Rok 2020 je úplne iný ako ostatné. Ľudia zmenili svoje návyky a robia veci inak. Viac zostávajú doma a z toho vyplýva aj záujem o nové televízory. V tomto vydaní TOUCHIT prinášame veľký článok o displejoch a nadväzujeme naň konkrétnym testom produktov.

V tomto článku tak predstavíme modely od firiem Panasonic, Samsung, Sony a TCL, ktoré dobre charakterizujú súčasný trh. Všetky sú dostupné na Slovensku a ide o novinky. Máme veľkosti displejov 55 a 65 palcov, čo sú najpredávanejšie varianty na našom trhu.

Pre vyznávačov originálu

Tento televízor sme si doslova zamilovali. HZ1500 od Panasonicu je typický model, ktorý si kúpi človek oceňujúci vernosť obrazu, tentokrát aj so zabudovaným subwooferom. Na test sme mali jeho 55-palcovú verziu.

Základom HZ1500 sú panel Master HDR OLED a procesor HCX PRO a boli vyvinuté práve na to, aby televízor verne zobrazoval hollywoodske filmy. Špeciálny režim Filmmaker je tak určený na to, aby sa u vás film prehral bez akýchkoľvek umelých vylepšovaní a presne tak, ako to jeho režisér zamýšľal. Tento režim bol vytvorený v úzkej spolupráci s najlepšími svetovými režisérmi.

Panasonic HZ1500 je zástupcom OLED televízorov

Panasonic HZ1500 je zástupcom OLED televízorov, Zdroj: Panasonic

Výborný obraz

U streamovaného obsahu a filmov na Blu-ray nosičoch si v tomto prípade vychutnáte plnú podporu HDR10+ a tiež Dolby Vision. Práve pri norme Dolby Vision IQ sa využíva snímač vonkajšieho osvetlenia na to, aby bol obraz zobrazený dobre pri rôznych úrovniach osvetlenia. To sme si vyskúšali a naozaj Dolby Vision IQ odstraňuje efekt, keď máte síce film zobrazený verne, ale obraz je napr. za šera výrazne tmavý a nevidíte v ňom dobre všetky detaily. HZ1500 sa tak prispôsobí vyššej úrovni okolitého svetla a obraz zobrazí dobre.

Filmmaker Mode s technológiou Intelligent Sensing podporuje obsah vo formátoch HDR10 +, HDR10, HLG a SDR. HZ1500 používa operačný systém Home Screen 5.0 s efektnými ikonami a miniatúrami odporúčaných titulov.

Zvuk smerom hore

Špecialitou tohto televízora sú reproduktory. Je to vlastne celá sústava reproduktorov, ktorá vytvorí 360° efekt zvuku. Počujete ho kvalitne v celej miestnosti. Reproduktory sú na televízore jasne viditeľné v jeho zadnej časti. Predtým, ako ho začnete používať, odpovedáte na otázky, kde konkrétne je televízor vo vašej obývačke umiestnený – pri stene, ako ďaleko je stropu a pod. Niektoré zo zabudovaných reproduktorov totiž smerujú do stropu. Celkový zvukový výkon priamo z televízora je až 80 W.

Vytvorený zvuk je naozaj veľmi dobrý, je tu aj podpora pre Dolby Atmos. Plnohodnotnému subwooferu sa síce tento zvuk úplne nevyrovná, ale je to zatiaľ najvyššia kvalita zvuku zo samotného televízora, aký sme v našej redakcii testovali.

My sme televízor Panasonic HZ1500 testovali pri bežnom televíznom vysielaní slovenských a českých televízií, pripojili sme ho na Netflix a tiež YouTube. Najlepší zážitok dosiahnete práve pri Netflixe, kde čierna je naozaj veľmi dobre zobrazená a rovnako si tento televízor výborne poradí s dynamickým pohybom. Špeciálne upozorňujeme na zvuk, je to skutočný priestorový zážitok.

Tento televízor existuje v 55- a 65-palcovom vyhotovení a cena sama hovorí o tom, že ide o superkvalitný výrobok.

Cena: 2299 € (testovaná 55-palcová verzia)

Zapožičal: Panasonic

Dizajnom Panasonic HZ1500 zapadá do modernej obývačky

Dizajnom Panasonic HZ1500 zapadá do modernej obývačky, Zdroj: Panasonic

Samsung Q95T

Televízor Samsung Q95T existuje v uhlopriečkach od 55 po 85 palcov, na test sme mali najmenšiu verziu. Obraz je v rozlíšení 4K a použité je priame zadné podsvietenie. Kontrast je v tomto prípade výborný, zároveň je to model Quantum HDR 2000 s vysokou svietivosťou. Voči OLED má QLED bohatšie farby, na druhej strane čiernu zobrazuje OLED stále lepšie v porovnaní s QLED. Rozdiely sú však malé a vidíte ich hlavne vtedy, ak máte možnosť postaviť dva rôzne televízory vedľa seba.

Diaľkové ovládanie je jednoduché a Samsung to urobil tak, že sa snaží pomocou jedného ovládača ovládať všetko, čo je pripojené k televízoru. Napr. je možné takto ovládať aj prijímač pre satelitnú televíziu Magio TV, rovnako ako DVD prehrávače od rôznych firiem.

Samsung Q95T s QLED technológiou a vysokou kvalitou obrazu

Samsung Q95T s QLED technológiou a vysokou kvalitou obrazu, Zdroj: Samsung

Konektivita

Televízor Q95T používa samostatnú skrinku – One Connect box. Je to spôsob, ako oddeliť spleť káblov, adaptérov a USB kľúčov od televízora. Od samotného One Connect boxu vedie len tenký kábel, ktorým sa k televízoru dostáva aj napájanie a tento kábel je dlhý okolo 3 metrov. One Connect box musíte niekam schovať, inak pôsobí rušivo.

Kvalita obrazu

Q95T vás pri sledovaní obrazu zaujme kombináciou vysokého jasu, bohatých farieb a tiež zvukom. Napr. zvuk sleduje pohyb objektov v scéne a podľa toho sa prispôsobuje jeho prejav, aby ste scénu viac precítili. Túto technológiu nazýva Samsung OTS (Object Tracking Sound).

Model Q95 patrí z hľadiska kvality obrazu k úplne najlepším televízorom v roku 2020. Displej má na sebe antireflexnú vrstvu. Priame zadné podsvietenie znamená, že displej televízora je rozdelený na zóny s presným ovládaním podsvietenia. Nižšie rady QLED od Samsungu toto priame podsvietenie nemajú a je to vidieť.

Q95 používa aj systém adaptívneho prispôsobenia sa okolitému osvetleniu. Znamená to, že inak sa zobrazujú scény cez deň a inak v noci. Ako sme zistili, táto funkcia je veľmi výhodná za šera, kedy sa mení osvetlenie a obraz sa naozaj dobre prispôsobí osvetleniu. Za úplne jasného dňa však televízor zobrazí niektoré svetlé časti obrazu tak, že už v ňom nevidíte jemné detaily.

Q95T podporuje normu HDR 10+, nie však Dolby Vision. HDR10+ rovnako ako Dolby Vision sú normy, ktoré pomáhajú televízoru zobraziť každú scénu čo najlepšie tým, že nesú detailnejšiu informáciu o tom, ako má scéna vyzerať – tzv. metadáta. Problém je v tom, že Dolby Vision používajú filmové spoločnosti častejšie ako HDR10+.

Samsung Q95T s podstavcom pôsobí, ako keby sa vznášal nad stolom

Samsung Q95T s podstavcom pôsobí, ako keby sa vznášal nad stolom, Zdroj: Samsung

Zvuk

Q95T prehrá hudbu výborne. Jeho reproduktory sú v spodnej a tiež v zadnej časti. Procesor Quantum 4K optimalizuje nielen kvalitu obrazu, ale postará sa aj o priestorový zvuk. Naozaj počujete, ako sa pohybujú osoby v obraze. Q95T podporuje aj systém Q-Sympfony, kedy sa využívajú jednak zabudované reproduktory z televízora, ale aj reproduktory z doplnkového soundbaru od firmy Samsung.

Celkový výkon zabudovaného zvukového systému je 60 W, súčasťou je aj basový reproduktor. Q95T podporuje aj automatické zosilnenie hlasu, čo oceníte, ak sa v miestnosti, kde sledujete televízor začne napr. vysávať. Úroveň hlasitosti sa vtedy automaticky zvýši.

Aj pre hráčov

Tento televízor má aj špeciálny herný režim, kedy sa zobrazenie obrazu prepne do stavu, pri ktorom je oneskorenie len 10 ms. To je pri niektorých typoch hier rozhodujúce a tu sa neberie ohľad na najvyššiu kvalitu obrazu. Herný režim sa dá prepnúť aj na oneskorenie 24 ms s tým, že kvalita obrazu v tomto režime sa zvýši. Q95T pritom podporuje technológiu AMD FreeSync, čo znižuje trhanie a oneskorenie obrazu.

Samsung QE55Q95T je špičkový televízor s výborným obrazom a zvukom a vysokou cenou, ale naplno využíva všetky možnosti internetového pripojenia.

Cena: 2199 €

Zapožičal: Samsung

Smartfón ako televízor

Televízor The Sero od Samsungu je úplne niečo iné. Je to lifestylový televízor a jeho základnou charakteristikou je otočná obrazovka. Pri nej môžete zmeniť horizontálnu polohu displeja na vertikálnu. Tento televízor nepotrebuje osobitný stojan, pri montáži sa prichytáva len oporná noha. K dispozícii sú za doplatok aj kolieska.

Testovali sme model s označením Samsung QE43LS05T, ten má uhlopriečku 43 palcov (109 cm). Tým, že tento televízor umožňuje prevádzku vo vertikálnom režime, je určený hlavne pre mladšiu generáciu. Ideálny je pre tých, ktorí sú neustále na Facebooku, Instagrame či TikToku. Práve preto je možné jednoducho spojiť televízor s mobilným telefónom a zrkadliť obraz z telefónu na ňom. Rovnako je možné spojenie s tabletom alebo s počítačom. Na rozdiel od bežných televízorov v prípade The Sero tak nebudete mať pri zobrazení vertikálneho obsahu po stranách široké čierne pruhy, ale plocha displeja sa využije na maximum.

V tradičnej horizontálnej podobe je ho možné použiť na bežné sledovanie filmov alebo seriálov. Niektoré streamovacie služby v režime na výšku nefungujú a televízor vás na to upozorní. To je príklad Netflixu. The Sero ponúka aj herný režim s podporou Auto Game Mode (ALLM) a Game Motion Plus. Podpora Dolby Vision chýba.

The Sero je v prvom rade televízor, ale dá sa zmeniť na smartfón

The Sero je v prvom rade televízor, ale dá sa zmeniť na smartfón, Zdroj: Samsung

Kvalita obrazu a nové inteligentné funkcie

The Sero je televízor typu QLED, jeho rozlíšenie je 4K UHD a vyniká predovšetkým 100 % objemom farieb. Zaujímavá je funkcia Easy Tap, keď stačí len mierne poklepanie mobilom na ráme televízora a displej smartfónu sa začne zrkadliť na veľkej obrazovke televízora. Niečo podobné má Samsung aj na prehrávanie hudby zo smartfónu na (Samsung) soundbare. Pomocou funkcie SmartThings môžete napr. začať sledovať film na smartfóne a po príchode domov plynulo pokračovať na jeho sledovaní na televízore.

Novinkou je aj rozšírený systém Ambient+. Pôvodne bol tento systém zameraný len na využitie displeja televízora v dobe, keď sa nesleduje televízne vysielanie alebo sociálne siete na relax. Takto je možné napr. zobraziť umelecký obraz alebo pridať informáciu o čase alebo predpovedi počasia. Teraz je tento systém rozšírený tak, že danú scénu a informácie zobrazuje podľa aktuálnej doby počas dňa. Pri Ambient+ tak obraz vyzerá inak ráno, na obed a popoludní. Využiť môžete aj podporu pre Apple AirPlay 2 na prehrávanie obsahu zo zariadenia s operačným systémom iOS.

Konštrukcia

Súčasťou Samsung Sero je podstavec, v ktorom je umiestnený otáčací motor pre displej, ďalej je tu audiosystém s výkonom 60 W. Medzi reproduktormi je aj veľký basový a dobre ho počuť. Pri prenášaní televízora v rukách zistíte, že táto časť je naozaj ťažká a ak chcete premiestňovať tento televízor často, ideálne sú na to doplnkové kolieska. Inak sú na prenášanie potrební dvaja ľudia, hoci má televízor uhlopriečku len 43 palcov.

Ak chcete otočiť displej televízora, ide to najjednoduchšie pomocou diaľkového ovládača. Na jeho tele je teraz o jedno tlačidlo viac práve na toto otočenie. Ak si však prepojíte televízor a smartfón, dostanete možnosť realizovať toto otočenie pomocou smartfónu. A poloha displeja televízora potom nasleduje to, ako manipulujete so smartfónom. Ak ho držíte na šírku, v rovnakej polohe je aj displej televízora. Ak smartfón otočíte zvisle, rovnako bude orientovaný aj displej televízora.

Mimochodom, z obalu pre tento televízor sa dá vytvoriť polička alebo domček pre domácich miláčikov. Nemusíte ho tak vyhadzovať.

The Sero je zo strany Samsungu pokus ako osloviť s produktom ako je televízor mladú generáciu. V podstate je to smartfón so 43-palcovým displejom, z ktorého sa síce dá aj telefonovať a po dokúpení koliesok aj pohodlnejšie premiestňovať, ale primárne je to statický produkt. Oproti iným televízorom je jeho zaujímavosťou práve vertikálna poloha.

Cena: 1599 €

Zapožičal: Samsung

The Sero je jednoducho televízor úplne iného typu

The Sero je jednoducho televízor úplne iného typu, Zdroj: Samsung

Výhodný pomer cena/kvalita

Sony KD-65XH9005 je televízor zameraný na kvalitu obrazu. Je to 4K LCD televízor s priamym zadným podsvietením (Full Array LED) s lokálnym ovládaním stmievania, čo znamená výborný kontrast. Určite to nie je najtenší televízor na trhu, ale je zameraný na kvalitu obrazu za zaujímavú cenu. Pritom je to televízor s veľkou, až 65-palcovou obrazovkou (164 cm).

Kalibrácia presne na Netflix

Displej Triluminos má presné mapovanie farieb a je presne kalibrovaný na zobrazenie verných farieb pre službu Netflix. Na rozdiel od televízorov Samsung podporuje aj službu Dolby Vision. Vylepšenie dynamického rozsahu zaisťuje technológia X-tended Dynamic Range a Object-based HDR remaster.

Znamená to analýzu každej scény a matematické vylepšenie podania obrazu s prepočtom na rozlíšenie 4K. Tiež podporuje aj normy HDR 10 a HLG a kontrast vylepšuje 4K X-Reality PRO. Priame zadné podsvietenie znamená, že zóny LED diód sa rozsvecujú a stlmujú nezávisle na sebe, čo prináša realistický obraz vrátane detailov v tieňoch. To je inak najväčší nedostatok v prípade podsvietenia displeja z okrajov, ako to majú nižšie modely televízorov.

Zvuk

O kvalitný zvuk sa starajú dva širokopásmové a dva výškové reproduktory. Celkový zvukový výkon je 2 × 10 W s podporou Dolby Atmos. Stojan je jednoduchý hliníkový, samotné diaľkové ovládanie má špeciálne vyhradené tlačidlá na Netflix a Google Play. Súčasťou výbavy je aj satelitný tuner vrátane šachty na dekódovaciu kartu.

Na Android sa dá spoľahnúť

Televízor je založený na operačnom systéme Android, čo znamená množstvo aplikácií, ktoré si môžete do televízora nainštalovať. Kapacita pamäte je 16 GB. Samozrejmosťou je podpora Wi-Fi pripojenia na internet, môžete ale využiť aj Ethernet. Televízor tiež umožňuje hlasové ovládanie, nie však v slovenčine.

Cena: 1585 €

Zapožičal: Sony

Čierny kôň medzi televízormi

Televízor TCL 65C815 bol v rámci asociácie EISA ocenený ako najlepšia kúpa. Je pravdou, že za predajnú cenu dostanete vzhľadom na konkurenciu naozaj veľa muziky a obrazu. Kombinuje ultratenký dizajn s rozlíšením 4K HDR Premium a technológiou obrazu Quantum Dot. Vo výsledku tak poskytuje realistický obraz s ostrým zobrazením a perfektným zvukom. Navyše je mimoriadne elegantný.

Tento televízor podporuje súčasne Dolby Vision aj 4K HDR10+, rovnako ako Dolby Atmos a výsledkom je výborný obraz aj sýty zvuk pri filmoch, kde máte odpovedajúcu podporu. Navyše obnovovacia frekvencia displeja je v tomto prípade 100 Hz. Je tu aj vlastný systém umelej inteligencie TCL AI-IN, ktorý optimalizuje obraz aj zvuk.

Televízor je vo všeobecnosti postavený na operačnom systéme Android 9.0 a využiť tak môžete aj integrované služby Google Home, Assistant, hlasové ovládanie ako aj funkcie T-cast a Chromcast. Samozrejmosťou sú tak aplikácie pre Netflix, YouTube a pod. Televízor je kompatibilný so službou Alexa.

QLED technológia obrazu a zabudovaný subwoofer sú charakteristikami TCL 65815

QLED technológia obrazu a zabudovaný subwoofer sú charakteristikami TCL 65815, Zdroj: TCL

Zabudovaný subwoofer

V tomto prípade je použitý aj systém zabudovaného subwooferu od spoločnosti ONKYO, a to vo formáte 2.1. Ten používa reproduktory s predným vyžarovaním a vlastný basový reproduktor na zadnej strane televízora. Znie to naozaj veľmi dobre.

Aj pre hráčov

TCL 65815 bol navrhnutý aj pre ľudí, ktorí ho budú používať na hry a dosahuje nízke hodnoty oneskorenia 10 ms, teda sa môžu spoľahnúť na rýchlu odozvu.

Konektivita a stojan

Na pripojenie sú k dispozícii tri porty HDMI a dva porty USB 2.0, samozrejmosťou je digitálny terestriálny a satelitný tuner s priestorom pre kartu CI+. Model C81 prináša diaľkové ovládanie s možnosťou ovládania hlasom alebo klávesové skratky na prístup k hlavným aplikáciám.

C81 má centrálny trojbodový systém stojana na postavenie televízora a televízor tak dobre vyzerá v modernej obývačke.

Celkovo ide o televízor, ktorý presne vystihuje súčasné dravé čínske značky. Poskytuje výbornú kvalitu obrazu a zvuku, vhodnú veľkosť displeja, dobre vyzerá a je cenovo výhodný.

Cena: 1199 €

Zapožičal: TCL

Do modernej obývačky C815 pekne zapadne

Do modernej obývačky C815 pekne zapadne, Zdroj: TCL

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.