Twitter pod Muskovým vedením je jeden veľký chaos, ktorý sa môže skončiť neslávne.

Generálny riaditeľ a majiteľ sociálnej siete Twitter Elon Musk v skupinovom telefonáte so zamestnancami tejto platformy varoval, že nie je vylúčený jej bankrot. Ešte predtým v hromadnej e-mailovej správe upozornil, že spoločnosť nemusí prežiť nadchádzajúcu hospodársku krízu v prípade, ak sa jej klesajúce príjmy z reklamy nepodarí kompenzovať vyššími zárobkami z predplatného. Informovala o tom agentúra Reuters.

Twitter pod taktovkou nového šéfa, ktorý sociálnu sieť kúpil za 44 miliárd dolárov, je v čoraz väčšom rozvrate. Reuters uvádza, že k nemu prispel aj odchod kľúčových vedúcich pracovníkov, medzi ktorými bol napríklad Yoel Roth. Ten dohliadal na boj proti nenávistným prejavom, dezinformáciám a spamu.

Twitter je aktuálne aj pod drobnohľadom americkej Federálnej obchodnej komisie, keďže sieť opustili i vedúci pracovníci pre ochranu osobných údajov. Komisia sa obáva, že je to potenciálne riziko, ktoré môže viesť k porušeniu regulačných príkazov a Twitter už v tejto súvislosti varovala.

Musk po prevzatí spoločnosti dňa 27. októbra 2022 zrealizoval urobil viacero rozhodnutí, ktoré mnohí komentátori označili ako chybné, nesprávne či minimálne kontroverzné. Napríklad za overený profil na sociálnej sieti chcel vyžadovať predplatné 20 dolárov, neskôr ho znížil na osem.

Urobil tiež radikálny rez, keď prepustil zhruba polovicu zo 7500 zamestnancov a ostatným zrušil prácu z domu. Neskôr zistil, že prepustení boli a pracovníci, ktorých sieť potrebovala a preto ich volal nazad. Chaos okolo siete vyústil tiež do odchodu niektorých reklamných partnerov z Twitteru, čo ešte viac podkopáva jeho krehkú stabilitu.

Ukazuje sa, že riadiť sociálnu sieť, ktorá je založená na mnohovrstevnej a zložitej ľudskej komunikácii je omnoho ťažšie, než vytvoriť inovatívny vesmírny program.

Zdroje: Reuters.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.