Keď som natrafil na tento web, tak som čakal nejakú nepodarenú ukážku toho, ako to kedysi vyzeralo, no vo výsledku ma to pobavilo a hlave rýchlosťou svetla vrátilo v čase.

Zostal mi iba veľký úsmev na tvári. Ak ste deťmi 80-tych alebo 90-tych rokov, tak ste rovnako ako mi začínali v rámci počítačového sveta „od nuly“ a prešli ste si takmer celým vývojom operačného systému Windows od toho založeného na DOS až po tie novšie založené na NT jadre. V aktuálnej dobe je relatívne málo jednoduchých možností, ako sa virtuálne a hlavne v úplnej jednoduchosti vrátiť do minulosti a opäť si vyskúšať staré Windows systémy, ktoré vám zaručene vyčaria úsmev na tvári – rovnako ako mne.

Emupedia

Emupedia

Možností je určite viac, no táto ma zaujala svojou extra jednoduchosťou a v celku zaujímavými prvkami, ako sa dokonale vrátiť v čase. Web Emupedia – klikni SEM – vám umožní vo virtuálnom prostredí (založené na JavaScripte) spustiť Windows 95, 98 alebo ME so všetkým čo k tomu patrí, vrátane bootovania, pričom každý systém ponúkne dobové programy a hry, ktoré si môžete reálne vyskúšať a vrátiť sa v čase.

Nie všetko funguje na 100%, lebo na niečom vývojári ešte stále pracujú, no zaručene sa tu zabavíte a zasmejete. Rovnako tak môžete vašim deťom ukázať, na čom ste vyrastali a aké boli možnosti vtedy a dnes. Dosť bolo rečí, otvorte web Emupedia a vyskúšajte si zahrať hry, maľovať v skicári a pod.

Mňa najviac baví Windows 95 a možnosť si reálne, po „XY“ rokoch, zahrať klasický  Wolfenstein 3D, ktorý som mal ako dieťa veľmi rád. Rovnako tu nájdete rôzne verzie hry Quake, Red Alert 2, Tomb Raider, Doom 1, Minecraft a mnoho ďalších. Prajem vám príjemnú zábavu :).

Ešte dodám, že ide o web, resp. projekt, ktorý je stále vo vývoji, takže nové hry, programy a možnosti stále pribúdajú, pričom sa vylepšuje aj samotná funkčnosť.

Prečítajte si aj:  

Najlepšie seriály na Netflixe (júl 2021)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE