Na tlačovej konferencii spoločnosti Lenovo sa hovorilo aj o nových procesoroch s podporou umelej inteligencie (Artifical Intelligence – AI). Tie sa využívajú v moderných notebookoch a počítačoch. My sme sa o tejto téme rozprávali s Michalom Pikusom zo spoločnosti Lenovo.

Čo môžeme očakávať od umelej inteligencie v prípade takých zariadení ako sú notebooky?

Dnes umelú inteligenciu spomína prakticky každý, ale treba si uvedomiť, že AI je už medzi nami dlhšiu dobu. Práve minulý rok sa táto téma spopularizovala cez ChatGPT. Umelá inteligencia je však s nami už dlhšie, pričom sa využíva na parkovanie áut, vylepšenie fotografií, zefektívnenie procesov, účinnejšie chladenie počítačov značky Lenovo a tiež predikciu možných problémov pri ich prevádzke či autonómne ovládanie semaforov. Zmena, ktorá teraz nastáva je v tom, že to už nebude iba predprogramované a užitočné iba na jeden konkrétny úkon, ale používateľ bude môcť umelú inteligenciu používať na to, čo zaujíma jeho a s využitím jeho vlastných dát.

Po novom sa bude dať s využitím týchto technológií umelej inteligencie napríklad naplánovať dovolenka alebo pomôcť s vytvorením nejakého textu. Môže sa to prejaviť pri vybavovaní reklamácie produktu, keď sa trebárs pokazí vysávač. Ako je to v živote bežné, po viac ako roku si už nepamätáme, kde sme ho vlastne kúpili. Umelá inteligencia napojená na lokálne dáta priamo v počítači začne analyzovať e-maily a vyhľadá informácie o tomto vysávači. Nájde konkrétneho predajcu, vytvorí reklamačný formulár s uvedeným sériovým číslom vysávača a odošle ho elektronicky. A to všetko aj v slovenčine.

Michal Pikus na tlačovej konferencii Lenovo v priestoroch nového showroomuZdroj: TOUCHIT
Michal Pikus na tlačovej konferencii Lenovo v priestoroch nového showroomu

To znie dobre, na to sa už teším. V čom sú však zariadenia Lenovo jedinečné pri využívaní umelej inteligencie?

Zariadenia značky Lenovo sú predovšetkým veľmi kvalitne zhotovené. Firma vždy integruje do svojich zariadení najnovšie technológie, vrátane najnovších procesorov, ktoré aktuálne priamo podporujú umelú inteligenciu. Lenovo však vyvíja aj vlastné aplikácie, ktoré využívajú AI. Tie pomáhajú pri tvorbe textov, obrázkov, spracovaní obrovského objemu dát a podobne.

Môžeme dôverovať tomu, že tieto údaje sa cez umelú inteligenciu nedostanú do nepovolaných rúk?

Robíme na to opatrenia, napríklad na úrovni Lenovo – disk s vašimi údajmi je zašifrovaný a ani pri oprave notebooku v servise by sme z neho nedokázali prečítať údaje. Pokiaľ zabudnete vaše heslo, nikto sa k nim nebude vedieť dostať.

Pokiaľ ide o cloudové spracovanie dát cez AI, je to na technológiách, ktoré stoja za nimi – GPT4, Gemini a podobne. Pri nasadení umelej inteligencie na lokálnych dátach, ktoré sú priamo v počítači, tieto dáta bez vášho dovolenia neopustia váš systém.

Ako sa ešte dá využiť umelá inteligencia pri komunikácii cez počítač?

Sú to predovšetkým dnes také populárne schôdzky na diaľku. Lenovo má na to unikátne zariadenia. Na nedávnej tlačovej konferencii sme ukazovali kameru, ktorá vás pri mítingu neustále „sleduje.“ Teda  jej pohľad sa zameriava a zaostruje na vás, aj keď sa pohybujete. Zároveň kamera zaistí podanie napríklad detailov tváre, vylepší váš hlas, ak je napríklad v pozadí počuť brechot psa či plač detí. Nemusí to znieť síce úplne prirodzene, ale je tomu veľmi dobre rozumieť.

Všimol som si, že sa pri on-line mítingoch často používa rozmazanie obrazu v pozadí napríklad kvôli utajeniu informácií za vami.

Áno, to sa často používalo aj v minulosti, ale toto rozmazanie vtedy čerpalo príliš veľa výpočtového výkonu a pri práci ste zistili, že máte napríklad spomalené e-maily. Teraz sa situácia mení a prichádzajú nové procesory. Ako prvý prišiel Qualcomm Snapdragon 8cx a neskôr AMD spustilo svoj rad Ryzen 7000 s podporou neurónových sietí. Aktuálne sú tu nové procesory Intel Ultra s kódovým menom Meteor lake. Hardvérovo sme tak pripravení na umelú inteligenciu. Tieto procesory majú vo výbave neurónové siete a tie sa dajú využiť aj na rôzne vizuálne efekty, vrátane spomenutého rozostrenia pozadia, vylepšenie slova a pod.

Ktoré najnovšie notebooky od Lenova dostanú umelú inteligenciu?

Začalo to v minulom roku pri aplikovaní spomenutých procesorov od AMD. Tie dostali mobilné pracovné stanice, prípadne najpoužívanejšia séria komerčných notebookov ThinkPad série T, konkrétne model 7840 U. Teraz spúšťame notebooky na báze procesora Intel. Konkrétne ThinkPad X1 Carbon, ThinkPad X1 2in1, čo je naša bývalá Yoga. Prípadne Z séria určená pre generáciu Z.

A  bude to pokračovať ďalej, budeme mať novšiu generáciu P série, pribudne aj L séria. V júni predstavíme nový model založený na procesore Snapdragon X Elite. Je to doteraz najvýkonnejší procesor pre operačný systém Windows a pritom je energeticky efektívny – na batériu vydrží notebook pracovať až 28 hodín.

Michal Pikus pri našom rozhovore v centrále LenovoZdroj: TOUCHIT
Michal Pikus pri našom rozhovore v centrále Lenovo

Ako je to so servisom zariadení so značkou Lenovo?

Celkom najnižšia úroveň servisu je jednoročný servis s tým, že si napríklad notebook/desktop prinesiete na miesto, kde ste ho kúpili. Následne sa oprava vybaví do 30 dní. Štandardne však ponúkame minimálne 2-ročný carry-in servis a ten je určený pre naše vstupné modely. Úplne najbežnejší servis pre naše zariadenia je 3-ročný servis on-site. Ak sa potom niečo pokazí, nahlásite to a servisný technik príde opraviť zariadenie na určené miesto. Máme pritom účinnú diagnostiku poruchy, keď používame zabudovaný viactónový reproduktor. Ten pípaním presnejšie oznamuje typ poruchy a tento zvuk sa dá preniesť aj cez telefón. Okrem typu poruchy sa takto dá preniesť aj typ modelu a sériové číslo produktu.

Najvyšší model servisnej ponuky funguje tak, že máte vyhradeného jedného špecialistu, ktorý vás sprevádza celým riešením problému od začiatku až po jeho koniec. Tieto prípady majú najvyššiu prioritu. V prípade modelu servisnej ponuky Premier Plus sa využíva pri servise aj umelá inteligencia. Vtedy sa možné poruchy priebežne predvídajú a diely sa vymieňajú ešte predtým, ako sa naozaj pokazia. Nastavenie počítača sa prispôsobuje tomu, čo sa naozaj na ňom vykonáva.

Na záver ešte pripomeňme, že Lenovo má exkluzívny showroom v predajni Datacompu v Bratislave a aj tu si môžete produkty tejto firmy pozrieť a vyskúšať naživo. Pripravení sú tu vyškolení špecialisti.

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.