Nemusíte byť žiadni experti na to, aby ste vedeli, že čím zodpovednejšie sa budeme správať k našej planéte, tým lepšie sa nám tu bude žiť – aj nasledujúcim generáciám.

Základy ekologického správania ovláda asi každý (separovanie, menej plastov, produkovať menej emiisí…), no nie vždy je ľahké takéto nastavenie dlhodobo udržiavať. S týmto by vám mohla pomôcť slovenská aplikácia EcoHero, s ktorou budete mať prehľad o vašich eko-aktivitách, dodá vám motiváciu a v neposlednom rade sa môžete inšpirovať od iných používateľov. Táto aplikácia zaujala aj Apple AppStore tím, ktorí ju vybral do sekcie „App of the day“, čo je celkom úspech. Do tohto rebríčka sa nedostanú všetky aplikácie, iba tie najkreatívnejšie a najzaujímavejšie.

EcoHero

EcoHero

EcoHero je aplikácia z oblasti udržateľnosti a ekológie, ktorá bola spustená vo Februári 2020 a je preložená do 6 jazykov s používateľmi v 95 krajinách sveta. V EcoHero si používateľ zaznamenáva svoje ekologické aktivity (použitie verejnej dopravy, obmedzenie konzumácie mäsa, znižovanie spotreby plastov, používanie lokálnych produktov atď..) a aplikácia užívateľovi vyhodnotí, aký veľký dopad resp. ekologický prínos (ušetrená voda a pôda, redukcia oxidu uhličitého a spotreby plastov) jeho aktivity majú. Údaje vychádzajú z celosvetových štúdií a poskytujú obraz o vplyve jednotlivých trackovaných činností na životné prostredie.

EcoHero vám prakticky ukáže, nakoľko je dôležité mierne upraviť svoj každodenný život a aký vplyv môžu tieto zmeny mať. Kto by napríklad tušil, že na trase s dĺžkou 5 km sa pri využití bicykla namiesto auta vyprodukuje o 1 kg CO₂ menej? Alebo, že pri každej porcii bio kuraťa sa v porovnaní s masovo chovanými kurčatami ušetrí viac ako 542 litrov vody (čo stačí na to, aby sa bežná vaňa naplnila 6,5 krát).

EcoHero

EcoHero

Či už sa rozhodnete pristupovať zodpovednejšie k týždenným nákupom alebo si vyberiete ekologickejší spôsob dopravy, s aplikáciou EcoHero si môžete svoje činnosti zaznamenávať a táto aplikácia vám dosiahnuté zmeny jednoducho graficky znázorní. Ak si napríklad zvyknete využívať na kávu so sebou vlastnú šálku na opakované použitie, zobrazí sa zníženie plastového odpadu.

Ide o komunitnú aplikáciu, čiže sa v nej môžete zoznámiť s ľuďmi z celého sveta, ktorých cieľom je tiež prispieť k zdravšej planéte. Nechajte sa inšpirovať ostatnými, získaj tipy pre udržateľnejší život a nadobudnite motiváciu zachovať si ekologický pohľad na vec.

EcoHero

EcoHero

Aplikácia EcoHero je momentálne dostupná pre zariadenia s iOS, verzia pre Android je v príprave (spustená by mala byť tento rok).

Zdroj: EcoHero/AppStore

Prečítajte si aj:

Urobte si radosť s elektrickým skútrom či motorkou. Pozrite si ceny a dojazdy

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE