Opäť sa raz môžeme presvedčiť o sile umelej inteligencie.

Skladateľ Franz Schubert začal písať Symfóniu č. 8 už počas roka 1822, ale ostala nedokončená. Spoločnosť Huawei sa rozhodla, že po 197 rokoch čakania, nastala teraz tá správna chvíľa, aby sa umelá inteligencia zo smartfónu Mate 20 Pro, využila na dokončenie posledných dvoch častí symfónie.

Duálna NPU smartfónu bola použitá na analýzu dvoch existujúcich častí symfónie s cieľom vytvoriť melódie pre posledné dve. Túto získanú melódiu použil oceňovaný skladateľ Lucas Cantor, aby dokončil aranžmány pre skompletizovanie hudobného diela.

Celá symfónia sa predstaví už 4. februára v Cadogan Hall v Londýne. Ako malá ochutnávka kreatívnej atmosféry, aspoň nateraz, môže poslúžiť 30 sekundové video nižšie. 

Lucas Cantor sa k procesu tvorby vyjadril: „Mojou úlohou bolo vykresliť dobré myšlienky AI a vyplniť medzery, aby sa zabezpečilo, že konečný výstup bude možné zahrať symfonickým orchestrom. Výsledok tejto spolupráce s AI dokazuje, že technológia ponúka neuveriteľné možnosti a významný a pozitívny vplyv, ktorý môže byť obohatením aj na modernú kultúru.“

Na okamih predstavenia dokončenej symfónie, sa určite tešia nielen fanúšikovia Schuberta. Bude vzrušujúce sledovať a hlavne počúvať, že sa po takmer 2 storočiach, toto dielo dočká dôstojného konca.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Vypočujte si, ako znie polárna žiara: Hudbu vytvorila umelá inteligencia, zahral ju viedenský orchester

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.