jednoducho ovládať až stovky EAPov.

Nová verzia EAP225 AC 1350 umožňuje simultánne pripojenie rýchlosťou 450 Mbit/s na frekvencii 2,4 GHz a 867 Mbit/s na frekvencii 5 GHz, teda celkovú priepustnosť až 1317 Mbit/s.

Novinkou je podpora štandardu 802.11ac wave 2, konkrétne je nová verzia vybavená technológiou 2×2 MU-MIMO, vďaka ktorej dokáže v reálnom čase komunikovať s desiatkami klientov súčasne.

Pre zaistenie stabilného bezdrôtového pripojenia je access point vybavený funkciou Band Steering, ktorý automaticky presúva dvojpásmové zariadenia do širšieho pásma 5 GHz pre rýchlejšie pripojenie. Keďže sa často pripojujú používatelia s mobilnými telefónmi a ich poloha sa v priestore a čase mení, tzv. Beamforming sústreďuje signál tam, kde je najviac potrebný, a poskytuje tak rýchle a stabilné Wi-Fi pripojenie pre všetky zariadenia.

K existujúcej podpore napájania pomocou aktívneho PoE 802.3af (48 V) po novom pribudla aj možnosť napájať prístupový bod skrz pasívny PoE (24 V). Spoločne s možnosťou napájania cez PoE injektor, ktorý je súčasťou balenia, tak ponúka jednoduchú implementáciu aj do už existujúcej siete.

EAP Controler Software
Lokálne inštalovaný software (prípadne nasadený formou privátneho cloudu) umožňuje monitorovať a spravovať až stovky EAPov nezávisle na ich lokalite. Prostredníctvom neho je možné konfigurovať a automaticky synchronizovať jednotné nastavenia bezdrôtového pripojenia pre všetky jednotky EAP v sieti. K zaisteniu stability a efektivity prevádzky siete slúži riadené obmedzovanie rýchlosti pripojenia a rozloženie záťaže medzi jednotlivé EAPy. V rámci softvéru je možné tiež nastaviť a prispôsobiť autentizáciu hosťujúcich klientov pomocou kaptívneho portálu. Významnou výhodou EAP Controler Softwaru je navyše jeho úplne bezplatné použitie, teda bez licenčných poplatkov alebo ďalších nákladov.

Bezplatná alebo platená Wi-Fi?
Hotely či penzióny ocenia možnosť tlačiť prístupové poukazy s definovanou dĺžkou platnosti (napríklad na dobu pobytu). Samotný proces vystavovania poukazov je jednoduchý a nenáročný na obsluhu. Zabráni sa tak „nezvaným hosťom“ v sieti, ktorí cez verejne známe heslo vyťažujú kapacitu internetového pripojenia.

Vďaka poukazu sa klient pomocou kódu prv prihlási cez nastaviteľnú úvodnú stránku a následne je danému zariadeniu umožnený prístup k internetu. Poukazy je možné používať aj ako platenú službu, a to ako pre samotný prístup k internetu, tak je možné klientovi ponúknuť na určitú dobu napríklad vyššiu rýchlosť pripojenia.

Kľúčové vlastnosti EAP225:

  • Simultánne pripojenie 450 Mbit/s na frekvencii 2.4 GHz a 867 Mbit/s na frekvencii 5 GHz, celková rýchlosť až 1317 Mbit/s
  • EAP Controller Software umožňuje správcom jednoducho ovládať stovky EAPov
  • Kompatibilný so štandardom 802.3af, aktívny a po novom aj pasívny PoE
  • Kaptívny portál poskytuje pohodlnú metódu pre autorizáciu hosťov a rieši GDPR
  • Band Steering automaticky presúva dvojpásmové zariadenia do širšieho pásma 5GHz pre rýchlejšie pripojenia
  • MU-MIMO umožňuje prístupovým bodom jednoduchý prenos dát s viacerými zariadeniami
  • Beamforming sústreďuje signál tam, kde ho najviac potrebujete a poskytuje tak rýchlu a stabilnú Wi-Fi
  • Možnosť nastavenia automatického reštartu prístupových bodov a zapnutia/vypnutia Wi-Fi vo vopred určenom čase
Značky: