Ide o prvý projekt svojho druhu.

Svetlo sa dá nielen vidieť, ale aj počuť. To je základná myšlienka koncertu Sound of Light, ktorý transformoval severskú polárnu žiaru do hudobnej podoby. Hudbu vytvorili odborníci z oblasti umenia a technológie pomocou špeciálne upraveného systému s umelou inteligenciou spoločnosti Huawei.

Projekt trval niekoľko mesiacov, počas ktorých bolo potrebné naučiť stroj, ako transformovať zábery polárnej žiary do hudobných prvkov. Tie následne poslúžili ako základ pre vytvorenie symfónie. Projektu sa zúčastnilo viacero známych osobností, ako je profesionálny “lovec polárnej žiary” Kjetil Skogli, skladateľ Mark Sayfritz či dirigent James Shearman.

Umelá inteligencia, ktorá je súčasťou procesora Kirin 980 a nájdete ju v smartfóne Huawei Mate 20 Pro, umožnila rozoznať a analyzovať vlastnosti svetla, vďaka čomu dokázala transformovať zábery polárnej žiary do jednotlivých hudobných elementov. Pozrite a vypočujte si výsledok, samotný koncert začína v čase 29:40.

Pozrite si koncert Sound of Light. Začína v čase 29:40

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Classical AI: Umelá inteligencia otvára nové obzory nielen v umení

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit