Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po svojej prvej dekáde je teraz kolaboratívna robotika najrýchlejšie rastúcim segmentom priemyselnej automatizácie, pretože pomohol eliminovať celý rad bariér

Spoločnosť Universal Robots, dodávateľ automatizačných produktov a služieb na českom a slovenskom trhu, oznámila 10 rokov od predaja prvého kolaboratívneho robota, ktorý bol v decembri 2008 dodaný firme Linatex, dánskemu výrobcovi plastov a gumy na priemyselné spracovanie. Robot UR5 bol vtedy po prvý raz, na rozdiel od všetkých predchádzajúcich priemyselných robotov, ktoré chránila klietka oddeľujúca od ľudí, nasadený v bezprostrednej blízkosti pracovníkov bez akejkoľvek fyzickej ochrany. A namiesto požiadaviek na externých programátorov, ktorí by vytvárali komplexné skripty, si mohli vo firme Linatex  naprogramovať aplikáciu vo vlastnej réžii bez toho, aby potrebovali programovacie skúsenosti. Tento prvý komerčne predaný cobot Universal Robots je stále v prevádzke.

Robot zákazníkovi dodal samotný Esben Østergaard, terajší technický riaditeľ a jeden zo zakladateľov Universal Robots, potom, čo tri roky predtým pracoval so svojim malým tímom na vývoji v suteréne University of Southern Denmark. Za svoju priekopnícku rolu v oblasti kolaboratívnej robotiky bol tohto roku ocenený cenou Engelberger Award, ktorá je považovaná za robotickú obdobu Nobelovej ceny.

 Sám stále spomína na počiatky firmy v roku 2008, kedy UR tím dodal svoj prvý robot UR5 do Dánska a do Nemecka. „Desať rokov sa môže zdať ako dlhá cesta, ale stále sa nachádzame na začiatku. Neustále sme svedkami vzniku nových a nových aplikácií, ktoré sme si vôbec nedokázali predstaviť, keď sme na trh uvádzali prvý cobot,“ hovorí Esben Østergaard

Esben Østergaard a stále sa rozrastajúci tím Universal Robots prišiel v roku 2012 s väčším modelom UR10 a potom v roku 2015 so stolným modelom UR3. V tom istom roku spoločnosť odkúpila skupina Teradyne za 285 miliónov dolárov.

„Sme priekopníkmi kolaboratívnej robotiky od okamihu, kedy sa tento termín ujal. Bezpečnosť cobotov je základ, avšak dnes je to iba nutná podmienka pre vstup na trh. Veríme, že kolaboratívnosť je viac ako iba bezpečnosť, ale navyše tiež dostupnosť a flexibilita, ktorá umožňuje automatizovať všetkým podnikom, ktoré sa dovtedy neodvážili pustiť do robotizácie z dôvodu nákladov a komplexnosti,“ dodáva Esben Østergaard.

Odstraňovanie prekážok automatizácie

V roku 2016 spoločnosť uviedla na trh Universal Robots+, novú platformu na podporu inovatívneho globálneho ekosystému, ktorá umožňuje vývojárom a dodávateľom tretích strán vytvárať a poskytovať doplnkové produkty, ako sú uchopovače, systémy strojového videnia, softvér a podobne, certifikované pre bezproblémovú prácu s cobotmi UR. Showroom UR+ teraz zahŕňa približne 130 certifikovaných produktov a cez 390 schválených komerčných dodávateľov a vývojárov v rámci programu UR+.

O rok neskôr, v roku 2017 vznikla Universal Robots Academy s cieľom zvýšiť úroveň znalostí o robotike. Skladá sa z deviatich interaktívnych modulov pre on-line školenia zdarma v oblastiach programovania, nastavenia a sprevádzkovania cobotov UR. Školiaci program má teraz cez 45 000 registrovaných užívateľov z viac ako 130 krajín a je k dispozícii v 8 jazykových verziách. Universal Robots je jediným dodávateľom na trhu, ktorý ponúka robotické školenia v takomto rozsahu zdarma.

„Čelíme rozširujúcej sa medzere medzi existujúcimi a požadovanými zručnosťami, ktorú potrebujeme všetkými možnými spôsobmi premostiť. Podporovať tvorbu znalostí o našich robotoch a prístup k nim vidíme ako dôležitý krok v tomto úsilí,“ hovorí Esben Østergaard.

Pokračujúce inovácie

Coboty sú najrýchlejšie rastúcim segmentom v oblasti priemyselnej automatizácie, ktorého veľkosť by sa mala do roku 2025 podľa asociácie Robotic Industries Association (RIA) až zdesaťnásobiť. Universal Robots drží podľa BIS Research na tomto trhu 60-percentný podiel, t. j. predáva viac cobotov než všetci jeho konkurenti spolu.

Pretože trh s cobotmi zažíva silný nárast konkurencie, či už zo strany dodávateľov tradičných priemyselných robotov či start-upov, je cieľom UR udržať sa na špici peletónu. V júni preto UR uviedla novú generáciu cobotov e-Series, ktoré slúžia ako platforma umožňujúca ešte rýchlejší vývoj nových riešení a nasadenie širšieho spektra aplikácií.

„S pokračujúcou adopciou robotov v priemyselnej výrobe vidíme stále viac rastúci dopyt po aplikáciách, ktoré vyžadujú vyššiu úroveň presnosti a integrácie nástrojov. S uvedením e-Series vychádzame tomuto dopytu v ústrety, pričom umožňujeme získavať výhody z nasadenia robotiky podnikom všetkých veľkostí,“ dodáva Esben Østergaard

Vlani spoločnosť narástla o 72 % a v tomto roku oslávila svoj 25-tisíci predaný robot dodávkou špeciálnej edície v zlatej farbe. Aktuálne predala celkom 27 000 cobotov po celom svete. Ako slávnostnú pripomienku výročia prvého predaného cobota vytvorila spoločnosť infografiku mapujúcu hlavné míľniky dekády 2008 – 2018

Značky: