A spôsobilo by veľký rozruch.

Portál Politico prišiel so správou, podľa ktorej Trumpova administratíva zvažuje zákaz end-to-end šifrovania. Túto formu zabezpečenia internetovej komunikácie využívajú služby iMessage a FaceTime od Applu či WhatsApp alebo Signal.

Trumpova administratíva mala na danú tému rokovať s americkou bezpečnostnou radou. End-to-end šifrovanie totiž komplikuje bezpečnostným zložkám vyšetrovanie a riešením môže byť legislatíva, ktorá by túto formu šifrovania zakázala.

Rokovanie skončilo podľa portálu Politico bez uzavretia dohody. Ministerstvo spravodlivosti USA a FBI tvrdia, že chytanie kriminálnikov a teroristov predstavuje najväčšiu prioritu a to aj napriek tomu, že zákaz šifrovania predstavuje bezpečnostné riziko.

Ministerstvo obchodu s tým nesúhlasí a poukazuje na ekonomické, bezpečnostné a diplomatické dopady tohto rozhodnutia. Rozdielne pohľady má aj Oddelenie vnútornej bezpečnosti, ktoré síce zdôrazňuje dôležitosť šifrovania citlivých dát, avšak na druhej strane priznáva, že šifrovanie im výrazne sťažuje vyšetrovanie.

S podobným návrhom prišla nedávno aj britská tajná služba. Tá nechcela zrušiť end-to-end šifrovanie, avšak žiadala od technologických spoločností, aby pridali bezpečnostné zložky ako neviditeľného účastníka všetkých komunikácií. Apple a ďalšie firmy s týmto návrhom nesúhlasili.

Zdroj: Politico 

Prečítajte si aj:

Apple, Intel, Microsoft a ďalší reagujú na obchodnú vojnu medzi USA a Čínou: Dopad na biznis bude katastrofálny

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit