Nový kráľ na poli blokovačov internetových skriptov a reklám.

uBlock Origin doplnok pre Firefox predbehol Adblock Plus, ktorý sa dá považovať za najznámejší nástroj na blokovanie reklám ale aj vašej identifikácie v internetovom svete. Sám autor ho označuje ako efektívny nástroj z pohľadu systémových požiadaviek. Nemal by tak byť príliš náročný na CPU a RAM. Tejto téme sa venoval aj web ghacks.net.

Štatistiky, o ktorých hovoríme v tomto článku, sú viazané na ekosystém doplnkov pre Firefox. uBlock je dostupný aj vo forme doplnkov prehliadačov Chromium. Doplnok Adblocker Plus je takisto dostupný pre Firefox aj Chromium. Oba doplnky prekonali hranicu 5 miliónov používateľov, no len uBlock Origin presiahol aj hranicu 5,5 mil. V zásade nie je debata o tom, ktorý z nich je lepší, ale na ktorý ste si zvykli. Používatelia Adblockera nech pri ňom zostanú, svoju funkciu si zastáva dobre aj naďalej.

Zaujímavým rozdielom je funkcia CNAME tracking, ktorá je dostupná len vo verzii doplnku pre Firefox. Na prehliadači Chrome nie je dostupná a je možné, že ide o záležitosť naviazanú na prehliadač. Možno pribudne v budúcnosti. Niektoré funkcie ako napríklad blokovanie WebRTC máte možnosť používať v prehliadači Chrome. Nepotrebujete na to uBlock. Celkovo ale nejde len o obyčajné blokovanie aktívnych skriptov.

Skripty vo výsledku znamenajú zobrazené reklamy a ako už viete, zároveň aj vašu identifikáciu. Internetové stránky zarábajú na zobrazovaní reklamy a je to v poriadku. Problémom je, že reklamy je na webe neskutočné množstvo a výrazne znižuje kvalitu prezerania obsahu. Podieľa sa na vyššom zaťažení počítača, no najmä množstvo je zásadný problém. Sú stránky, na ktorých doplnky tohto typu zablokujú viac ako 30 prvkov, či už priamo reklám alebo pomocných skriptov na vaše sledovanie.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.