Telefón HONOR 200 Pro obsahuje viacero funkcií zameraných na umelú inteligenciu.

Týka sa to vylepšenia fotografií, špeciálne v prípade HONOR je to vylepšenie portrétových fotografií. Nasleduje funkcia z oblasti umelej inteligencie, ktorá umožňuje dobre odstrániť z fotografie niektorý neželaný objekt. A tiež je tu umelá inteligencia určená na vylepšenie skupinovej fotografie.

Najviac sa ale umelá inteligencia využíva v prípade Magic Portal. To je funkcia, ktorá uľahčuje každodenné funkcie, ako je napr. navigácia na adresu, ktorú máte uvedenú v emaile alebo nakupovanie produktov, ktoré ste si napr. odfotili v teréne.

Portrétový režim

HONOR 200 Pro je telefón, ktorý bol pripravený v spolupráci s fotografickým štúdiom Harcourt. To prináša možnosť priamo pomocou tohto telefónu vytvoriť portrétovú fotografiu aj mimo štúdia a tieto fotografie vyzerajú naozaj veľmi dobre. Pritom existujú tri režimy realizácie portrétu s týmto špeciálnym filtrom.

Z hľadiska hardvéru je tu 50 Mpx hlavný portrétny fotoaparát so superdynamickým snímačom H9000, ktorý umožní zachytiť pôsobivé snímky s rovnováhou svetla a tieňa aj v náročných svetelných podmienkach. Pomocou pixelov s priemerom 2,4 μm môžete zachytiť zložité detaily na obrázkoch aj pri slabom osvetlení. Špecialitou telefónu HONOR 200 Pro je potom 50 Mpx portrétny teleobjektív.

HONOR AI Portrétny režim využíva zručnosti štúdia Harcourt a umožňuje vám ľahko zachytiť veľmi dobre vyzerajúce portréty.

Náš portrét vytvorený priamo v štúdiu Harcourt v Paríži s telefónom HONOR 200 PROZdroj: Touchit.sk
Náš portrét vytvorený priamo v štúdiu Harcourt v Paríži s telefónom HONOR 200 Pro

Na vytvorení portrétnych fotiek sa podieľalo viac ako 20 fotografických expertov zo štúdií Harcourt a HONOR. Tím analyzoval viac ako 1000 scén a milióny súborov údajov, aby zabezpečil, že klasický štýl typický pre štúdio Harcourt bude možné zachytiť na fotografiách zo smartfónov.

Odstránenie neželaného objektu

Funkcia AI Guma alebo AI Zmizík umožňuje efektívne odstrániť neželané či rušivé objekty, môžu to byť napr. ľudia či rôzne predmety. Zmizík ich naozaj z fotografie vymaže.

AI Guma nie je len jednoduché mazanie, ale používa inteligentný algoritmus na analýzu okolia mazaného objektu. Náhrada vo fotografii tak bude vychádzať z okolia tohto objektu. Vo väčšine prípadov si potom vymazanie objektu vo výslednej fotografii ani nevšimnete. Závisí to od tohto, aké je okolie, ale vo väčšine prípadov sú výsledky výborné.

Celá funkcia sa odohráva s presunom obrázka do cloudu s následným spracovaním. Na jej využitie tak potrebujete internet. Funkciu nájdete v galérii obrázkov, keď si otvoríte položku Upraviť. Ak máme najnovšiu verziu operačného systému Magic OS 8, potom je medzi dostupnými funkciami aj AI guma. V rámci nej máte možnosť inteligentného výberu objektu, ktorý chcete odstrániť, alebo to môže byť manuálny výber.

Máme dobré skúsenosti s inteligentným výberom, keď len obkreslíte prstom želaný objekt. Následne ho necháte odstrániť a výsledok vidíte na obrazovke. Špeciálna položka umožňuje porovnať pôvodný a upravený obrázok. Funguje to, my sme napr. nechali zmiznúť celú sochu v parku Janka Kráľa v Bratislave.

Nová funkcia Bokeh Adjustment je teraz k dispozícii v HONOR 200 Pro a umožňuje kreatívne pridať do fotografií efekt rozmazania, a to nastavením zaostrenia a clony podobne ako v profesionálnom systéme fotoaparátov. Funkcia poskytuje väčšiu flexibilitu pri prispôsobovaní zaostrenia záberu, aby sa zdôraznila konkrétna časť snímky a vytvorili sa zaujímavé fotografie.

Vylepšenie skupinových fotografií

S funkciou Group Photo Enhance sa dajú vytvárať krásne skupinové fotky. Funkcia podporuje vylepšenie detailov portrétu, korekciu zatvorených očí a korekciu skreslenia tváre. Takto je možné získať dobre vyzerajúcu skupinovú fotografiu s minimálnou potrebou realizácie mnohých záberov skupiny.

Ak pri zachytávaní tzv. wefie (od označenia selfie) napríklad niekto na skupinovej fotografii zažmúri oči, je to problém a na snímke je to vidieť. Výkonná technológia Multi Frame Synthesis umožňuje realizovať fotografie tak, aby mali všetci otvorené oči. Realizuje sa zvolením príslušnej funkcie pred realizáciou skupinovej snímky. Táto funkcia funguje len so zadným fotoaparátom a je navrhnutá na skupinové fotografie s 2 až 50 osobami.

Funkcia na vylepšenie skupinovej fotografie
Funkcia na vylepšenie skupinovej fotografie

Magic portal – cesta k zjednodušeniu života

Magic Portal je kráľovnou krásy umelej inteligencie pri telefónoch HONOR. Aktivuje sa jednoducho – prstom podržíte objekt a presuniete ho na pravú stranu na okraj obrazovky. Je to najrýchlejší spôsob ako napríklad zdieľať fotografiu alebo video na Facebooku. Pôvodnú sekvenciu piatich krokov nahradíte jedným potiahnutím. Krása a inteligencia je v tom, že operačný systém Magic OS 8 dokáže rozpoznať, čo za objekt tým vaším prstom držíte a podľa toho pre vás pripraví na pravej strane displeja príslušné funkcie.

Pre multimediálny súbor sa potiahnutím okraja obrazovky zobrazí intuitívna ponuka aplikácií, ktoré by ste pravdepodobne chceli použiť. V našom prípade si vyberiete ikonu Facebooku a súbor do tejto ikony vložíte. Následne sa otvorí nové okno s Facebookom a stačí už len potvrdiť, že chcete naozaj fotografiu zdieľať na tejto sociálnej sieti. Je to naozaj rýchle a jednoduché a HONOR pripravil aj špeciálneho pomocníka, ktorý vám presne ukáže, ako to treba realizovať. Pomocník vám celý postup ukáže na prenose textu do aplikácie Poznámka.

Magic Portal radi využívame na presun skopírovaného textu alebo súboru do emailu, adresu poslanú na WhatsApp si môžete zobraziť priamo v navigácii v Google mapách. Rovnako si môžete vyhľadať pre odfotený objekt správny e-shop a tovar rovno zakúpiť. Ako presne funguje Magic portal sa dá detailne upraviť v nastaveniach Asistenta.

Umelá inteligencia v prípade telefónov HONOR 200 PRO umožňuje aj okamžitý preklad reči z jedného jazyka do druhého. Táto funkcia však zatiaľ slovenčinu nepodporuje.

Celkovo je jasné, že umelá inteligencia je pre spoločnosť HONOR extrémne dôležitá a pre používateľa prináša zaujímavé a dobre použiteľné funkcie. Budeme naďalej sledovať postup v tejto oblasti.

Obchodná ponuka

HONOR 200 Pro 12GB / 512GB je na Slovensku dostupný v dvoch farebných variantoch: Moonlight White a Black. Do konca septembra ho môžete získať za výhodnú cenu 649 € aj s darčekom – smart hodinkami HONOR Choice Watch. Tie získate aj k smatrfónu HONOR 200 8GB / 265GB, ktorý si môžete taktiež vybrať v dvoch farebných variantoch: Black a Emerald Green a do konca septembra kúpiť za cenu 469 eur.

Aktuálnu ponuku nájdete na www.honorslovensko.sk

Zdroje: vlastné, HONOR

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.